Güncelleme Tarihi:
Mahkemelerde icra dosyalarındaki artışını gören Tamer Group, teminat (ev, araba, arsa gibi) ihale yoluyla satışa çıkmadan borçlu ile alacaklıyı uzlaştırmaya soyundu. Tamer Group Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Tamer, icra yoluyla satışa çıkan teminat tutarının yılda 10 milyar lirayı bulduğunu belirtirken, “Ancak dosya sayısı arttıkça mahkemelerin iş yükü artıyor. Hem borçlu hem de alacaklı mağdur oluyor. Uzlaştırma müessesi ise ihaleden önce alacaklı ve borçlunun el sıkışmasını sağlayarak, tarafları memnun ediyor” dedi.
İki tarafı uzlaştırıyor
Ayda ortalama 6 bin ihale ilanının yayımlandığı Türkiye’de haczedilen bir malın icra ihalesinin gerçekleşebilmesinin 6 aydan 2 yıla kadar uzayabildiğine dikkat çeken Tamer, uzlaştırmada işleyişin nasıl yürüdüğünü ise şöyle anlattı: “Süreç uzayınca borçlunun faiz yükü artıyor, alacaklı tahsilatını yapamıyor. İhalelere ise Türkiye’de yeterince ilgi gösterilmiyor. Çünkü ‘ağlayanın malı gülene yar olmaz’ mantığı ile ihaleden bir mal alımına pek sıcak bakılmıyor. İhale katılımı düşük olduğu için mal gerçek fiyatını bulmuyor ve taraflar bu işten kazançlı çıkmıyor. Biz ise alacaklı ve borçluyu uzlaştırıp, malın bir yatırımcı tarafından daha iyi bir fiyata alınmasını sağlıyoruz. Danışmanlık hizmeti verdiğimiz yatırımcının devreye girmesiyle alışveriş tamamlanıyor. Böylece mahkemelerin iş yükü azalıyor, borçlu faiz yüküne girmeden borcunu ödüyor, alacaklı parasını zamanında alıyor.”
Kemal Tamer, 2000 yılından bu yana icra ihalelerine girmek isteyen yatırımcılara danışmanlık hizmeti verdiklerini belirtirken şunları söyledi: “Pekçok ünlü isim ve işadamının yalıdan, villaya, lüks araçtan arsaya kadar icra ihalelerine giriyor, ancak bu ihalelerde adının geçmesini pek istemiyor, biz o noktada onlara hizmetv eriyoruz. Ancak şimdi bu sistemi yaygınlaştırmak istiyoruz, isteyen herkes bütçesine göre, uzlaştırma yöntemi ile ev, araba, arsa sahibi olabilir. Daha geniş kitlelere hizmet verebilmek için de adliyeihaleleri.com diye bir internet sitesi kurduk. Arzu eden burayı takip ederek, aradığı malı bulabilir. İhaleye doğrudan girmek yerine, bizden danışmanlık alarak uzlaştırma yöntemi ile menkul ya da taşıt icra ihalesine çıkmadan satın alabilir. Çünkü biz danışmanlık verdiğimiz yatırımcıya ihaleden almak istediği gayrimenkul, menkul veya taşıtın dosyası hakkında bir expertiz raporu hazırlıyor ve doğru alım için yönlendiriyoruz.”
380 bin dosya sırasını bekliyor
KEMAL Tamer, Türkiye’de şu anda icra yoluyla satılmayı bekleyen 380 bin haciz dosyası bulunduğunu belirtirken, “Türkiye’nin icra satış kapasitesi yılda 72 bin. Yılda 308 bin dosya yetersizlikten dolayı bir sonraki yıla devroluyor” diye konuştu.