Türkiye’de girişimci sayısı yükselişe geçti

Güncelleme Tarihi:

Türkiye’de girişimci sayısı yükselişe geçti
Oluşturulma Tarihi: Aralık 05, 2011 00:00

Türkiye’de 2008 yılında 18-64 yaş arasındaki yetişkin nüfusun yüzde 4.6’ini oluşturan kurumsallaşmış girişimci oranı, 2010’da yüzde 10.7’ye yükselirken, kuruluş aşamasındaki girişimcilerin oranı yüzde 3.7’ye çıktı.

Haberin Devamı

Türkiye’de girişimcilik oranları yükselirken, kadın girişimci sayısında dünya ortalamalarına göre geri kalıyor. Her 100 erkeğe karşılık 28 kadın girişimci bulunuyor. Genç işsizliğe karşın, 35-44 yaş arası ile 45-54 yaş arasındaki girişimcilerin sayısının artması da girişimcilerin yaşlandığını ortaya koyuyor.
Kurumsallaşmış girişimci
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) de destekleriyle hazırlanan “Türkiye’de Girişimcilik 2010” raporu, “II. Küresel Girişimcilik Zirvesi” kapsamında düzenlenen toplantıda açıklandı. Raporu hazırlayan Yeditepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Esra Karadeniz, rapora göre 2008 yılında 18-64 yaş arasındaki yetişkin nüfusun yüzde 3.2’sini oluşturan kuruluş aşamasındaki girişimciler oranının yüzde 3.7’ye, yeni iş sahibi girişimciler oranının yüzde 3’ten yüzde 5.1’e, erken dönem girişimci oranının yüzde 6’dan yüzde 8.6’ya ve kurumsallaşmış girişimciler oranının yüzde 4.8’den yüzde 10.7’ye yükseldiğini  açıkladı. Karadeniz, bu verilere göre Türkiye’de girişimci sayısının arttığını ve  kurulan girişimlerin piyasada, ekonomide bir süreklilik kazandığını söyledi.
Kadın girişimci daha az
Karadeniz, Türkiye’de genel olarak kadının girişimciliğe katılım oranının diğer ülkelere göre düşük olduğunu dile getirerek, her 100 erkeğe karşılık 28 kadının girişimcilik faaliyeti içerisinde olduğunu ifade etti. TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Aynur Bektaş da, kadınların girişimci olabilmelerinin ülke ekonomilerine göre çeşitlilik gösterdiğini ifade ederek, şunları anlattı: “Ailelerin ihtiyaçları doğrultusunda kadınlar mecburen girişimci oluyorlar. Kriz döneminde de kadınların iş gücüne katılımı fazlalaşıyor. Engelli, çocuk ve yaşlı bakımının kadının sorumluluğuna bırakılması ve iş hayatına katılmalarını kolaylaştıracak destek mekanizmalarının yeterli olmaması yüzünden kadınlardan girişimci olarak faydalanamıyoruz.”

Haberin Devamı

Girişimcilik Konseyi kuruluşu tamamlandı

KÜÇÜK ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) Başkanı Mustafa Kaplan, inovatif girişimciliği, yenilikçi yaklaşımları daha nitelikli destekleyecekleri bir döneme geçeceklerini söyledi. Kaplan, “Girişimcilik Konseyi’nin kurulmasını tamamladık. Türkiye’de girişimcilik faaliyetlerini ve girişimciliği geliştirmeye yönelik çalışmaların planlandığı bir konsey olacak bu” dedi.

Haberin Devamı

Sağlıklı büyümede anahtar rolleri var

GÜMRÜK ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Türk ekonomisinin sağlıklı büyümesinde girişimciliğin anahtar bir role sahip olduğunu ifade ederek, şunları söyledi: “Ülkemizin 2023 vizyonuna yakışır biçimde girişimciliğin geliştirilmesine yönelik teşvik ve desteklerimize devam edeceğiz. Hızlı düşünen, kararlı, vizyon sahibi ve çok yönlü düşünebilen girişimcilerimize gerekli şartların sağlanmasıyla  hedeflerimiz doğrultusunda daha hızlı ve tutarlı yürüyeceğimizden hiç şüphemiz yoktur.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!