Türkiye’de 6.5 milyon konut için dönüşüm başladı

Güncelleme Tarihi:

Türkiye’de 6.5 milyon konut için dönüşüm başladı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 06, 2012 00:00

Deprem kuşağındaki Türkiye, riskli yapılarının dönüşümü için tarihi bir gün yaşadı. Başbakan Erdoğan’ın da katılımıyla 33 ilde 6 bin 500 birim için yıkımların başladığı gün Kırşehir’de yaşanan deprem, dönüşümün önemini bir kez daha ortaya koydu.

Haberin Devamı

DEPREM ülkesi Türkiye, denetimsiz, çürük, niteliksiz ve afetlere karşı dayanıksız binalarının dönüşümü için dün tarihi adım attı. Türkiye genelinde risk altında bulunan 6.5 milyon konutun dönüşüm sürecini başlatan ilk adım, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Esenler’de düğmeye basmasıyla resmen atıldı. Erdoğan’ın Van depreminden sonra, “İktidarı kaybetme pahasına yapacağız” dediği kentsel dönüşüm, aralarında Gaziantep, Samsun, İzmir, Bingöl ve Beyoğlu gibi farklı il ve ilçelerin bulunduğu sekiz ayrı yerle kurulan canlı bağlantıda, 33 ildeki yıkımlarıyla başladı. İstanbul Sarıgazi’deki Milli Savunma Bakanlığı’na ait 10 lojman Türkiye’de ilk kez emülit adı verilen patlayıcılar kullanılarak yıkılırken, gün boyunca 6 bin 404 daire ve 34 hizmet binasının eş zamanlı yıkımları gerçekleştirildi.

Haberin Devamı

BÜYÜK YIKIMDAN İLK GÖRÜNTÜLER / WEB TV

Kentsel dönüşümün başladığı gün, Kırşehir’de de 4.5 büyüklüğündeki deprem yaşanması, dönüşümün önemini de ortaya koydu. Mutlak suretle yıkılacak
Havaalanı Mahallesi’nde, yıkılacak 4 katlı bir binanın yakınına kurulan platformdan halka seslenen Başbakan Erdoğan, en başta hak sahiplerinin rızasını almak zorunda olduklarını ifade ederek, dönüşümle ilgili şunları söyledi: “Vatandaşımız kendi dönüşümünü kendi yapacak. Ekonomik ömrünü tamamlamış yapılarınızı lütfen kontrol ettirin. Çünkü o binalar mutlak suretle yıkılacak. Vatandaşımızın sağlıksız binalarda yaşamaya devam etmesine göz yumamayız. Modern şehirler kurmamız gerekiyor.”

ASKERİ LOJMANLAR DİNAMİTLE BÖYLE YIKILDI / WEB TV

Vatandaş kendisi yapsın

Erdoğan, şöyle konuştu: “Kanunu, öncelikle vatandaşımızın kendi dönüşümünü kendisinin yapmasına imkan verecek şekilde çıkardık. İsteyen vatandaşımız, riskli evini kendisi yıkacak ve yenisini de yine kendisi yapacak. Parası yoksa kredi vereceğiz. Evinin yıkıldığı sürede oturacak yeri yoksa kira yardımı yapacağız. Eğer bir yapı grubu içindeki ev veya iş yeri söz konusu ise onlara da aynı şekilde muadil imkanlar sağlayacağız. Yani, kendi evini, iş yerini yıkıp kendisi yapmak isteyene devletin tek müdahalesi, kredi ve kira yardımı konusundaki düzenleme olacak, onun dışındaki her şeyi vatandaşımız kendisi yürütecek. Ama o çürük haliyle orada kalamaz.”

Haberin Devamı

İLK YIKIMLARDAN FOTOĞRAFLAR

Amaç can güvenliği

Başbakan Erdoğan, Türkiye’deki bütün binaların, bütün yapıların süratle kontrol edilmesini sağladıklarını belirterek, “Teknik olarak riskli bulunanların kısa bir süre içinde yıkılıp, yerine sağlıklı yapılar inşa edilmesi için gerekli mekanizmaları kurduk, işletmeye başlandı. Buradaki asıl amacımız, bir binayı yıkıp yerine yeni bir bina yapmak değil. Asıl amacımız, afetler karşısında can ve mal güvenliğini sağlayacak bir dönüşümü gerçekleştirmek. Yani rant değil, insan odaklı bir proje yürütüyoruz” diye konuştu.        

İstanbul’da yıkılanlar

YENİLEVENT’te 33 daireli Milli Savunma Bakanlığı lojmanı, Sancaktepe’de 8 bin 110 metrekare Milli Savunma Bakanlığı er pavyonu ve 90 metrekare su kulesi, Sarıgazi’de Milli Savunma Bakanlığı’na ait 276 daireli 23 binadan oluşan lojman, Maltepe’de Milli Savunma Bakanlığı’na ait 4 bin 536 metrekare er pavyonu ile Şakir Gürkan Sağlık Ocağı, Hadımköy’de Milli Savunma Bakanlığı’na ait 6 daireli lojman, 6 bin 480 metrekare er pavyonu, bin 810 metrekare karargah binası, Küçükyalı’da MSB’ye ait lojmanın 606 metrekarelik su deposu, 3 bin 872 metrekare KBRN Eğitim Taburu er pavyonu, Tuzla’da 824 metrekare subay ve astsubay yatma yeri, 50 metrekarelik su kulesi, Çatalca’da Binkılıç Sağlık Ocağı, Şişli’de Okmeydanı Hastanesi A ve P Blok lojmanları, Mecidiyeköy Aile Sağlığı Merkezi, Sultangazi’de Lütfiye Nuri Burat Devlet Hastanesi, Sarıyer’de İstinye Semt Polikliniği binası, Rumeli Feneri Aile Sağlık Merkezi, Kadıköy’de Semt Polis Hizmet Binası ve Fatih’te Vilayetler Semt Polikliniği.

Haberin Devamı

Canlı bağlantı yapıldı

İSTANBUL Esenler’deki tören alanından çeşitli illerdeki yıkım alanlarına canlı bağlantı yapılarak, video konferans yapıldı. Başbakan Erdoğan, belediye başkanlarına kısaca dönüşüm projelerini anlatmalarını istedi ve ardından ilçedeki yıkım görüntüleri ekranlara yansıtıldı. Sarıgazi’deki emülitli patlatmaya canlı bağlantı kuruldu. İstanbul’da Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay’dan dönüşüm hakkında bilgi alındı. İzmir’de de Vali Cahit Kıraç bilgi verdi. Kıraç, “Bugün İzmir için, Türkiye için bir milattır” dedi. Gaziantep, Samsun, Kahramanmaraş ve Bingöl’e de canlı bağlantı yapıldı.

Haberin Devamı

Kira yardımı için 10 milyonluk çek

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan tören sonunda, kentsel dönüşüm süresince başka yerlerde oturacak vatandaşlara kira yardımı olarak dağıtılacak 10 milyon TL’nin çekini Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu’ya teslim etti. Bir vatandaş da Başbakan’a tespih hediye etti.

Hangi ilde ne yıkıldı

ANKARA:Kentsel dönüşüm çalışmaları, Milli Savunma Bakanlığı’na ait 4 katlı askeri lojmanın yıkımıyla başladı.

BURSA:Yıkımlarının Bursa’daki bölümü 15 Ekim Pazartesi gününe ertelendi. Kanun kapsamında Çekirge Mahallesi’nde bulunan Maliye Lojmanlarının yıkımı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 15 Ekim’de Bursa’da düzenlenecek olan ’Kentsel Dönüşümde Sektörler Buluşuyor’ toplantısı sırasında gerçekleştirilecek. BURSA, (DHA)

Haberin Devamı

BOLU:Bolu’da kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne ait lojmanlar yıkıldı. Sağlık Mahallesi’nde düzenlenen törenle, depremde hasar gören ve risk taşıdığı belirlenen 5 katlı ve 10 daireli lojman yıkıldı. Müftü Mehmet Şahin’in okuduğu binaların ardından bina yıkıldı.

DÜZCE:Kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında orta hasarlı Erkek Öğrenci Yurdu, yıkılmaya başlandı. Geniş güvenlik önlemleri eşliğinde Hamidiye Mahallesi’nde atıl durumda bulunan eski Erkek Öğrenci Yurdu’nun iş makineleriyle yıkımına başlandı. Yıkılan yurt binası yerine sosyal amaçlı sevgi evleri inşa edilecek.

EDİRNE: Keşan ilçesinde kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında 4. Mekanize Tugay Komutanlığı’na ait eski lojmanlar yıkılıyor. Risk taşıdığı belirlenen 4. Mekanize Tugay Komutanlığı’na ait 9 lojmanın yıkımı iş makinalarıyla yapıldı. Edirne’de Keşan ve Uzunköprü’de askeriyeye ait 10 bloktan oluşan 102 lojman yıkılacak.

İZMİR: Hava Teknik Okullar Komutanlığı lojmanlarında 1986 yılında yapılan ve afet riski altındaki 2 atıl binanın yıkımı yapıldı. Milli Savunma Bakanlığı’na ait 13 yapı da proje kapsamında yer alırken, İzmir’deki dönüşüm 10 ilçede 102 mahalleyi kapsıyor. 4 bin 435 hektarlık alanda 313 bin konut kentsel dönüşüme tabi tutulacak.

KOCAELİ:Kocaeli’de kentsel dönüşüm projesi kapsamında hasarlı olmalarına rağmen güçlendirme çalışmaları yapılmadığı belirlenen 3 bin 751 binanın yıkımına başlandı. İlk olarak, Gölcük ilçesindeki Denizevler’de 12 daireli iki blok yıkıldı. Kocaeli’de tüm ilçelerde 3 bin 751 hasarlı binada toplam 9 bin 971 bağımsız konut ve işyeri bulunuyor. Ergün AYAZ- Soner GÜLEZER/ GÖLCÜK, (DHA)

KIRŞEHİR:Kırşehir’de dönüşüm çalışmaları kapsamında riskli olduğu belirlenen eski doğumevi binasının yıkımına başlandı. Ahi Evran Mahallesi’ndeki eski doğumevi binası, 1957 yılında yapıldı.

HATAY:Kentsel dönüşüm kapsamında Kırıkhan ilçesinde bulunan eski askeri lojmanlar yıkıldı. Kırıkhan’da üç katlı 860 metrekare yığma bina çeşitli makine ve ekipmanlarla yıkılırken, Hatay’da ilk aşamada 3 kamu binasının yıkımı gerçekleşecek.

SAKARYA:Kentsel dönüşüm ve afet yasası kapsamında 5 bin binanın yıkılacağı Sakarya’da ilk yıkım 17 Ağustos depreminde hasar gören ve 13 yıldır kullanılmayan eski SSK binasında gerçekleşti. Dün saat 14.30’da Adapazarı kent merkezinde bulunan eski SSK Hizmet binasının yıkımı törenle yapıldı. Aziz GÜVENER/ADAPAZARI (DHA)

SAMSUN:Merkez Canik İlçesi’nde bulunan 600 konutun yıkımına başlandı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, telekonferans sistemiyle Samsun’daki törene bağlanıp yıkımı başlattı. Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, yıkım yapılacak alan bölge hakkında bilgi verdi. 93 bin metrekare alanda uygulanacak kentsel dönüşüm alanın projesinin hazırlandığı bölgede yeni konut ve işyerlerinin yapılacağı belirtildi. Yaprak KOÇER/SAMSUN, (DHA) -

RİZE:Kentsel dönüşüm projesi kapsamında 35 bina ile 125 konutun yıkımına başlandı. İlk binanın yıkımı sırasında konuşan Rize Belediye Başkanı Ak Partili Halil Bakırcı, kentsel dönüşüm yapılacak alandaki 128 bina ila 560 konutun tamamının kaçak olduğunu açıkladı. Kentsel dönüşümün maliyeti 125 milyon lira olacak. Muhammet KAÇAR/RİZE, (DHA)

VAN:Depremde ağır hasar gören İskele Caddesi’ndeki İller Bankası Bölge Müdürlüğü’ne ait hizmet binası ve 2 lojmanının kentsel dönüşüm kapsamında iş makineleriyle yıkıldı. Yıkımı üstlenen firma yetkilisi Şükrü Türel, “Yaklaşık bir haftada binanın yıkımı tamamlanıp enkaz kaldırılacak” dedi. Murat ÇAĞLAR/VAN, (DHA)

ZONGULDAK:1984’te Kuran kursu ve öğrenci yurdu olarak yapılan, ancak depreme dayanıklı olmadığı gerekçesiyle 2003’te kullanıma kapatılan iki bina yıkıldı. Bağlık Mahallesi’nde atıl durumdaki 4 katlı ve 3 katlı iki binanın yerine 24 derslikli 4 katlı İmam Hatip Lisesi yapılacak. Durmuş SEVİNDİK/ZONGULDAK, (DHA)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!