Türkiye’de 25 sektör Çin istilasına teslim oldu

Güncelleme Tarihi:

Türkiye’de 25 sektör Çin istilasına teslim oldu
Oluşturulma Tarihi: Eylül 08, 2003 01:09

Ankara Ticaret Odası'nın yaptığı bir araştırmaTürkiye'de 25 sektörün Çin malları ile kuşatıldığını ortaya koydu. Konfeksiyon, oyuncak gibi sektörlerde Çin mallarının ağırlığıyüzde 80'e ulaşırken, saraciyenin tamamı Çin'in kontrolünde.

Bir taraftan son yıllarda Çin'in uyguladığı mal ve marka taklitçiliği hat safhaya ulaşırken diğer taratan üretim maliyetlerini düşürmeye çalışan Türk firmalarının bile Çin'da fason mal üretmesiyle, Türkiye Çin mallarının istilasına uğradı. Bugün Türkiye'de 25 sektör Çin malları tarafından kuşatılırken, bazı sektörlerin neredeyse tamamı Çin'de ithal edilen ürünlerden oluşuyor. Bugün kayıtlı olarak yılda 1 milyar dolarlık Çin malı ithal edilirken, bu miktarın kayıtdışı olarak 4-5 milyar doları bulduğu kaydediliyor. Hükümet son dönemde piyasada haksız rekabet yaratan Çin malları için çeşitli soruşturmalar başlatırken, son olarak Çin malı kilitlerin ithalatına damping vergisi getirdi.

Ankara Ticaret Odası (ATO), Çin malları ile ilgili olarak yaptığı arıştırmada Çin mallarının Türkiye'ye girişinin kilitlerle başladığı, halen iğneden ipliğe her alanda Çin mallarının vitrinlerde ve tezgahlarda yer alarak yerli sanayiyi tehdit ettiği kaydedildi. Çin malları bugün Türkiye'de ucuz ve aynı malın Türkiye'deki üretim pahalı olmasından dolayı büyük rağbet görüyor. ATO'nun araştırmasına göre bugün bisikletten seramiğe, çantadan elektronik eşyaya kadar Türk mallarının yerini alan Çin malları 25 sektörü etkiliyor. Çin mallarının en fazla yer aldığı sektörlerin başında saraciye, cep telefonu, oyuncak, elektronik ve bilgisayar yer alıyor. Bugün naraciye sektörünün yüzde 100'ü Çin'den ithal edilen ürünlerden oluşurken, oyuncak sektörünün yüzde 80'i, cep telefonu sektörünün yüzde 80'i ve elektronik cihazların yüzde 50'i Çin mallarının istilasına uğramış durumda.

UCUZ AMA KALİTESİZ MALLAR

ATO'nun araştırmasında yaşanan Çin istilasının yerli firmaları bitirdiğine dikkat çekilerek, Çin'den ithal edilen malların ucuz ancak kalitesiz olduğuna işaret ediliyor. Araştırmada şu görüşlere yer veriliyor:

‘‘* Özellikle KOBİ'ler tarafından yapılan ithalatta düşük fatura kullanımı, açıktan ödeme ve benzeri yöntemler kullanılıyor. Dolayısıyla gerçek ithalat rakamının resmi rakamların çok üzerinde olduğu sıkça vurgulanıyor. İthalatta mal bildirimi doğru yapılmayarak, olduğundan öz gösteriliyor.

Türkiye yılda kayıtlı olarak Çin'den 1 milyar dolarlık ithalat yapıyor. Kayıtdışıyla birlikte bu rakamın yaklaşık olarak 3-4 milyar doları bulduğu tahmin ediliyor. İthal edilen kayıtlı kalemlere bakıldığında 224.8 milyon dolarla elektrikli makine ve cihazlar, 160 milyon dolarla nükleer reaktörler, kazan makine ve cihazlar, 56 milyon dolar ile mineral yakıtlar, yağlar, mumlar, 47.5 milyon dolarla pamuk, 43 milyon dolarla organik kimyasallar, 43 milyon dolarla optik fotoğraf, sinema, ölçü cihazları, 32.5 milyon dolarla oyuncaklar, aydınlatma lambaları, 23.5 milyon dolarla deri eşya, saraciye, seyahat çantası başı çekiyor.’’

Türkiye'ye hali hazırda gelen ürünlerde iç piyasayı en fazla zorlayan ve etkileyen ürünler arasında ise bisiklet, musluk, seramik ve porselen ürünler, kalemler güneş gözlükleri çerçevesi ve aksamları yer alıyor. Bugün Çin'den Türkiye'ye 1.8 dolara bisiklet ithal etmek mümükün olurken, diğer yandan tonu 200 dolardan seramik ürünleri ithalatı yapılabiliyor. Oysa aynı seramik hammaddesinin ton fiyatı Türkiye'de 600-800 dolar adasında değişiyor.

Çin malları neden ucuz

ATO'nun araştırmasında Çin mallarının Türkiye'yi istila etmesindeki en büyük etkenin üretim girdilerinin ucuzluğu olduğu belirtiliyor. Bugün 1 litre benzinin fiyatı Türkiye'de 1 milyon 866 bin lira iken Çin'deki fiyatı sadece 496 bin lira. Diğer taraftan elektriğin kilowat'ı Türkiye'de 174 bin lira iken Çin'de 74 bin lira. Asgari ücrete baktığımızda ise bugün Türkiye'de 225 milyon 999 bin lira olan ücret, Çin'de ortalama 112 milyon lira. Ücretten kesilen vergi ise Türkiye'de yüzde 35 Çin'de yüzde 5, Kurumlar Vergisi ise Türkiye'de yüzde 45 Çin'de ise yüzde 30.

Çin malı dolu her gemi bir fabrika kapatıyor

ATO Başkanı Sinan Aygün, Çin mallarının istilasından tüm dünya ülkeleri gibi Türkiye'nin de nasibini aldığını ancak üretim maliyetlerinin yüksekliği nedeniyle en fazla etkilenen ülkeler arasında Türkiye'nni bulunduğuna dikkat çekti. Aygün, Türk firmalarının maliyet düşürmek için Çin'de fason imalat yaptırma yoluna gittiğini hatırlatarak şunları söyledi:

‘‘Üretim düşürülmezse Trük firmaları yerle bir olacak. Ekonomik alanda Türkiye'ye kadar uzanan Çin Seddi ancak ve ancak üretim maliyetlerinin düşürülmesiyle yıkılabilir. Türkiye ihracat yapma şansını elbette ki zorlamalıdır. Ancak diğer taraftan yabancı malların istalasını da önlemek zorundadır. Türk limanlarına yanaşan Çin malları dolu her bir gemi, Türkiye'de bir fabrika kapatmaktadır. Zaman zaman vergisiz ve yası dışı yollarla da Türkiye'ye giren Çin malları vergi yönünden de büyük kayıplara yol açmaktadır.’’

1.5 trilyonluk sahte Çin ürünü yakalandı

GÜNGÖREN
İlçe Emniyet Müdürlüğü Asayiş Büro ekipleri, Merter ve Güngören bölgesinde ihbar üzerine belirlediği adreslere yaptığı baskınlarda, Çin'den getirildiği saptanan 1.5 trilyon liralık elektronik ürün ele geçirildi. Olayla ilgili olduğu belirlenen 5 kişi de gözaltına alındı. Yurtdışından getirtilen ve üzerlerine Siemens etiketi konularak piyasaya sürülen elektronik ürünlerin çoğalması üzerine, şirket yetkilileri bir ‘İhbar Hattı’ kurdu. Bu hatta gelen bir ihbarı değerlendiren firma yetkilileri hemen polisle irtibata geçti. Hemen harekete geçen Güngören İlçe Emniyet Müdürlüğü Asayiş Büro ekipleri, Merter ve Güngören bölgesindeki adreslere baskınlar düzenledi. Baskınlarda Çin'den getirilerek yurda sokulduğu belirlenen ve piyasa değeri 1.5 trilyon lira olan çok sayıda kontaktör, termik role, yedek ana kontak takımı, ambalaj malzemeleri, kutular ve Siemens etiketleri ele geçirildi. Polis, ürünlerin kalitelerinin düşük olduğunu, orjinal ürün gibi piyasaya sürülmesine çalışıldığını belirtti. Olayla ilgili Ercan Develi, Altan Karaca, İsmail Karaca, İlyas Kızılhan ve Akın Duman gözaltına alındı. Yetkililer, ele geçirilen ürünlerin mahkeme kararıyla imha edileceğini söylediler. Siemens yetkilileri sahte ürünlerle ilgili büyük bir mücadele başlattıklarını belirterek, şu açıklamayı yaptılar: ‘‘Sahte ürünler şu an piyasanın yüzde 25'ine sahip. Bu sahte ürünler Çin'den ithal ediliyor. TSE'ye kaliteli ve orjinal bir ürün gösterip belgeyi alıyorlar. Daha sonra da kalitesi düşük başka ürünleri ithal ediyorlar. Türkiye'de de kalitesi düşük ürünlerin üzerlerine büyük firmaların etiketini yapıştırıp kutularına koyarak orjinal ürün gibi satıyorlar. Özellikle Çin'den ithal edilen ürünlerin gümrükte sıkı bir denetimden geçmesi gerekir.’’
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!