Türkiye, BM desteğiyle otomobilde hidrojen dönemine de geçiyor

Güncelleme Tarihi:

Türkiye, BM desteğiyle otomobilde hidrojen dönemine de geçiyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 16, 2009 00:00

İstanbul’da BM desteğiyle kurulan Uluslararası Hidrojen Teknoloji Merkezi (ICHET), ilk hidrojen dolum merkezini Eyüp’te açacak. 40 milyon dolar yatırımla kurulan ICHET, ilk kez Norveç’te satışa sunulan hidrojenli Mazda RX-8 siparişi verdi. Hidrojen dolum merkezi, zamanla belediye otobüsleri ve deniz araçlarına da hizmet verecek.

ELEKTRİKLİ otomobilde hızlı adımlar atmaya başlayan Türkiye, bir başka alternatif yakıt olan hidrojen enerjisi konusunda da düğmeye bastı. Birleşmiş Milletler’in (BM) hidrojen enerjisinin yaygınlaştırılması ve kullanım alanları için örnek projelerle toplumu bilinçlendirmek için kurduğu İstanbul merkezli ‘Uluslararası Hidrojen Teknoloji Merkezi’ (ICHET) ilk hidrojen dolum tesisini Eyüp-Feshane arasında açmaya hazırlanıyor. ICHET, 2010’da hizmete sokacağı hidrojen istasyonunda kullanmak için otobüs ve otomobil siparişi de verdi. Hem deniz hem de kara taşıtlarına hizmet verecek istasyon için Norveç’te satışa sunulan hidrojenli Mazda RX-8 siparişi veren BM, yine aynı tesiste dolumu yapılacak hidrojenli belediye otobüsü de alıyor.

40 milyon dolar yatırım

Hidrojen enerjisinin yaygınlaştırılması ve toplumu bu konuda bilinçlendirmek için 2003 yılında BM’ye bağlı UNIDO ile Enerji Bakanlığı arasında imzalanan anlaşmayla İstanbul merkezli kurulan UNIDO-ICHET, hem yurtiçi, hem yurtdışında bir çok projeye imza atıyor. 40 milyon dolarlık yatırımla kurulan ICHET, bugüne kadar 5 projeyi somut hale getirirken, şimdi en önemli yatırımı hayata geçiriyor. Eyüp-Feshane arasında hidrojen dolum tesisi açmaya hazırlanan ICHET, bu tesiste 350 bar basınca kadar hidrojen dolumu yapacak. Türkiye, Avrupa’da Norveç, İzlanda ve Almanya’nın ardından hidrojen istasyonu açan ilk ülkelerden biri olacak.

İlk Norveç’te satışa sunuldu

2010’da hizmete açılacak bu dolum tesisi bir taraftan hidrojenle çalışan belediye otobüsü ve özel otomobillere diğer taraftan Haliç’te ve boğazda hidrojenle çalışan gemilere hizmet verecek. IDO hidrojenli gemiler konusunda çalışmalarını sürdürürken, ICHET ise hem Türk toplumuna hem de dünyaya örnek olmak için ilk hidrojenli otobüs ve otomobil siparişini verdi. Siparişi verilen ilk hidrojenli otomobil ise Mazda RX-8 oldu. Mazda Türkiye Genel Müdürü Bora Koçak, “Hidrojenli RX-8, temmuz ayında Norveç’te satışa sunuldu. Bu araçla ilgili haberlerin ardından İstanbul merkezli ICHET’in Genel Müdürü Mustafa Hatipoğlu bizimle temasa geçti” dedi.
ICHET’in kendi bünyelerinde kullanmak için ilk etapta bir adet hidrojenli otomobil talep ettiğini kaydeden Koçak, şunları söyledi: “Açacakları hidrojen dolum tesisinden faydalanmak için bu aracı istiyorlar. Ayrıca bir de belediye otobüsü alıyorlarmış. Bu konuda topluma örnek olmak ve hidrojen enerjisinin yaygınlaşmasını sağlamayı amaçlıyorlar. Bizde bunun üzerine Mazda merkezle temasa geçtik.”

Kâr amacı gütmüyoruz

Koçak, Norveç’ta hidrojenli araçlara ciddi teşviklerin verildiğini belirterek, “Bu nedenle fiyatı konusunda çalışmalar devam ediyor. Ama Türkiye’nin ilk hidrojenli aracı olacak Mazda RX-8’i kâr amacı gütmeden ICHET’e vermek istiyoruz. Araç Türkiye’ye 2-3 hafta içinde gelecek” diye konuştu.
/images/100/0x0/55ea2223f018fbb8f86d45ab

En sportif hibrid

YAKLAŞIK 18 yıldır hidrojen yakıtlı araçlar geliştiren Japon Maza’dının Avrupa’da ilk kez yollara çıkardığı RX-8 Hydrogen RE modeli temmuz ayında Norveç’te satışa sunuldu. RX-8 Hydrogen RE ‘çift yakıtlı’ güç sistemi ile donatılmış olduğundan, benzinin yanında hidrojenle de çalışabiliyor. Otomobilde sürücü dilerse yakıt seçeneğini kendisi belirleyebiliyor. Hidrojen gazından benzine geçiş, araç hareket halindeyken de, direksiyon simidinin yanındaki bir düğme ile yapılabiliyor. Hidrojen deposu boşaldığında, sistem otomatik olarak benzine geçiyor. Araç hareketsizken düğmeye basarak benzinden hidrojene geçmek de mümkün. En sportif hibrid modellerden biri olan Mazda RX-8 Hybrid RE’nin hibrid motoru, hidrojenle 109, benzinle çalışırken 220 beygir güç üretiyor.

Hidrojene en büyük destek petrol zengini Norveç’ten

DÜNYANIN zengin ülkelerinden biri olan Norveç, milyarlarca dolarlık petrol gelirine rağmen ülkesinde çevreyi kirletmeyecek, sıfır emisyonlu hidrojen yakıtlı araçlar için özel teşvikler verip, bu araçlara özel 600 kilometre uzunluğunda bir otoyol bile yaptı. 6 hidrojen istasyonunun açıldığı Hynor adı verilen otoyol, Norveç’in güney sahilini boydan boya geçiyor. Norveç, bu teşviklerle uzay araçlarının yakıtını genel kullanıma alan ilk Avrupa ülkesi oldu. Norveç, hidrojenli otomobiller için 6 bin 500 Euro’yu bulan teşvikler veriyor.

ICHET neler yapıyor

YURTİÇİ PROJELERİ
Hidrojen Yakıt Pili ile IDO Yenikapı’da UPS hizmeti
Hidrojen Yakıt Pilli Forklift
Hidrojenli Transfer Aracı (Golf Arabası)
Hibrid Scooter
Bozcada Pilot Ada Projesi (adanın kendine yetebilecek hidrojen enerjisi ile tüm ihtiyaçlarını karşılaması, devam etmekete)

YURTDIŞI PROJELERİ
Fas’da rÜzgar-hidrojen tirbunleri
Hindistan’da hidrojenle çalışan 3 tekerlekli taksi
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!