Oluşturulma Tarihi: Temmuz 22, 2008 00:00
Ernst&Young tarafından gerçekleştirilen "BaroMed 2008 Yatırım Çekiciliği" araştırmasında Türkiye, 17 ülke arasında "çekicilik şampiyonu" çıktı. Ernst&Young Türkiye Genel Müdürü Osman Dinçbaş, "Türkiye’nin Akdeniz’de gelecek vaat edenler arasında ilk sırada yer alması cesaret verici" dedi.
ERNST&Young’ın Avrupa ve Akdeniz bölgesine dönük gerçekleştirdiği "BaroMed 2008 Yatırım Çekiciliği" araştırmasına göre Türkiye, katma değer sağlayan faaliyetler ve Ar-Ge konusunda yüzde 21’le, bölgenin güney kıyısı ülkeleri arasında en çok gelecek vaat eden ülke olarak öne çıktı. Anket sonuçlarına göre, uluslararası yatırımcılar için yüksek potansiyele sahip bir pazar olarak değerlendirilen ve sanayi ile hizmet yatırımları için rekabetçi bir konumda olduğu gözlenen Avrupa-Akdeniz bölgesinin, AB’nin yeni sınırı olacağı yorumu yapıldı.
217 milyar dolar çekiyorAvrupa’nın kuzey ve güney kıyılarındaki 17 ülkeyi kapsayan BaroMed 2008 Raporu’nda, 461 milyon nüfusuyla, neredeyse 493 milyon nüfuslu AB kadar büyüyen Avrupa-Akdeniz bölgesi mercek altına alındı. Doğu Avrupa ve Asya ile doğrudan rekabet halinde olan bölge ülkelerinin tek bir ülke olarak algılanması durumunda, gayri safi yurt içi üretimi 6.9 trilyon
dolar, doğrudan yabancı sermaye girişi ise 217 milyar dolar düzeyinde bulunuyor. Bu rakamlar, bölgeyi AB ve ABD’nin ardından, dünyanın üçüncü büyük bölgesi haline getiriyor.
İspanya ve İtalya gibiGüneyde yer alan Türkiye ve onu izleyen Fas ile Tunus’un endüstriyel faaliyetlerde rekabet gücünü artırdığını ortaya koyan rapora göre, özellikle lojistik alanda cazibesi yükselen Türkiye, bu alanda İspanya ve İtalya gibi gelişmiş ekonomisi olan ülkeler arasında yer alıyor.
Cesaret vericiErnst&Young Genel Müdürü Osman Dinçbaş, Türkiye’nin, otomobil ve tekstil sektörlerinde ürün çeşitliliği ve ekonominin artan katma değerinden edindiği faydayı maksimize etmesi gerektiğini belirtti. Yatırım promosyonlarına ağırlık verilmesi gerektiğini ifade eden Dinçbaş, BaroMed 2008 raporunun Türkiye’yi katma değer sağlanan faaliyetler ve inovasyonda birinci sıraya yerleştirmesinin, ülke için oldukça cesaret verici olduğuna işaret etti.
WSJ: Laik cephe-AKP gerginliği enerji yatırımcısını ürkütüyorABD merkezli The Wall Street Journal (WSJ) gazetesi, Türkiye’de enerji sektörüne önümüzdeki 12 yılda 125 milyar dolar yatırım ihtiyacı bulunduğunu, ancak siyasi gerginliğin bu alana yatırım yapacak yatırımcıları olumsuz etkilediklerini öne sürdü. Türkiye ekonomisinin giderek büyüdüğü, ancak enerji ve elektrik ihtiyacının bu büyümey destekleyecek büyüklüğe ulaşamadığı vurgulanan haberde, "Türkiye iki yıl önce ciddi sıkıntılar yaratan elektrik kesintileriyle karşılaştı" denildi. Enerjide yüklü yatırım ihtiyacının uluslararası yatırımcıların iştahını kabarttığını vurgulayan gazete, "Ancak Türkiye’de son dönemde gerginleşmeye başlayan laik cephe ile İslami merkezli AKP arasındaki yaşanan gerginlik, yabancı şirketlerin yöneticilerinin Türkiye ilgisinin yatırıma dönüşmesine yardımcı olmuyor" ifadelerini kullandı.
İstanbul ’cazibe ligi’nde üçüncüBAROMED 2008 anketi katılımcıları, Avrupa-Akdeniz bölgesinde en cazip şehir olarak Barselona’yı seçerken, bu sıralamada İstanbul, Roma’nın ardından üçüncü sırada yer alıyor. Aynı sıralamada kendine yer bulan diğer şehirler ise Kahire, Tunus ve Kazablanka olarak ortaya çıkıyor.