Türkiye-Afrika mutakabatı imzalandı

Güncelleme Tarihi:

Türkiye-Afrika mutakabatı imzalandı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 04, 2006 11:29

Dış Ticaret Müsteşarı Tuncer Kayalar, İslam Kalkınma Bankası’yla dün imzalanan "Türkiye-Afrika Ticaret ve Yatırım İlişkilerinin Geliştirilmesine İlişkin Mutakabat Zaptı"nın, Türkiye’nin bankanın programlarından artan şekilde yararlanmasının önünün açacağını söyledi.

Kayalar yaptığı açıklamada, Türkiye’nin, İslam Kalkınma Bankası’yla her zaman iyi ilişki içinde olduğunu vurguladı. Kayalar, Türkiye’nin İslam Kalkınma Bankası kaynaklarından en fazla yararlanan 3’üncü ülke konumunda olduğunu biltirdi.

Kayalar, ihracat finansmanı için 1987 yılında oluşturulan program çerçevesinde Türk Eximbank üzerinden Türkiye’ye kullandırılan ve 178 milyon dolarla sınırlı kalan kredi tutarının arzu edilenin altında olduğunu vurguladı.
İmzalanan mutakabat zaptıyla Türkiye’nin İslam Kalkıma Bankası programlarından artan şekilde yararlanmasının önünün açılacağını söyleyen Kayalar, diğer yandan Afrika’da Türk firmalarınca üstlenilecek yatırımlar, müteahhitlik projeleri ve geliştirilecek ticari bağlantılar için yeni finansman modelleri oluşturmak, uygun koşullu yeni finansman araçları tesis etmek, ülke risklerine karşı yeni sigorta ürünleri şekillendirmek ve garanti uygulamaları başlatmak amacıyla İslam Kalkınma Bankası’yla ortak çalışmaların gerçekleştirileceğini belirtti. Kayalar, banka ile birlikle kurulacak ortak komite faaliyetlerinin ise önümüzdeki ay içinde başlayacağını dile getirdi.

Türkiye’nin Afrika ülkeleriyle 2003 yılında 5.4 milyar dolar olan ticaret hacminin yüzde 80’e yakın artarak 2005 yılı sonunda 9.6 milyar dolara yükseldiğini belirten Kayalar, bu artışın, gerçekleştirilen üst düzey resmi temaslar, ticaret, alım ve müteahhitlik heyetleri ziyaretleri, Türk ihracat ürünleri fuarları ve devreye sokulan teknik yardım programlarıyla desteklenen çalışmalar sayasinde olduğunu savundu.

Kayalar, 2003 yılından itibaren de "Afrika Ülkeleri ile Ticaret ve Ekonomik İlişkilerin Geliştirilmesi Stratejisi"nin uygulanmaya başladığını hatırlattı. Kayalar, bu strateji çerçevesinde, Afrika ülkeleriyle ticaretin geliştirilmesi, sanayi için Afrika’dan doğrudan girdi alınması, küçük ve orta ölçekli işletmeler arasındaki işbirliğinin artırılması ve Afrika’da kapasite yaratmak üzere belirli yatırımların bölgeye kaydırılması gibi konularda başarılar elde edildiğini söyledi. Kayalar, Türkiye’den Afrika’ya teknoloji transferinin gerçekleştirlmesi ve Türk firmalarının Afrika’daki kalkınma projelerinde daha fazla yer almasını hedefleyen strateji çerçevesinde önemli başarılar elde edildiğini de belirtti.
Uluslararası tecrübe ve üne sahip olan müteahhitlik firmalarının Afrika ülkelerindeki faaliyetlerinin yıllar itibariyle artış gösterdiğini kaydeden Kayalar, geçen yıl sonunda Afrika’da Türk firmalarınca üstlenilen müteahhitlik projelerinin toplam 15.6 milyar dolara ulaştığını vurguladı.

Son dönemde özellikle girişimcilerin, Afrika’da tekstil, konfeksiyon, otomobil yan sanayi, beyaz eşya, kimya, gıda, inşaat malzemeleri, ticaret ve ulaştırma sektörlerinde yarım milyar doları aşan yatırımlar gerçekleştirdiğini belirten Kayalar, bu durumun Türkiye ekonomisine sağladığı katkının yanısıra katma değer ve istihdam yaratarak Afrika’nın ekonomik gelişimine destek olduğuna da dikkat çekti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!