Türkiye, ABD’den ‘zıplayacak’ Boeing bizden satış yapacak

Güncelleme Tarihi:

Türkiye, ABD’den ‘zıplayacak’ Boeing bizden satış yapacak
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 19, 2010 00:00

ABD’de “eyalet turu”na çıkan Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, “Türkiye, ABD’nin zıplama tahtası olacak. Boeing ve Skorsky, Türkiye’de üretip çevreye satacak” mesajı verdi.

DIŞ Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, ABD’ye yaptığı eyalet turunun ilk durağında, “hem ticaret, hem siyaset” yaptı. Çağlayan, amaçlarının Türklerin ne sattığını bilmeyen Amerikalılara kendilerini anlatmak olduğunu belirtirken, “Aynı zamanda, Türkiye’yi ABD’nin zıplama tahtası yapacağız. Türkiye üçüncü ülkeler için tedarik üssü olacak. Boeing ve Skorsky Türkiye’de üretip, çevre ülkelere satacak” dedi. Çağlayan, şu açıklamalarda bulundu:

Farkımıza varmalılar

ABD ile 60 yıllık stratejik ortağız; ama ticaret rakamlarımız bunu yansıtmıyor. Stratejik ortaklığa ekonomik ortaklığı ilave etmek istiyoruz. Ticari açıdan Türkiye’nin farkındalığı var mı, yok mu bilmiyorlar. Bu gezide Türkiye ne yapar, ne satar bilsinler istedik. ABD başta olmak üzere ülke masaları kurduk.

Doğru zamanda ABD’deyiz

Ülkeleri tek tek analiz ettik. ABD’yi sadece Newyork ve Washington’dan ibaret sayamayız. 6 eyaleti üzerinde çalışılmaya değer bulduk. ABD ile Türkiye arasında soğukluk yaşandığı tartışmalarının olduğu bir dönemde, yola çıktık. Zamanlamanın doğru olduğunu düşünüyorum. Ekonomik sıkıntıların yaşandığı, küresel krizin olduğu dönemde buradayız. Bunlar geçtikten sonra malını satmak isteyenlerin sayısı artacak. Ekim ayında atacağımız model ortaklık çalışmaları için de önemli bir alt yapı olacaktır.

İlk hedef 20 milyar dolar

İlk hedef ABD’ye olan ihracatımızı yüzde 1’e çıkarmak. Bir yıllık süre sonunda ihracatı 20 milyar dolara ulaştırmak. ABD eylem planımızı buna göre hazırladık. Takvime bağladık. Alım-satım heyetleri kurduk, fuarlar düzenledik, potansiyel sektörleri belirledik. Amerikalılar bizim ne sattığımızı bilmiyor, bunu anlatmaya geldik. ABD’nin beni tanıması gerekir. Bu eyaletlerin ithalat kalemlerine baktık ve gıda, kimya, deri, hazır giyim, ev tekstili, toprak ürünleri, mücevharat, makina, otomotiv yan sanayi ve mobilya satabileceğimizi belirledik. Amerika’dan yılda 16 bin 600 kalem mal alıyoruz. Ama 3 bin 800 kalem mal satıyoruz.

Boeing’e ‘Gel üret’ çağrısı

Türkiye’yi Amerika’nın zıplama tahtası yapmak istiyoruz. Türkiye, tedarik üssü olmalı. Afrika’ya, Asya’ya, Kafkaslara açılmak için Türkiye ticaret üssü olarak kullanılabilir. Türkiye’de yapılan yatırımlar, buralara pazarlanır. Bunları da anlatmaya geldik. Ford, Boeing ve Skorsky helikopteri ve ABD’li ilaç firmaları Türkiye’deki fabrikalarında üretim yapıp, üçüncü ülkelere satabilir. Bunlarla ön görüşmeler yapıldı. Boeing’e ‘gelin yedek parçaları bizde üretin’ diyeceğiz. Bu ürünlerin üçüncü ülkelere pazarlanması için gerekirse, bu ülkeleri birlikte fellik fellik dolaşırız.

Her anlaşma 2-3 kat lobi etkisi yapacak

ZAFER Çağlayan, “Ticaret siyasi ilişkilerin gelişmesine de yarar sağlar. Burada Ermeni ve Yahudi işadamlarıyla da biraraya geleceğiz. İsrail ve İran konusunda yaşananlara da gireceğiz. Yapacağımız her anlaşma, çalışacağımız Amerikan firması, Türkiye lehine lobi yapanların sayısını 2-3 kat arttıracak” dedi.

Transformers 3’ün çekimini izledi

ZAFER Çağlayan, Chicago’dakaldığı Tramps Internatıonal Oteli’nin hemen yanında çekimi yapılan “Transformers 3” filminin çekimini de izledi. Araçların yakıldığı filmin bazı sahnelerini oteldeki odasının camından izleyen Çağlayan, “Arabalar yakıldı, köprünün üzerinde patlama oldu. Ne oluyor diye merak ettim, meğer film çekiyorlarmış. Bir süre izledim çok ilginçti” dedi.

Boeing 787 Dreamliner İngiltere’de sergilenecek

ABD’li uçak firması Boeing’in yeni model yolcu uçağı “Boeing 787 Dreamliner” İngiltere’de, Farnborough Uluslararası Havacılık Fuarı’nda görücüye çıkıyor. ABD hava sahasındaki beş test uçuşundan sonra ilk kez uluslararası uçuşunu yapan Boeing 787 Dreamliner’ın 9 saatlik yolculuğun ardından İngiltere’de Farnborough havaalanına inişini televizyonlar canlı yayınlandı. Gelecek hafta Farnborough Uluslararası Havacılık Fuarı’nda ilgi çekmesi beklenen Boeing 787 Dreamliner’ın test pilotu Mike Bryan yere indikten sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, “Şimdi depoyu doldurabiliriz ve yolcular bu uçakla yola çıkabilirler” dedi. Gövdesi ve kanatlarının tamamı hafif, çevre dostu kompozit malzemeden yapılan ilk yolcu uçağı olan Boeing 787 Dreamliner’ın, bu özelliği yakıtta yüzde 20 tasarruf ve daha az gürültü sağlıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!