Hülya GÜLER
Oluşturulma Tarihi: Aralık 08, 2011 00:00
İstanbul’dan 5 yaşındayken ailesi ile birlikte göç eden BlackBerry’nin yaratıcısı Mike Lazaridis, “Çocukken bıraktığım Türkiye’yi 3 nesil zıplamış buldum. Türkiye’de çok heyecan verici bir gelecek var. Son 10 yıl kayda değer geçti. Başbakan’ın inovasyona bağlılığı, gelecekte büyüme için doğru yolu açtı. BlackBerry için gerçekten çok önemlisiniz” dedi.
DÜNYANIN önde gelen akıllı telefonlarından BlackBerry’nin yaratıcısı Research In Motion (RIM) şirketinin kurucusu ve Eş Başkanı Mike Lazaridis, 5 yaşında İstanbul’dan Kanada’ya göç ettiğini hatırlatarak, “Çocukken bıraktığım Türkiye’yi 3 nesil ilerlemiş buldum. Türkiye’de çok heyecan verici bir gelecek var. Son 10 yıl kayda değer geçti. Başbakan’ın inovasyona bağlılığı, gelecekte büyüme için doğru yolu açtı. BlackBerry için gerçekten çok önemlisiniz” dedi.
Fatih projesi önemli
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün himayesinde Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından Turkcell stratejik ortaklığında düzenlenen Türkiye İnovasyon Konferansı’na katılan Lazaridis, şunları söyledi: “Kanada’nın nüfusu Türkiye’nin yarısı kadar. Biz buradan 20 yılda global bir marka çıkardık. 20 milyar dolarlık bir şirket olmayı başardık. Benim Kanada’da 30 yıl önce karşılaştığım bilim, teknoloji ve inovasyona odaklı eğitimin bu başarıda büyük bir payı var. Türkiye’nin bugün eğitim konusunda üzerinde çalıştığı ‘Fatih’ projesi gelecek nesilleriniz üzerinde aynen benim inovasyon ve teknolojiyle tanışmam gibi bir etki yaratır. Çocuklar bugünden yarının teknolojisi ile tanışarak eğitim alabilirler. Öğretmenlerinizi yarının teknolojisini öğretecek şekilde eğitin.”
Kendinize güveni kaybetmeyin
Eğitimin yeni teknolojinin geliştirilmesinde çok büyük önemi olduğunu kaydeden Lazaridis, şöyle devam etti: “Ancak bundan da önemlisi, devletin alınan eğitimi uygulamaya uygun bir ortam sunması, yeni teknolojiye, inovasyona ve eğitime destek vermesi. Ben 1984-85’li yıllarda Kanada devletinden 2 arkadaşımla beraber aldığım 15 bin dolarlık katkıya bir o kadarını da ailemden alarak RIM’i kurdum. Türkiye bugünün teknolojisine yatırım yaptığı kadar, yarının teknolojisine de yatırım yapmalı. Türkiye’nin son 10 yıldır inovasyon ve teknolojiye odaklanma vizyonu geleceğinin şekillenmesinde büyük bir payı olacak. Kendinize güveninizi kaybetmeyin. Ar-Ge’ye yatırım yapmaya devam edin.”
İnovasyon merkezi oldu
Kendisinin eğitim aldığı Waterloo Üniversitesi’nin Kanada’nın inovasyon merkezi haline geldiğini vurgulayan Lazaridis, şöyle konuştu: “Ben üniversiteden mezun olduğumda Kuzey Amerika’da büyük bir kriz vardı. İş bulmak oldukça zordu. Ben de iş bulamadığım için kendime iş yaratmak istedim ve kurdum. Bu bakış açısını bana kazandıran bugün Waterloo Üniversitesi 12’si Türikye’de olmak üzere dünyada 600 üniversite ile inovasyon konusunda işbirliği yapıyor. 2 bin 500 öğrenciyi destekliyoruz. Sadece BlackBerry değil bugünün pek çok önemli teknolojik gelişimi bu üniversitede yürütülen inovatif faaliyetlerin sonucunda gelişti.”
Boğaz’da balık avladığım günleri hatırlıyorum, ailemle birlikte gelirim
İSTANBUL’dan Kanada’ya ailesiyle birlikte henüz 5 yaşındayken göç eden Mike Lazaridis, o günden bu yana önceki gün ilk kez İstanbul’a geldi. İstanbul’u çok beğendiğini söyleyen Lazaridis, “Çocukluğumda boğazda balık avladığım günleri hatırlıyorum. Burayı çok sevdim. Tekrar gelicem, önümüzdeki yıl ailemle birlikte İstanbul’a yeniden gelmeyi çok istiyorum” dedi.
BlackBerry otel odalarının ve evlerin kapısını açacak
BLACKBERRY’nin 12 yıl gibi kısa bir süre içinde 70 milyon insanın kullandığı bir akıllı telefona dönüştüğünü kaydeden Mike Lazaridis, şunları söyledi: “Fortune 500 şirketlerinin yüzde 90’ı Blackberry kullanıyor. Kitle önderleri, liderler, şirket sahipleri ve yöneticileri BlackBerry kullanımında öncülük etti. Ondan sonra kullanımı daha da yaygınlaştı. Blackberry’nin kullanım alanlarını daha da geliştiriyoruz. Sadece BlackBerry’nizi kullanarak resepsiyona hiç uğramadan, kuyrukta beklemeden, direk olarak kalmak istediğiniz otelin odasına yerleşmek beni çok heyecanlandırdı. Otel odaları gibi yakında evlerinizin kapısını da BlackBerry’nizle açmanız mümkün olacak.”
Kartvizitime e-posta adresimi yazdım, başta kimse anlamadı
MIKE Lazaridis, interneti ve e-posta ile haberleşmeyi dünyada ilk kullanlar arasında olduğunu belirterek, “1980’li yıllarda üniversitede bir grup arkadaş, başka üniversitelerden arkadaşlarımızla haberleşiyor, ödev değiş tokuşu yapıyorduk. O zamanlar RIM’i yeni kurmuşken, kartvizitime e-posta adresimi yazmıştım. Bunu görenler ‘e-posta nedir’ diye soruyorlardı, ben de onlara ‘telex nedir’ diye soruyordum. sonunda gerçekten ‘telex’ geçmişte kaldı ve geleceğin teknolojisini o günden ilk kullanlar biz olduk. İnternetle internet olmadan önce tanıştım ve yeni teknolojiyi önce tanımanın avantajını tüm iş hayatımda hissettim” diye konuştu.
İlk bankacılık uygulaması Türkiye’de devreye girdi
BLACKBERRY’nin ilk bankacılık uygulamalarının Fortis Türkiye’de hayata geçtiğini söyleyen Mike Lazaridis, “Bunu duymak benim için çok hoştu. Nedenini sordum, İstanbul’daki
trafik sıkışıklığından dolayı, insanların ofise gidinceye kadar geçen süre içinde Blackberry üzerinden bankacılık işlemlerini hallettiklerini öğrendim” diye konuştu.
Üniversiteye başladığımda kendimi bilimkurgu filminde zannettim
İNOVASYONUN BlackBerry’nin arkasındaki en önemli unsur olduğunu kaydeden Mike Lazaridis, bu süreci şunları anlattı: “Kanada’ya ilk gittiğimde, beni en çok etkileyen şey, devletin eğitime, bilim ve teknolojiye ne kadar çok yatırım yaptığıydı. O zamanlar IBM dışındaki en büyük bilgisayar odası Kanada’daki Waterloo Üniversitesi’ndeydi. Üniversiteye ilk başladığımda, bilgisayar odasında kendimi bilim-kurgu filminde hissettim. Daha 20 yaşında bile değilmdim. İşte o okulda aldığım eğitimle bugünkü BlackBerry’nin ilk adımlarını attım. O zamanlar bir grup öğrenci kendi geliştirdiğimiz kişisel bilgisayarlarımızı kullanıyorduk. Daha sonra devletin verdiği 15 bin dolarlık katkı ile ilkokuldan ve üniversiteden bir arkadaşımla birlikte RIM’i kurduk. Henüz okuldayden 10 yıl sonra dünyayı değiştirecek bir şeyle uğraşıyorduk.”