Oluşturulma Tarihi: Şubat 01, 2011 00:00
İslam Konferansı Teşkilatı’na (İKT) üye 57 ülkenin en büyük 100 şirketi arasına, Türkiye en çok şirket sokmayı başaran ülke oldu. Türkiye’den 20 şirketin yer aldığı sıralamaya göre, listeye 10’uncu sıradan giren Koç Holding de, 57 ülkenin en büyük özel sektör şirketi oldu.
TÜRK şirketleri, İslam Konferansı Teşkilatı’na (İKT) üye 57 ülke arasında başarılarıyla dikkat çekti. İKT üyesi ülkeleri inceleyen DinarStandard (DS) adlı kuruluş tarafından yayımlanan Top 100 Companies of the Muslim World (İslam Dünyasının 100 şirketi) adlı araştırmanın sonuçlarına göre, sıralamaya 20 Türk şirketi girmeyi başardı.
1 numara Suudilerden çıktıDS 100’ün ilk sırasında 182.3 milyar dolarlık geliriyle Suudi Arabistan’dan petrol şirketi Saudi Arabian Oil yer aldı. Bu şirketi, 79.2 milyar
dolar gelirle İran’dan National İranian Oil Company ve 70.8 milyar dolarlık geliriyle de Malezya’dan Petroliam Nasional BHD (Petronas) izledi.
İlk 9’un hepsi petrolcüBu 3 büyük petrol devini izleyen diğer kuruluşlar da yine petrol şirketleri oldu. Türkiye’nin “en çok şirket” ile temsil edildiği listeye, Malezya, 16, Suudi Arabitan 13 şirketle girdi. Son zamanların en çok konuşulan ülkesi olan Mısır ise 4 şirketle temsil edildi.
‘Özel’ sektörün 1 numarası Koç
Listenin ilk 9’unu oluşturan petrol devleri kamu şirketleri olunca Koç Holding, bölgenin en büyük özel sektör şirketi oldu. Listeye 10’uncu sıradan giren Koç, 28.9 milyar dolarlık geliriyle pek çok kamu ve petrol devini de geride bıraktı.
‘Halka açık’ların en büyüğüDinarStandard, listeyle ilgili yorumunda, genel listede 10’uncu, özel kuruluş listesinde 1’inci Koç Holding’in elektronik, otomotiv, enerji, finans ve perakende devi olduğunu hatırlatırken, bu özelliğiyle hisseleri halka açık olarak alınıp satılabilen en büyük şirket konumunda bulunduğuna da vurgu yaptı.
En büyük banka İş Bankası
Sabancı Holding’in 12.1 milyar dolar gelirle 16’ncı sırada, Yıldız Holding’in (Ülker) 10.9 milyar dolarla 18’inci sırada yer aldığı listede yer alan 12 bankanın 5’ini Türkler oluşturdu. Üstelik İş Bankası, 10 milyar 897 milyon dolarlık geliriyle 19’uncu sırayla listede en yukarda yer alan banka oldu.
Hızlı büyüyenler arasında 2 TürkDinarStandard’ın sıralamasında “en hızlı gelir artışı sağlayan” firma, yüzde 85.4’lük artışla Malezya’dan YTL Corp. olurken, bu konuda ilk 10 Türkiye’den de iki firma girdi. BİM Birleşik Mağazalar yüzde 25.4’lük artış hızıyla 7’nci olurken, Selçuk Ecza Deposu da yüzde 24.2’lik gelir artışıyla 9’uncu oldu.
Türkler gösterge oluşturuyor
ARAŞTIRMAYI yapan DinarStandard’dan yapılan açıklamada, “Türk firmaları İslam Teşkilatı Konferansı ekonomileri için bir gösterge oluşturmaya devam ediyor” denilirken, şu değerlendirme yapıldı: “Bunun kanıtı Türkiye’nin 2010 listesinde diğer ülkelerden daha çok yani 20 şirketler yer alması. Daha sonra Türk şirketleri aynı zamanda bu yılki sıralamada diğer ülkelerdeki şirketlerden daha fazla bir genişlik ve çeşitliliği simgeliyor” denildi.