Türker: Seçim rüşveti değil pastayı büyütme peşindeyiz

Güncelleme Tarihi:

Türker: Seçim rüşveti değil pastayı büyütme peşindeyiz
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 25, 2002 01:52

Devlet Bakanı Masum Türker, memura yapılacak zam için, ‘‘seçim rüşveti’’ yorumlarına, ‘‘Seçim yüzünden memura ek ödeme yok’’ yanıtı verdi. Türker, ‘‘Amacımız pastayı büyütüp, pastadan alınacak payları da büyütmek’’ dedi.

EKONOMİDEN Sorumlu Devlet Bakanı Masum Türker, memura ek zam yapılmayacağı mesajını verdi. Türker, ‘‘Toplu görüşmelerde basında yer aldığı gibi seçime yönelik herhangi bir ek ödeme söz konusu değildir’’ dedi.

Türker, dün Eğitim-Sen Genel Merkezi'ne giderek, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Başkanı Sami Evren'le görüştü. Türker, daha önce varılan uzlaşma ile kamu çalışanlarının ilk defa ücretlerini belirlemede etkili olduklarını belirterek, şunları söyledi:

‘‘Bu konuda kamuoyunda bir çok tartışma var. Bu tartışmaların temelinde Türkiye'deki mevcut pastanın bölüşümünde bazı kesimlerin, dar gelirlilere, çalışanlara, çiftçilere, esnafa verilecek payın artırılmasından yana olmadıkları için, kamuoyu oluşturulmak isteniyor. Basında yer aldığı gibi seçime yönelik herhangi bir ek ödeme söz konusu değildir. Çünkü yapılan görüşmelerin ilgili olduğu dönem 2003 dönemidir. Bu görüşmeler de 2003 yılında kamu çalışanlarının bütçeden alacakları paylarla ilgilidir. Bu paylar ayrılmadığı takdirde nereye gidecektir? Faize ya da yan ödemelere gidecektir.’’

HEDEFLERE UYARIZ

Türker, görüşme sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtlarken de, ‘‘Önümüzdeki yıl hedeflenen enflasyon rakamına uymaya çalışılacaktır. Türkiye‘nin buna alışması gerekiyor, bütün büyümeler, global rakamlar buna uyacaktır’’ dedi.

Basında, memura en fazla yüzde 26.5 zam verileceği yönünde haberlerin yer aldığının hatırlatılması üzerine Bakan Türker, şunları söyledi:

‘‘Bugün pastanın ne kadar büyütüleceği uygulanan program çerçevesindedir. Bu pastanın daha fazla büyümesi bizim hedefimizdir. Bunun da üretimle gerçekleşeceğine inanıyorum. Göreve geldiğimden beri toplumun önünde ekonomiden söz ederken unutulmuş iki kavramı hep öncelikli kıldım. Birincisi reel ekonomiye ağırlık vermek, diğeri sosyal politikaların uygulanmasına özen göstermek bu iki kavram, mevcut programın içinde yer alıyor. Bu iki kavramı devreye soktuğumuz zaman Türkiye'de hem pastayı büyütürüz, hem de pastadan alınan payları. Biz önümüzdeki yıl hedeflenen enflasyon rakamına uymaya çalışmak durumundayız. Bütün büyümeler global rakamlar da buna uyacaktır. Ama hep birlikte pastayı büyütürsek pastadan herkesin alacağı pay ona göre büyüyecektir.’’

Türker, temel tartışmanın bugüne kadar pastanın aynı büyüklükte kalmasından kaynaklandığını ifade ederek, şöyle konuştu:

‘‘Pasta aynı büyüklükte kalınca pastadan pay alanların yani bütçede yapılan paylaşmada en çok kamuda çalışanlar mağdur ediliyordu. O konuya harcama ayrılamıyordu. Şimdi temel hedefimiz üretime yönelmektir. Üretime yönelik yaptığımız uygulamaların tümü programda yer alan, kamuoyunda tartışılmamış bu konuda özel uğraşı verilmemiş konulardır. Eğer ekonomiyi yönetirken alt gelir gruplarını düşünmendenekonomiyi yönetirsek, bugünkü yaptığımızı çalışmaların tümünün sonuçları geçmiş günlere benzer. Alt gelir gruplarında iş olanakları sağlanmalı.’’

Memur yine meydana iniyor

KESK
’e bağlı sendikalara üye kamu çalışanları, yarın alanlara çıkıyor. Kamu çalışanları, alanlarda hükümeti taleplerini kabul etmeye çağıracak. KESK'ten yapılan açıklamada, kamu emekçilerinin hükümetle toplu görüşme masasına oturması nedeniyle; insanca yaşayacak bir ücret, emekten yana bir bütçe, çalışma hayatında söz, yetki ve karar sahibi olmak, sendikal hak ve özgürlükler, sürgünlerin durdurulması, grev ve toplu sözleşme hakkı için başlattığı eylemlerini sürdürdüğü bildirildi. Açıklamada, hükümetle ikinci görüşmenin yapılacağı 26 Ağustos günü kamu çalışanlarının bütün illerde alanlara çıkacağı kaydedildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!