Turkcell Genel Müdürü ile operasyon merkezlerini ziyaret ettik: Kalbine girdik

Güncelleme Tarihi:

Turkcell Genel Müdürü ile operasyon merkezlerini ziyaret ettik: Kalbine girdik
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 21, 2018 01:28

Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu’nun Tesla Model X aracına binip şirketin operasyon merkezlerini yerinde inceledik. İstanbul Maltepe’de yer alan operasyon merkezlerinde hem siber güvenlik ve savunma hem de altyapı ve trafik bilgileri anlık olarak 7 gün 24 saat boyunca takip ediliyor.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’nin en büyük teknoloji şirketlerinden biri hiç tartışmasız Turkcell. Yaklaşık 37 milyon abonesi, yurtdışındaki operasyonları, Türk mühendislerle geliştirdiği dijital servisleri ve hatta Türkiye’nin otomobili projesinde yer alması Turkcell’in bu iddiasını güçlendiriyor. Bu kadar büyük bir operasyon söz konusu olunca biz de işin arka planında neler olduğunu merak ettik. Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu ile bir araya gelerek Turkcell’in ‘kalbi’ diyebileceğimiz operasyon merkezlerini ziyaret ettik.

İLK DURAK GÜVENLİK

Terzioğlu ile ilk durağımız ‘Turkcell Siber Güvenlik Operasyon Merkezi’ oldu. İçeride ‘A Takımı’ olarak ifade edilen bir ekip tarafından 7 gün 24 saat boyunca kontrol edilen bu merkezde, Turkcell şebekesine yönelik herhangi bir siber saldırı veya sızma olup olmadığı en ince ayrıntısına kadar kontrol ediliyor. Terzioğlu, “Sadece bir günde 2.6 milyara yakın sistem kaydı (log) 200’e yakın sistemde toplanıyor.

Haberin Devamı

Turkcell Genel Müdürü ile operasyon merkezlerini ziyaret ettik: Kalbine girdik
TESLA KULLANIP YERLİ OTO İÇİN HAZIRLANIYOR

‘TÜRKİYE’nin otomobili’ projesinin 5 babayiğidinden biri olan Turkcell’in Genel Müdürü Kaan Terzioğlu ile gerçekleştirdiğimiz teknoloji turunu dünyanın en önemli elektrikli otomobil markası Tesla’nın ‘Model X’ aracı ile gerçekleştirdik. Türkiye’de sayılı olan bu otomobili makam aracı olarak kullanan Terzioğlu, şirketin Maltepe’deki teknoloji üssüne olan yolculuğumuzda şoför koltuğuna oturdu. Yolculuk esnasında sohbet ettiğimiz Terzioğlu, “Yerli otomobilin bir paydaşı da Turkcell. Dünyada elektrikli otomobil ile başarı yakalamış Tesla gibi bir markanın geliştirdiği modeli kullanarak, geleceğin otomobilleri dünyasını anlamaya çalışıyorum” dedi.

İçeride bir anormallik dediğimiz sızma ve siber saldırı olup olmadığı kontrol ediliyor. 250-300’e yakın durum (case) örneğimiz var. Bu 2.6 milyar sistem kaydını filtreliyoruz. Filtrelenen şüpheli durumlar analistler tarafından tek tek inceleniyor. Eğer siber saldırı gibi bir durum varsa anında müdahale ediliyor. Buradaki en önemli konu, şüpheli durumları anında görüntüleyip, buna cevap verebilmemiz” dedi.

GÖZÜ KULAĞI

Haberin Devamı

Turkcell Siber Güvenlik Operasyon Merkezi’nin en önemli gücünün şüpheli durumların anında görüntülenip müdahale edilmesi olduğunu aktaran Terzioğlu, 2 tane büyük dünya haritası üzerinden yabancı ülkelerdeki durumları, internet protokolü (IP) tabanlı atakları ve şebekelerine yönelik yapılan saldırıları bu merkezde inceledikleri anlattı. Bu merkezin Turkcell’in gözü kulağı olduğunu anlatan Terzioğlu, şunları söyledi: “Bu merkez, önce grup şirketlerimize hizmet vermeye başladı. Geliştirdiiğimiz siber savunma ve güvenlik hizmetlerini artık diğer şirketler için de sunuyoruz. Müşterilerimizin de altyapılarını koruyoruz. Şu anda 750’nin üzerinde kurumsal müşterimiz var. Bu müşterilere 1500’den fazla hizmet sunuyoruz.”

Haberin Devamı

DÜNYADA OLMAYAN RADAR SİSTEMİ

Turkcell Genel Müdürü ile operasyon merkezlerini ziyaret ettik: Kalbine girdik

KAAN Terzioğlu ile ikinci durağımız Turkcell’in servis ve altyapı sistemlerinde radar görevi gören Operasyon Merkezi oldu. Gerçek zamanlı olarak tüm servis ve altyapı sistemlerinin takip edilmesini sağlayan bu merkez aksi durum olduğunda hemen alarm veriyor ve en hızlı şekilde sorunların çözülmesini sağlıyor. Merkezin dünyada örneği olmadığını ifade eden Terzioğlu, “Operasyonlarımızı daha verimli sürdürebilmemiz için birçok farklı veriyi dev ekranlar üzerinden anlık olarak takip ediyoruz. Elektrik ve saha kesintilerini, il bazında izliyoruz. Çağrı merkezine gelen çağrıları takip ediyoruz. İl bazlı trafik değerlerine bakıyoruz. Facebook, Google gibi yüksek trafiği olan servislere giden trafik yine bu ekranlarda. Trafiğimizi bir hafta önceki trendlerle karşılaştırıyoruz. Dijital servislerimiz, başka operatörlerden servislerimize ulaşanlar, numara taşıma rakamları ve SMS gönderenlerin başarısı da merkezimizde takip ettiklerimiz arasında” dedi. Yapay zekâ ile öngörü hesapladıklarını ve bu öngörüyü performanslarıyla karşılaştırdıklarını sözlerine ekleyen Terzioğlu, “Operasyonlarımızın bir de saha yansıması var. Çalışanlarımız herhangi bir sorun olduğunda her sahaya kısa bir sürede ulaşabiliyor” dedi.

Haberin Devamı

SESLİ ASİSTAN EVE GELİYOR

TERZİOĞLU’NA geçen ay düzenlenen Turkcell Teknoloji Zirvesi’nde ilk kez açıkladığı yapay zekâ tabanlı sesli asistanı sorduğumuzda şu cevabı aldık: “Bu yöndeki çalışmalarımız sürüyor. Geliştirdiğimiz sesli asistan Yaani, normal bir insanı süper bir insan kabiliyetine taşıyacak özelliklere sahip olacak. İngilizce çeşitlerini gördüğümüz Amazon Alexa, Google Home ve Apple HomePod gibi örneklerin Türkçesi olacak. Komut alabilecek ve geri bildirim verebilecek. 1440 stratejimiz kapsamında servislerimizle insanların yaşadığı bir günün her dakikasında olmak istiyoruz. Bu ürün 1440 dakika hazır. Evlerde yer alması gereken bir cihaz tasarlıyoruz. Kendi ürünümüzü ortaya koyup, bu cihazlar içinde Yaani sesli asistanına yer vereceğiz.”

Haberin Devamı

1000 TÜRKLE YERLİ YAZILIM

TV+, fizy, BiP, Dergilik ve Upcall gibi dijital servislerle hem yurtiçinde hem de yurtdışında dikkat çekmeyi başaran Turkcell, yazılım geliştirme yuvasını İstanbul Küçükyalı’daki merkezine kurmuş durumda. Yaklaşık 1000 Türk mühendisten oluşan ekip, servis gruplarına göre odaklı bir şekilde yazılım geliştirmeye odaklanmış. Bu merkezi ziyaretimiz sırasında bir araya geldiğimiz Turkcell yöneticileri, yeni servisler üzerine odaklandıklarını ve bu servislerin yazılımlarının tamamen Türk yazılımcılar tarafından geliştirileceğini anlattı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!