Türkbank'ın faturası bürokratlara kesiliyor

Güncelleme Tarihi:

Türkbankın faturası bürokratlara kesiliyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 05, 1999 00:00

Haberin Devamı

Türkbank olayında fatura ekonomi bürokratlarına kesiliyor. Başbakanlık Teftiş Kurulu'nın Türkbank ihalesiyle ilgili incelemesi tamamlandı. Teftiş Kurulu, Merkez Bankası Başkanı Gazi Erçel ve Hazine Müsteşarı Yener Dinçmen'in de aralarında bulunduğu bürokratlar hakkında soruşturma açılmasını istiyor.

Başkanlık Teftiş Kurulu'nun, Türkbank ihalesinde Korkmaz Yiğit hakkında Emniyet Genel Müdürlüğü'nce Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF)'na gönderilen yazı ve bu yazı üzerine ilgili kurumların ne gibi işlemler yaptığını konu alan incelemesi sonuçlandı.

Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Hüsamettin Özkan tarafından geçen hafta ‘olur’ verilen İnceleme Raporu'nda, TMSF Başkanı sıfatıyla Merkez Bankası Başkanı Gazi Erçel, Hazine Müsteşarı Yener Dinçmen, Müsteşar Yardımcısı Osman Tunaboylu, Banka ve Kambiyo Genel Müdürü Adnan Yaylacı ve konuyla ilgili diğer bazı Hazine bürokratları hakkında soruşturma açılması isteniyor. Özkan’ın ‘olur’u Başbakan Bülent Ecevit’in KKTC’de olduğu sırada Başbakan Vekili sıfatıyla verdiği belirtildi.

Başbakanlık Teftiş Kurulu müfettişlerinin, bu ‘olur’ kapsamında, söz konusu bürokratların ifadesine başvuracağı öğrenildi. Rapor hazırlanırken, Türkbank ihalesi sürecinde, TMSF'nun işlemleri ile Hazine Müsteşarlığı'nın ‘devir izni’ yazısı, tek tek incelendi. Bu inceleme sırasında, müfettişlerce belirlenen bazı çelişki ve soru işaretleri, sözkonusu bürokratlar hakkında soruşturma açılması istemine gerekçe oluşturdu. Erçel ile Dinçmen hakkında soruşturma açılmasına yol açan saptamalar şöyle:

TMSF'nun Korkmaz Yiğit hakkında istediği bilgi üzerine Emniyet Genel Müdürlüğü'nce hazırlanan yazı, Fon'a ulaştığında, Fon Başkan Yardımcısı Aydın Esen, bu yazıyı Fon Başkanı Gazi Erçel'e gönderdi. Esen ‘gereği yapılması’ notuyla birlikte yazının gönderilmesi gereken diğer yerleri de belirtti. Ancak Erçel'in aynı yazıya, kendi parafı ve o günün tarihiyle ‘gönderilmesin’ diye bir not düştüğü belirlendi. Başbakanlık Teftiş Kurulu raporunda, Erçel'in neden böyle bir not düştüğünün tam olarak açıklık kazanması için, hakkında soruşturma açılması gerektiği kaydedildi.

Raporda, Hazine Müsteşarı Yener Dinçmen hakkında soruşturma istenmesine gerekçe olarak ise Türkbank hisselerinin Yiğit'e devri konusunda yazılan 4 Eylül 1998 tarihli resmi yazı ile bu yazının üç ayrı taslağı arasındaki çelişki gösteriliyor.

KARŞILAŞTIRMA YAPILDI

Müfettişler, dönemin Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Güneş Taner ile Hazine Müsteşarı Yener Dinçmen'in imzalarını içeren bu yazıyı, ağustos ayında hazırlanmış üç ayrı taslağı ile karşılaştırdı.

İnceleme sırasında, taslak yazılarda, Korkmaz Yiğit'in ilişkileri konusunda ihale öncesi basında yer alan haberlere atıfta bulunulduğu görüldü. Müsteşar Dinçmen adına imza açılan ancak imzalanmamış bu üç ayrı taslak yazısında da, Yiğit'in gayrıkanuni nitelikteki ilişkilerini irdeleyen basın haberleri nedeniyle, banka hisselerinin bu kişiye devrine ‘ihtiyatlı yaklaşılması’ gerektiği üzerinde duruluyor.

Bazı ifadeler neden çıkarıldı

TÜRKBANK olayı ile ilgili 4 Eylül 1998 tarihli kesinleşmiş nihai yazıda, taslak yazılarda basına atfen vurgulanan ‘ihtiyatlı yaklaşım’ ifadelerinin yer almadığı saptandı. Teftiş Kurulu raporunda, bu ifadelerin nihai metinden neden çıkarıldığı sorusunun çok önemli olduğu belirtilerek, bu sorunun açıklık kazanması gerektiği belirtiliyor.

Müsteşar adına imza açılan ancak Dinçmen'in imzalamadığı taslak metinlerin son sayfasında, ilgili müsteşar yardımcısı, genel müdür, genel müdür yardımcısı, daire başkanı ve uzmanın parafları yer alıyor. O nedenle, açılan soruşturma kapsamında, Müsteşar Dinçmen'in yanısıra, taslak yazılarda parafı bulunan bürokratların da ifadesine başvurulacağı öğrenildi.

Hazine Müsteşarlığı'nca, 16 Ekim 1998'de yapılan açıklamada, herhangi bir merciden kendilerine, Türkbank'ın satışı konusunda, izin verilmesini olumsuz yönde etkileyecek bir bilgi veya belge gelmediği bildirilmişti.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!