Güncelleme Tarihi:
Sümerbank'tan sonra ikinci ‘‘şemsiye banka’’ Etibank oldu. İnterbank ve Esbank'ın tüm aktif ve pasifleriyle birlikte Etibank bünyesinde birleştirilmesine karar verildi. Bu arada Türkbank'ın da bankacılık işlemleri yapma ve mevduat kabul etme izni 1 Temmuz itibariyle kaldırılıyor.
BDDK (Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurulu) dün Fon bünyesindeki 3 bankayı birleştirirken, Türk Ticaret Bankası'nın da faaliyetlerine son verme kararı aldı. BDDK Başkanı Engin Akçakoca imzasıyla yapılan açıklamayla, öngörülen satış prosedürleri gerçekleştirilemeyen Interbank A.Ş ile Eskişehir Bankası T.A.Ş.'nin (Esbank) Etibank çatısı altında birleştirilmesine karar verildiğini duyurdu. BDDK açıklamısı şöyle:
‘‘Söz konusu birleşme ve devir işlemlerinin 2 Temmuz tarihine kadar tamamlanmasına, bu tarih itibariyle İnterbank ve Esbank'ın bankacılık işlemleri yapma ve mevduat kabul etme izinlerinin kaldırılmasına karar verilmiştir’’ denildi.
TÜRBANK ARTIK YOK
Bu arada BDDK, Türk Ticaret Bankası'nın bankacılık işlemleri yapmave mevduat kabul etme izni 1 Temmuz'dan geçerli olmak üzere kaldırdı. BDDK'dan yapılan açıklamaya göre, sermayesinin yüzde 84.52'si 1997 yılında Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na geçen ve 1997-2000 yılları arasında toplam 952 milyon 447 bin 814 dolar kaynak aktarımına rağmen satış imkanı bulunamayan Banka'nın 1 Temmuz tarihi itibariyle bankacılık işlemleri yapma ve mevduat kabul etme izninin kaldırılmasına karar verildi. Açıklamada Banka'dan alacaklı olanların ve mevduat sahiplerinin hiçbir hak kaybı olmayacağı vurgulandı.Banka'nın yükümlülüklerinin yerine getirilmesi konusunda önümüzdeki günlerde daha detaylı bir açıklama yapılacağı belirtilen BDDK açıklamasında, Banka'da çalışan tüm personelin kazanılmış haklarının korunması hususunda gerekli önlemler alınacağı kaydedildi.
Öte yandan İktisat Bankası'nın Fransa'daki BIC-Bred hissesinin satışına onay verildiği de açıklandı. Fon Yönetim Kurulu'nun dün İstanbul'da yapılan toplantısında alınan bu karar BDDK tarafından şöyle açıklandı:
‘‘İktisat Bankası T.A.Ş. ve Erol Aksoy ile diğer ortakların Banque Internationale De Commerce Bred'deki (BIC-Bred) hisselerinin Fransa'da kain (mevcut) Bred-Bank Populaire'e satılması konusunda İktisat Bankası Yönetim Kurulu'nun yetkili kılınmasına ilişkin Fon Bankaları Ortak Yönetim Kurulu'nun önerisi onaylanmıştır.’’
Yeni Etibank'ın aktif büyüklüğü 2.8 katrilyon
İnterbank, Eskişehir Bankası ve Etibank'ın birleştirilmesiyle birlikte, Fon'daki bankalar arasında Sümerbank'dan sonra 2. çatı banka oluşturuldu. 2 bankayı tüm aktif ve pasifleriyle devralacak Etibank'ın, devirden sonra aktif büyüklüğü 2.8 katrilyon lirayı, zarar toplamı da 1.7 katrilyon lirayı aşacak. Söz konusu bankalar içinde aktifleri ve zararı en büyük olan banka, Cavit Çağlar'ın eski bankası Interbank. 2000 yılı sonu itibariyle Interbank'ın aktif büyüklüğü 1.1 katrilyon, mevduatları 1.3 katrilyon lira düzeyinde bulunuyor. Banka'nın zararı ise 782.9 trilyon liraya ulaştı.
İkinci sırada, Zeytinoğlu grubunun eski bankası Esbank, 3. sırada birleşmenin gerçekleştiği Dinç Bilgin'in eski bankası Etibank yer alıyor. Her üç bankanın toplam aktif büyüklüğü 2 katrilyon 885 trilyon 960 milyar lira, toplam zararları ise 1 katrilyon 742 trilyon 711 milyar lira oldu.
2000 yılı sonu itibariyle, Esbank'ın 91 şubesi, bir yurtdışı mali iştiraki, bin 898 personeli, Etibank'ın 151 şube, 2 bin 35 personeli, Interbank'ın 41 şubesi, bin 320 personeli bulunuyor.
Fon’daki bankalar 11'den 5'e iniyor
Daha önce Yurtbank, Yaşarbank, Egebank ve Bank Kapital'i Sümerbank çatısında toplayan BDDK'nın, İnterbank ve Esbank'ı Etibank şemsiyesi altına alması, bunun yanı sıra Türkbank'ın da faaliyetlerine son verilmesiyle, Fon'daki banka sayısı 5'e düşmüş olacak. Bunlar, iki şemsiye banka Sümerbank ve Etibank'ın yanı sıra haziran ayı sonuna kadar teklifleri bekleyen Demirbank ile satış anlaşması tamamlanan ve BDDK'dan onay bekleyen Bankekspres ve İktisat Bankası. Satış işlemleri yürüyen bankaların elden çıkarılmasıyla Fon'un elindeki 11 banka sayısı, 3'e indirilmiş olacak. Buna göre 22 Aralık 1999 tarihinde Sümerbank'la birlikte el konulan Yurtbank, Yaşarbank, Egebank aynı çatı altında faaliyet gösterecek. Bunlarla birlikte 27 Ekim 2000'de Fon'a geçen Bank Kapital de, tarihe karışıp Sümerbank bünyesinde yerini alacak.
Eskişehir'de doğmuştu
Esbank, 1927 yılında, Eskişehir'de bir grup işadamı tarafından kuruldu. 1955 yılına kadar tek şube ile faaliyet gösteren banka, 1970 yılından sonra Eskişehir dışına da çıktı ve ulusal bir banka kimliği kazandı. Zeytinoğlu Ailesi’nin kontrolündeki bankaya, 1999 yılının Aralık ayında Merkez Bankası Tasaruf Mevduatı Sigorta Fonu tarafından el konulmuştu.
Cavit Çağlar'ın ilk bankası
İnterbank, 1988'de Selanik'te, Selanik Bankası adıyla faaliyete geçen banka, 1956'da Yapı Kredi Bankası'na satıldı. Yapı Kredi Bankası’nın 1964'de Çukurova Grubu'na geçmesiyle, bu banka da aynı grubun bankaları arasına girdi. 1991 yılında Cavit Çağlar'a satılan bankanın adı da İnterbank olarak değiştirildi. 1999 yılında ise İnterbank’a bankaya el konuldu.
Hep skandallar ile anıldı
Türkbank, 1913'te Adapazarı'nda İslam Ticaret Bankası adı altında kuruldu. 1928'de adı Türk Ticaret Bankası olarak değiştirildi. Yüzde 85'i çalışanlarına ait olan bankaya 1994 yılında el konuldu. 500 milyon dolar değer biçilen bankanın satış ihalesine Alaaddin Çakıcı ve Erol Evcil'in adı karışınca ortaya çıkan skandalla bankanın tarihe gömülme süreci başladı.