Türk-Yunan dostluğu Pire'de denize indi

Güncelleme Tarihi:

Türk-Yunan dostluğu Pirede denize indi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 10, 2000 00:00

Haberin Devamı

TÜRK denizcileri, 6 yıllık bir aradan sonra dünyanın en önemli denizcilik fuarı olan Posidonia'ya katıldı. 232 denizcimiz, denizcilikten sorumlu Devlet Bakanı Ramazan Mirzaoğlu ile birlikte İskenderun Feribotu'yla Pire'ye demirledi. Mirzaoğlu, Yunanlı meslektaşıyla işbirliği için görüşbirliğine vardı.

PİRE Limanı'nın en güzel yerine demirletilen Türk feribotu İskenderun'un Yunanistan'a getirdiği 232 denizci konuk arasında denizcilikten sorumlu Devlet Bakanı Ramazan Mirzaoğlu da vardı. Türk bakan, dünyanın en önemli denizcilik fuarı Posidonia'nın açılış töreninde ABD büyükelçisi Burns ile konuşurken, dikkatler bakanın yakasındaki Türk-Yunan bayraklarından oluşan rozete çevrildi. Burns eliyle işaret ettiği rozet için şöyle dedi:

‘‘İşte bu büyük fuarın en büyük olayı özlenen Türk-Yunan işbirliğidir. Kutluyorum sizi.’’

Deniz Ticaret Odası'nın çabalarıyla 132 ülkenin katıldığı Posidonia'da stand açan Türkiye, geniş katılımlı gemisiyle Yunanistan'a gidince, ilgi odağı oldu. Her kesimden 1500 Yunanlı'nın geldiği İskenderun Feribotu'ndaki sirtakili horonlu resepsiyon da bu ilginin en güzel göstergesiydi.

ATATÜRK-VENİZELOS

Atatürk-Venizelos resimleriyle süslü Türk standında denizcilikle ilgili her tür çalışma dünyaya sergilenirken, Bakan Mirzaoğlu ile Yunanistan'ın denizcilikten sorumlu bakanı Papoutsis ‘‘Şimdi denizde diyalog zamanı’’ dediler. Yemekleri, müzikleri, rakıları bir yana, en önemli ortaklıkları olan Ege denizinde ‘‘işbirliğinin artık zorunlu olduğunu’’ söyleyen iki bakan, yeni binyılın Avrupa Birliği (AB) yolunda anlaşmak için masaya oturdular.

Kısacası bugüne dek iki ülke arasında depremlerin de katkısıyla yaşanan sıcak iklimin, bundan böyle Ege'de iki ülkenin denizcilerinin doğrudan temasları ile yoğunlaşacağının ipuçları Posidonia'da alındı. Türk-Yunan bayraklarının birleştirildiği yaka rozeti kadar, Yunanlı bakanın işbirliğinin zorunlu olduğunu söylemesi, Türk bakanın da ‘‘diyaloga hazırız’’ mesajını vermesi Ege'de barış rüzgarlarının imbatla kucaklaşmasına yolaçtı.

Son bir yılda iki ülke ticaret hacminin yüzde 300 oranında arttığını söyleyen Deniz Ticaret Odası Başkanı Cengiz Kaptanoğlu da ‘‘Türk denizcileri olarak Türk-Yunan ilişkilerinin artırılması için çalışacaklarını ancak tarafların desteğine ihtiyaç olduğunu’’ kaydetti. Kaptanoğlu, şöyle dedi:

‘‘Dost Yunanıstan'dan denizcilikte çok öğreneceklerimiz var.Sizin 250 mılyon dw tonunuz, bizim 8 mılyon dw tonumuz var.Denizimiz ortak, her türlü işbirliğine açığız.’’

Mirzaoğlu: Denizimizi birlikte temiz tutalım

DEVLET Bakanı Ramazan Mirzaoğlu, Yunanlı meslektaşına şu önerileri götürdü:

Dostluk ilişkilerinin geliştirilmesi her iki ülkenin yararınadır. Denizcilik alanında gerçekleştirilecek işbirliği ilişkilerin gelişmesine katkıda bulunacaktır.

En önemli işbirliği, deniz kirliliğinin yol açtığı tehdit ve tehlikelere karşı olmalıdır. Bu çerçevede Tuna nehri yoluyla Karadeniz'e gelen zararlı atıklar Boğazlar yoluyla Ege ve Akdeniz'e geçmektedir. Ortak denizimizi bu işbirliği ile temiz tutabiliriz.

Turizmde yolcu taşımacılığında işbirliğimiz şarttır.

Deniz yoluyla taşımacılık çerçevesinde imzalanan anlaşmanın süratle yürürlüğe girmesi, iki ülkenin yararına olacaktır.

Türk yatlarından Yunan limanlarına ikinci girişlerinde alınan 15 bin drahmilik ücret Türk yatçıları için adeta bir cezadır. 15 bin drahmilik harcın kaldırılmasını veya Avrupa Serbest Ticaret Birliği (EFTA) üyesi ülkelerin yatlarına yapılan ugulamanın Türkler'e de uygulanmasını istiyoruz.

Günübirlik Yunan karasularına giren, yolcu alan ve almadan Türkiye'ye dönen yatlardan karşılıklı olarak vergi alınmamasını öneriyoruz.

Türk turistlere uygulanan vizenin kaldırılması işbirliğimizin bir göstergesi olacaktır.

Türk tersaneleri, Yunan gemilerinin yapımı, tamiri ve parçalama işlemi için işbirliğine hazırdır.

Papoutsis: İşbirliğine açığız

YUNANİSTAN'ın denizcilikten sorumlu Bakanı Papoutsis de Mirzaoğlu'na şu önerileri sıraladı:

Yatlardan harç alınmaması için denizcilik anlaşmamızın Türk ve Yunan parlamentolarınca onaylanmalarından sonra gerekli işlemlere geçilecektir.

Turizm alanında işbirliğimizi zorunlu görüyorum.

Denizcilik ve deniz kirliliğinin önlenmesi önlenmesi konusunda hertürlü işbirliğine açığız. AB bünyesinde başta deniz kirlilğinin önlenmesi olmak üzere denizcilikle ilgili ortak politikalar belirlenmelidir.

İki ülke arasında görüşülebilecek çok konu bulunmaktadır. Konuların zincirleme birbirini takip edeceğine ve herşeyin yolunda gideceğine inanıyorum. Temaslar doğrudan artacaktır.

Deniz taşımacılığından elde edilen gelirlerde çifte vergilendirmenin önlenmesine ilişkin anlaşmanın biran önce sonuçlanması bizim açımızdan önem ifade etmektedir.

Naturland, 4.5 trilyon toplayacak

TÜRKİYE'de turizm anlayışına yeni bir boyut getiren Naturland halka açılıyor. Antalya Kemer'de 200 dönümlük bir arazide arazi dokusuna uygun olarak inşa edilen Naturland'in 1.5 milyar hissesi 12-13 Haziran tarihleri arasında halka arz edilecek.

Sabit fiyatla talep toplama yöntemiyle her hisse için 3 bin TL'den yapılacak halka arzın liderliğini MNG Menkul Kıymetler Yatırım A.Ş ve İktisat Menkul Değerler A.Ş yapacak. Naturland, halka açılışla 4.5 trilyon lira toplamayı hedefliyor,

Yatak kapasitesi temmuz ayında 934 olacak Naturland'de; doğal ortamda, doğal besinler tüketerek tatil yapmak ve tatil yaparken doğa hakkında bilgiler almak mümkün olacak.

Naturland hisselerinin halka arzına ilişkin yapılan tanıtım toplantısında konuşan, Favori Dinlenme Yerleri A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Cemil Çakmaklı, 25 yılda Anadolu'ya 11 eser kazandırdıklarını belirterek, ‘‘Naturland ile doğal referanslı bir rekreatif tesis yaratmaya çalıştık. Bu zor ama yapılması gereken bir işti’’ dedi.

Dünyanın her yerinde ekolojik referanslı projelere geçiş olduğunu hatırlatan Çakmaklı, ‘‘Topluluğumuz bu anlamda üzerine düşeni yapmaya hazırdır’’ diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!