Türk Ytong ihracatta Güney Afrika'ya yöneldi

Güncelleme Tarihi:

Türk Ytong ihracatta Güney Afrikaya yöneldi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 01, 2009 13:45

Türk Ytong AŞ Antalya Fabrika Müdürü Enis Arın, küresel kriz nedeniyle yeni pazarlar bulmak amacıyla Tunus ve Libya başta olmak üzere Güney Afrika pazarlarına yöneldiklerini bildirdi.

Arın, yaptığı yazılı açıklamada, ihracat için yeni pazar arayışlarını sürdürdüklerini kaydetti. Hem kendi pazar arayışları hem de çeşitli ülkelerden taleplerin gelmesi nedeniyle Güney Afrika pazarına yöneldiklerini ifade eden Arın, ilk etapta Tunus'a 2 bin 600 metreküp ytong ihraç ettiklerini belirtti.

Bilecik'te 30 milyon dolarlık yatırım ile dünyanın en büyük ytong fabrikasını kurduklarını anımsatan Arın, Tunus'a yapılan ihracatın ardından bu ülkeye 30 milyon dolarlık fabrika kuracaklarını bildirdi. Arın, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:
“Yeni pazar arayışları çerçevesinde Antalya'dan Tunus'a ilk etapta 2 bin 600 metreküp ytong ihracatı gerçekleştirdik. Antalya'daki tesislerimizde yılda 240 bin metreküp ytong üretiyoruz. Ytong, yalıtım, deprem ve yangın güvenliği bakımından çok önemli. Tunuslu bir firma kendi ülkesinde ytong fabrikası kurmak istiyor. Bu fabrikayı da Türk Ytong AŞ kuracak. Tunus'a ilk kez böyle bir malzeme gidiyor. 30 milyon dolarlık bir yatırım olacak ve yılda 300 bin metreküp ytong üretecek. Tunus ve Libya başta olmak üzere Güney Afrika ve diğer Afrika ülkelerinden büyük talep var. Arap Yarımadasındaki ülkelerden de yoğun istek var. İhracat bağlantıları için görüşmeler devam ediyor.”

“ENERJİ TASARRUFU VE CAN GÜVENLİĞİ SAĞLIYOR”

Ytong ürünlerinin ısı yalıtımı, deprem ve yangın güvenliği gibi bir çok özelliği tek başına barındırdığını belirten Arın, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Antalya Organize Sanayi Bölgesi'nde 11 yıldır başarıyla faaliyet gösteren ve Akdeniz bölgesinin çağdaş duvar malzemesi ihtiyacını karşılayan Antalya Ytong Fabrikası, krizi ihracatla aşıyor. Ülkemizde 45 yıldır üretilen, ısı yalıtımı, deprem ve yangın güvenliği gibi birçok özelliği tek başına bünyesinde barındıran ytong ürünlerine, Güney Afrika ve Arap Yarımadası ülkelerinden de yoğun talep gelmektedir. Global ekonomik krizin etkisiyle iç piyasada yaşanan kısmi ve geçici daralmayı ihracat ile aşmak üzere, bu taleplerin bir kısmını olumlu değerlendirdik.”

ISI YALITIMI ÖNEMLİ

Türkiye'de harcanan enerjinin üçte birinin konut ve binalarda kullanıldığına dikkati çeken Arın, tüketilen enerjinin ısıtma, soğutma, aydınlatma, evsel gereçlerin çalıştırılması gibi nedenlerle tüketildiğini bildirdi. Doğal enerji kaynaklarının sınırlı olması ve dünyada enerji talebinin 15 yıl içinde yüzde 50 oranında artacağı gerçeğinin, yaşam alanlarında hem ısıtma hem soğutma için harcanan enerjinin çok verimli kullanılması gerekliliğini ortaya çıkardığını vurgulayan Arın, bu durumun da yalıtımın önemine işaret ettiğini kaydetti.

Toplumda ısı yalıtımının sadece soğuk bölgelerde yapılması gerektiği gibi hatalı bir inanış olduğuna dikkati çeken Arın, ytongun hem yapı malzemesi olan hem de ısı yalıtımı sağlayabilen tek malzeme olduğunu bildirdi. Arın, ytong kullanılan binalarda enerji tüketiminin ve ısınma maliyetlerinin düştüğünü, aynı zamanda çevrenin korunduğunu, yazın serin, kışın sıcak olan yapılarda, konforlu, çevre dostu bir yaşamın ekonomik olarak sürdürülebildiğini kaydetti.

İkinci derece deprem kuşağında bulunan Antalya'nın, İstanbul ve Trakya'nın birçok bölgesi kadar deprem riski altında olduğunu da anlatan Arın, depremlerde en riskli binaların, ağır binalar olduğunu belirtti. Ytong ürünlerinin diğer duvar malzemelerine göre binaya 2-3 kat daha az yük bindirdiğini savunan Arın, hafifliği nedeniyle bina yükünü azaltarak kullanıldığı yapılarda deprem emniyetini artırdığını vurguladı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!