Güncelleme Tarihi:
2010’da ekonomisi yüzde 7.5 büyüyen ve önümüzdeki yıllarda yüzde 5’in üzerinde devamlı bir büyüme kaydedeceği tahmin edilen Brezilya’da altyapı yatırımları hız kazandı. 2014 yılında Dünya Kupası ve 2016’da Olimpiyatların da Brezilya’da düzenlenecek olmasının 5 milyar doları rahatlıkla aşacak bir yatırım hacmi yaratacağını belirten İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Faik Bitlis, “Bunlar sadece iki tane örnek. Ayrıca ülkenin birçok yerinde havaalanı, kara ve demiryolları gibi alanlarda inşaat hamlesine girdikleri gözüküyor” dedi.
Brezilya hedef pazar
Brezilya’nın Sao Paulo kentinde düzenlenen Feicon Batimat- Uluslararası Yapı Endüstrisi Fuarı’na ilk defa 11 şirketle milli katılım gerçekleştirdiklerini belirten Bitlis, şöyle konuştu: “Birçok yeni pazara açılım atağındayız. Brezilya da hedef pazar seçildi. Önümüzdeki yıllarda yüzde 5-7 arasında büyüyecek bir ekonomi. İnşaat sektöründe ciddi altyapı yatırımları yapma durumundalar. Brezilya’daki inşaat sektörünün büyüklüğün geçtiğimiz yıl 90 milyar doların üzerine, yapı malzemeleri sektörü ise 65 milyar dolara ulaştı.”
İhracat 700 milyon dolar
Altyapıya yönelik malzeme üreten; demir-çelik, plastik borular ve plastik inşaat malzemesi üretimi yapan firmaların Brezilya pazarında çok ciddi şansları olduğunu vurgulayan Bitlis, şunları anlattı: “Çin ve ABD gibi güçlü rakiplere karşın, Brezilya beşinci büyük ekonomi olma hedefine ulaşmak için yapacağı yatırımlarda Türk firmalarına da geniş bir alan bırakıyor. Brezilya’ya şu an yapılan toplam ihracat 700 milyon dolar seviyesinde. Sadece Dünya Futbol Şampiyonası’nın yaratacağı 2.5 milyar dolarlık hacimden yüzde 10 pay alsanız, bu 700 milyon dolara 200 milyon dolar eklemek anlamına geliyor.”
500 milyar dolarlık yatırım olacak, trene arkadan bakmayalım
TÜRKİYE Sao Paulo Başkonsolosluğu Ticaret Ataşesi Ramazan Kısa, Brezilya hükümetinin kalkınma planı kapsamında 2014 yılına kadar 500 milyar dolarlık yatırım öngördüğünü belirterek, şöyle konuştu: “Brezilya’da her yere enerji santralları kuruluyor, yollar ve limanlar yenileniyor. İnanılmaz rakamlar var. Türk firmaları geç kalması halinde treni arkadan görebilir. Burada iş yapmak zor gözükebilir. Bürokrasi, sistem, vergi gibi nedenlerle. Güney Amerika pazarına da buradan ulaşmak mümkün.”
Brezilya’da üretim yaptı, çifte teşvikten yararlandı
BREZİLYA’da otomotiv yan sanayi alanında yatırımları bulunan Aktaş Holding’in fuara katılan yöneticisi Ömer Evci, bu ülkede inşaat alanında satış ve pazarlama, otomotiv sektöründe ise yerinde yatırımları olduğunu anlatırken, “Brezilya atağını önceden fark ettik. Aralık ayında buradan Şili ve Kolombiya gibi diğer Güney Amerika ülkelerine ihracata da başladık” dedi. Hem Brezilya, hem Türkiye’deki teşviklerden yararlandıklarını anlatan Evci, “Biz hammaddenin yüzde 60’ını Türkiye’den getiriyoruz ama burada yaptığımız yatırım sayesinde hem ithalat, hem ihracat hakkına sahibiz” dedi.