Oluşturulma Tarihi: Mayıs 16, 2009 00:00
Protein oranının yüzde 3’e indirilmesinden sonra gelen tepkiler üzerine, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, yoğurt için yeni tebliğ çalışması başlattı.
Koruma ve Kontrol Genel Müdürü Muzaffer Aydemir, "Türk tipi yoğurdu tanımlamak için çalışma yaptıklarını" söyledi. Türkiye’de üretilen sütlerdeki protein oranının ortalama yüzde 3 olduğunu, bu nedenle bu sütlerden de yüzde 3 proteinli yoğurt üretilmesinin çok doğal olduğunu belirten Aydemir, yapılan düzenlemenin AB mevzuatına ve uluslararası düzenlemelere uygun olduğunu savundu.
Yüzde 4’ten indi
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, 2001 yılında çıkardığı ve yoğurtta yüzde 4 süt protein, yüzde 12 yağsız kuru madde öngören tebliği, bu yıl şubat ayında değiştirmiş, protein oranının alt limitini yüzde 3’e çekmuş, yağsız kuru madde şartını da kaldırmıştı. Yapılan değişikliğe, süt sanayicilerinin örgütlü olduğu Setbir’e üye bir çok firma karşı çıkmıştı. Yoğurdun besleyici değerinin düşeceği gerekçesi ile Gıda Mühendisleri Odası ve tüketici dernekleri, yoğurt üretiminde kullanılan süt miktarını azaltacağı gerekçesiyle süt üreticileri tebliğ değişikliğini eleştirmişti.
Edinilen bilgiye göre, gelen tepkiler üzerine, gıda kodeksi kapsamında fermente süt ürünleri tebliğini hazırlamakla görevli alt komisyon, 8 Mayıs’ta bir toplantı yaptı. Toplantıda sanayicilerin büyük bölümü, tebliğ değişikliğine karşın, eski tebliğe uygun yoğurt üretimine devam edeceklerini bildirdi. Komisyon toplantısında, yoğurdun fermente süt ürünleri tebliğinden çıkarılarak ayrı bir tebliğ çalışması yapılması yönünde mutabakat sağlandı. Bu konuda, haziran ayının ilk yarısında tekrar toplantı yapılması öngörülüyor.
Süt sanayicileri ve üniversite öğretim üyeleri, yoğurdun Türklere özgü bir ürün olduğunu ve dünyada da "Türk yoğurdu" olarak bilindiğini belirterek, yoğurdun nitelikleri konusunda AB mevzuatına, AB mevzuatında ve uluslararası mevzuatta tanımlanan yoğurdun "Türk yoğurdu-yoğurt" olmadığını savunuyor.
Üretici kendi bildiğinden vazgeçmedi
PİYASADA yapılan belirlemelere göre, büyük marketlerde satış yapan firmalar, halen yoğurtta protein oranını 3’e indirmedi. Büyük marketlerde 1, 1.5, 2.5 ve 3 kilogramlık kovalarda satılan yoğurtlarda protein oranı yüzde 4-5 arasında değişiyor. Koruma ve Kontrol Genel Müdürü Muzaffer Aydemir ise ambalajların üzerinde beyan edilen protein oranı ile içeriği tutmayan firmalar bulunduğunu söyledi.
Yüzde 3’lük proteinle çorba olur
TEBLİĞ değişikliğinin, alt komitenin itirazına karşın gerçekleştirildiğini belirten alt çalışma grubunun Başkanı Ankara Üniversitesi Süt Teknolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emel Sezgin’in, bu tebliğe ilişkin görüşleri şöyle: "Yoğurtta muazzam kalite düşüklüğüne yol açacak bu tebliğ çok yanlış. Katı madde oranı kalktı, protein de düştü. Sütün proteini yüzde 3,4 yani hiç bir kuru madde artırımı yapmadan, kıvam sağlamadan çorba gibi yoğurtlar çıkabilir."
Kullanılan süt miktarı azalır
SÜT üreticileri, bu karara "sanayide kullanılan süt miktarını azaltacağı" gerekçesiyle karşı çıkıyor. Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği (TDSYMB) Genel Sekreteri Fehmi Aksoy, tebliğ değişikliğinin, sanayicinin yoğurt için 150-160 bin ton daha az süt kullanmasına neden olacağını öne sürüyor. Türkiye’de yılda 400 bin ton sanayi tipi yoğurt üretildiğini bunun için de 560 bin ton süt kullanıldığını belirti.