Güncelleme Tarihi:
DEVLET ve özel sektör, dünya denizlerinde Türk bayrağını dalgalandıran koster gemilerinin yenilenmesi için bir araya geldi. Türk Sahipli Koster Filosunun Yenilenmesi Projesi kapsamında kurulan Koster A.Ş.’nin ortaklık sözleşmesi Başbakan Binali Yıldırım’ın da katıldığı toplantıda imzalandı. Başbakan Binali Yıldırım, “Karadeniz ve Akdeniz’de bir ölçüde hakimiyet kurmamız gerekiyor. Piyasayı kontrol edebilir hale gelmemiz lazım” dedi.
İmza törenine Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ile Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan da katıldı.
KAMU VE ÖZEL ORTAKLIĞI
Yıldırım, Koster A.Ş. Projesi’nin uzun süren hazırlıklardan sonra nihayet elle tutulur hale geldiğini ancak tamamen bitmiş olmadığını belirterek “Bir şirket kuruluyor. Kamu yüzde 49, özel sektör yüzde 51. Bunu bilerek böyle yaptık. İstedik ki kamu kuralları burada işi yavaşlatan, mevzuat dolayısıyla hedeflerimizi gerçekleştirmemize engel olan bir rol oynamasın. Dolayısıyla Koster A.Ş’de özel sektör anlayışı, özel sektörün iş yapma imkan ve faaliyetleri geçerli olacak” dedi.
15 YILDA 500 TEKNE
Yıldırım, şöyle konuştu:
“Ancak işin başında söyledik, ‘eller cebe’. Devlettekini koy, sonra biz bu paraları bakarız, ederiz böyle bir şey yok. Herkes payını verecek. 100 milyon biz veriyorsak, 100 milyon da karşılığını koyacaksınız. Eş zamanlı gidecek yoksa ortaklık baştan sakatlı olur. Projenin hacmi 3.5 milyar dolar. Süresi 10 ila 15 yıl. Önemli sayılabilecek bir proje. Yenilenen filoyla Karadeniz’de, Akdeniz’de ciddi bir rekabet gücünü sağlamış olacağız. Piyasa yapıcı bir pozisyona geçeceğiz. Deniz yoluyla taşınan dış ticaretin yüzde 75’inin kosterle taşınıyor olması da atacağımız adımın sadece filo yenileme değil ülkemiz için stratejik bir karar olduğunu gösteriyor.”
Yıldırım, “Gemi inşada ciddi bir canlılık gelecek. Sektör 15 senede minimum 500 tekne yapacak. Sadece tersaneler değil yan sanayiciler, tedarikçiler herkesin muazzam işleri açılmış olacak. Bu belki de bizim gemi inşa sanayinde yerlileştirme ve millileştirme hedefimizi de büyük oranda destekleyecek” dedi.
SON BAŞBAKAN SON İMZAYI ATTI
Koster A.Ş.’nin imzalarını Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ile Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan attı. Başbakan Binali Yıldırım son olarak imzalarken, “Son Başbakan olarak son imzayı da ben atıyorum” diye konuştu.
10 YILDA GERİ DÖNECEK
PROJENİN ana makineden başka dışa bağımlı olunan tüm teçhizatı yapma imkânı sağlayacağını söyleyen Yıldırım, “Böylece yatırımın en az yüzde 70 ve daha fazlası Türk tersaneleri, yan sanayi şirketleri tarafından karşılanmış olacak. İlk etapta 100 gemi, 100 gemi gideceğiz. Birinci paket 100 gemi, ikinci paket 100 gemi. Böyle devam edeceğiz. 100 gemi 4 bin çalışan demek doğrudan. Buraya iş yapacak diğer tedarikçilerden kaynaklanan binlerce vatandaşımız da sektörde iş-aş imkânı bulacak” diye konuştu. Yıldırım, şöyle konuştu: “Finansmanın geriye dönüşü için 10 yıllık bir süre öngörüyoruz. Gemiyi yaptık, piyasaya çıktık. 10 yıllık sürede bu finansman dönecek ve yeni gemiler de o finansmanla devam etmiş olacak. Bu şirket tersane sahibi olan bir şirket değil. Bütün tersanelere eşit şekilde organizasyon olacak. Maliyeti de yönetme imkanımız olacak. 20 tane ana makine alıyorsak ayrı pazarlık edersin, bir tane alıyorsan ayrı pazarlık edersin. Ayrı tiplerde gruplar yaptığımız zaman ciddi anlamda kardeş gemi yapımı hem inşa süresini hem de maliyeti ciddi bir avantaja dönüştürecek.”
TÜRK SAHİPLİ 800 KOSTER VAR
KARADENİZ ve Akdeniz havzasında 1870 adet koster bulunuyor. Bu gemilerin ortalama yaşı 23. Sahibi Türk olan koster gemi sayısı yaklaşık 800. Toplam kapasitesi 3.6 milyon DWT olan bu gemilerin ortalama yaşı ise 26. Koster filosunun yenilenmesi amacıyla; Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın yüzde 49’luk ortaklık payı ile Koster Denizcilik Anonim Şirketi, Kamu-Özel İşbirliği ile kuruldu. İlk yıl 20 adet, program kapsamında 100 adet olmak üzere, toplamda 800 adet Koster gemisi, son teknoloji ile yurt içi imkanlarla yeniden inşa edilecek.