Güncelleme Tarihi:
TÜRK Telekomünikasyon sektörünün en büyük şirketlerinden Türk Telekom’da son 5 yılda yaşanan yönetici değişimi baş döndürücü bir hal aldı. Türk Telekom, son iki yılda “gece yarısı” açıklamalarıyla değişimleri duyurdu. Firma, sabit telefon pazarında yaşadığı düşüşü grup şirketleriyle bütünleşerek kapatmaya hazırlanıyor.
KAN KAYBINA ÖNLEM
2005 yılında yapılan özelleştirmenin ardından kamu tekeli algısını silmeye çalışan Türk Telekom, özelleştirmeden bu yana büyük yapısal değişiklikleri hayata geçirdi. Tüm bu süreç içerisinde en büyük gelir kaynağı sabit telefonda kan kaybı yaşayan Türk Telekom, şimdi genişbant internet pazarına odaklanıyor. Sektörde yaşadığı olumsuz gidişi yeni yönetimlerle durdurmak isteyen grupta, 2010 yılından bu yana CEO koltuğundaki isim üç kez değişti.
KOLTUKTA KALMA SÜRESİ DÜŞTÜ
2006 yılı itibariyle CEO koltuğuna oturan Paul Doany, 4 yıllık görev süresinin ardından 2010’da koltuğunu bıraktı. Gökhan Bozkurt bayrağı devralırken, o da koltuğunu 2 yıl içinde TTNET’de başarılı bir grafik çizen Tahsin Yılmaz’a bıraktı. Yılmaz, yönetime geldiğinde Avea ve TTNET ile birlikte projelerin başlayacağının ilk işaretini verdi. Yönetim kademesinde de değişikliğe başlayarak uzun yıllardır Türk Telekom’da olan Celalettin Dinçer ve Erem Demircan gibi isimlerle yolları ayırdı. Ancak Yılmaz da CEO koltuğunda sadece 1 yıl 3 ay kalabildi.
PAZARLAMA VE SATIŞ HEDEF KİTLE
Son 3 yılda Türk Telekom’da değişiklik yapılan ana alanlar hep pazarlama, iletişim, satış ve strateji alanları oldu. Tahsin Yılmaz’ın 2012 sonunda görevden alınmasıyla Oger Telekom’un CEO’su Rami Aslan Türk Telekom CEO’su oldu. Aslan, aynı zamanda mevcut görevlerine ek olarak, Türk Telekom İcra Komitesi’ne ve grup şirketleri Avea ve TTNET’in yönetim kurullarına üye olarak atandı. Aslan’ın geldiği günden bu yana yaptığı değişikliklerde özellikle Avea’nın yöneticilerine öncelik tanıdığı görülüyor. Bu atamalarda en büyük etkinin mobil ve genişbanta verilen önem olduğu vurgulanıyor.
REKABET KURULU HAREKETE GEÇTİ
Türk Telekom, sabit trafikte kaybettiği pazar payını grubun diğer şirketleri TTNET ve Avea ile bir bütün halinde sunulacak projelerle geri almayı hedefliyor. Önceki gün duyrulan atamalardan en çarpıcı olanı TTNET Genel Müdürü Abdullah Orkun Kaya’nın görevden alınması oldu. Tüm bu göreceli birleşme sürecinde en büyük sorun özelleştirme şartları arasında olan TTNET’in tüzel kişiliği. Türk Telekom yönetimi atamaların tüzel kişilik korunarak yapıldığını söyleyesede, elde ettiğimiz bilgilere göre Rekabet Kurumu çoktan harekete geçti. Rekabet Kurumu, piyasadaki tüm internet servis sağlayıcılarla eşit mesafede olması beklenen Türk Telekom’un yeni yapısını inceleyerek kararını verecek.