Türk Telekom CEO’su Ümit Önal’dan sektöre: Afetlerde ‘national roaming’ devreye girmeli

Güncelleme Tarihi:

Türk Telekom CEO’su Ümit Önal’dan sektöre: Afetlerde ‘national roaming’ devreye girmeli
Oluşturulma Tarihi: Şubat 24, 2023 07:00

Türk Telekom CEO’su Ümit Önal, Kahramanmaraş depremlerinde GSM operatörlerine getirilen eleştirileri, “Yaşadıklarımız hepimizin ders alacağı yapısal sorunlar olduğunu düşündürüyor” şeklinde yanıtladı. Deprem bölgesindeki altyapıyı sıfırlamak için 3 milyar liralık yatırım planı yaptıklarını da belirten Önal, İstanbul depremi için sektörün hazır olup olmadığına ise, “Bu tek bir operatörün üstlenebileceği süreç değil. Ulusal dolaşım ‘national roaming’in afet dönemlerinde devreye girmesi gerektiğini düşünüyorum” yanıtını verdi.

Haberin Devamı

Türk Telekom üst yönetimi, 2022 yılı finansal ve operasyonel sonuçlarını açıklamak üzere ekonomi gazetecileriyle bir araya geldi. Şirketin finansal sonuçlarını paylaşan Türk Telekom CEO’su Ümit Önal, 6 Şubat’ta meydana gelen ve 11 ili etkileyen depremlerde GSM operatörlerinin verdiği sınava ilişkin soruları da yanıtladı. Şirketin bölgede 3 bin 500 çalışanı olduğunu, kayıplar da yaşadıklarını ifade eden Önal, “En başından bu yana sahadayız. Yaraları birlikte saracağız. Afet bölgesindeki konteynerler ve çadır kentlere fiber ve Wi-Fi desteği götürüyoruz. Eğitimden sağlığa, günlük yaşam ihtiyaçlarına kadar her konuda destek oluyoruz. Milletimizin hep birlikte iyileşmek için gösterdiği eşsiz ve samimi birlikten güç alıyoruz” dedi.

Önal’ın konuşmasında öne çıkan başlıklar şunlar oldu:

Haberin Devamı

ÇADIR KENTLERE WI-FI

- “Bu felaketi unutmak mümkün değil. Bölgeye ilk gidenlerden biriyim. Türk Telekom olarak 6 Şubat tarihi itibarıyla depremden etkilenen 10 ilde aktif mobil saha oranımız ortalama yüzde 70’in altına düşmedi. Bu oran üçüncü gün itibarıyla 88’e, altıncı gün de yüzde 97’ye yükseldi. Şu ana kadar bölgede 220 yeni saha aktivasyonu sağladık. Mobil altyapı kapasitesini maksimuma çıkardık. Şu anda 70 çadır kentin 56’sında, 47 konteyner kentin 8’inde fiber altyapısı olarak hizmet veriyoruz. 149 noktada ücretsiz Wi-Fi hizmeti sağlıyoruz. Bölgedeki abonelerimizin faturalarını da bir ay erteledik.

İLETİŞİM NEDEN AKSADI

- Türk Telekom içinde Kurumsal İş Sürekliliği ve Risk Yönetimi Başkanlığı birimi var. Başkanı benim, kritik iş birimlerinin yöneticileri de bu ekipte yer alıyor. Biz şimdi bunca acının arasında x operatörü iyiydi, z kötüydü demek istemiyoruz ama biz pozitif ayrışmaya gayret eden bir şirketiz. Çünkü Türkiye’nin her ilinde, her ilçesinde varız. O akut dönemde operatörlere eleştiri geldiğinde elbette kimse ayrım yapmıyor. Biz de nasibimizi alıyoruz, almalıyız da. Baz istasyonlarının lokasyonları, kapsamı çok önemli süreçler. Kırsaldaki istasyonlarla kentlerdekiler aynı kapasitede değil. Kentlere yaklaştıkça baz istasyonlarının riski artıyor. Akü, jeneratör, yakıt sürekliliği önemli.”

Haberin Devamı

Türk Telekom CEO’su Ümit Önal’dan sektöre: Afetlerde ‘national roaming’ devreye girmeli

‘DERS ALACAĞIMIZ NOKTALAR VAR’

- Ümit Önal, beklenen bir depreme GSM operatörlerinin daha hazırlıklı olması gerektiğiyle ilgili eleştirileri de şöyle yanıtladı: “Böyle bir bölgede böyle bir depremde binlerce baz istasyonuna akaryakıt ikamesi, yolların kapalı oluşu, istasyonların bulundukları binaların dayanıklılığı, koordinasyonsuzluk gibi hepimizin ders alacağı yapısal sorunlar bizi düşündürüyor. Bugün depremden zarar gören altyapının iyileştirilmesi için yaptığımız çalışma sonrasında 3 milyar TL’lik yatırım yapmamız gerektiğini gördük. Bu miktar değişebilir. Yani sıfır anına gelmek için böyle bir yatırım planladık ve bunu iki-üç yıla yayarak gerçekleştireceğiz.”

Haberin Devamı

İSTANBUL İÇİN HAZIRLIK VAR MI

- Kahramanmaraş depremlerinden alınan dersler, GSM operatörlerinin İstanbul gibi beklenen yeni depremler için aksiyon almalarına neden oldu mu? Türk Telekom CEO’su Önal’ın yanıtı umut verici: “Böyle bir depremde bütün operatörlerle iletişimi ayakta tutmak için neler yapmamız gerektiğine yönelik görüşmeler yürütüyoruz. Bu tek bir operatörün, markanın tek başına üstlenebileceği bir süreç değil. Rekabetin de afet anında ve afet dışında diye ayrılması gerekiyor. Riskli binaların operatörlerle paylaşılması, işbirliği yapılması lazım. Dayanıklı binalara baz istasyonları kurmamız gerek. İstanbul’da 5 bin civarında baz istasyonumuz var. “İstanbul Bölgesi” dediğimiz alanda 6 bin 500 istasyon bulunuyor. Geçtiğimiz günlerde Mobil Operatörler Derneği’nin de katıldığı bir toplantı yaptık. Deprem gibi afet dönemlerinde neler yapmamız gerektiğini konuştuk.

Haberin Devamı

ULUSAL ROAMING NEDEN DEVREYE GİRMEDİ

- Ulusal roaming 20 yıllık mesele. Bunun afet anında devreye girmesi gerektiğini söylüyoruz. Çünkü baz istasyonlarımız yan yana, bazı yerlerde aynı binalarda. Peki neden Kahramanmaraş depremlerinde devreye girmedi? Çünkü önceden testi yapılamadığından risk ortaya çıktı. Demek ki bizim risksiz dönemde, önceden belirlenen bir bölgede, halka da bildirerek, gerekli tedbirleri alarak ulusal roaming testi yapmamız lazım. Bu testten sonra tüm ülkeye uygulamak mümkün olur.”

Türk Telekom CEO’su Ümit Önal’dan sektöre: Afetlerde ‘national roaming’ devreye girmeli

2023’TE 17-19 MİLYARLIK YATIRIM PLANLANIYOR

- Türk Telekom 2022 finansal sonuçlarını ve 2023 hedeflerini de paylaştı. Buna göre şirket; 2022’de 13 milyar 931 milyon liralık yatırım yaptı, 2023 yatırım öngörüsünü ise 17-19 milyar lira aralığında belirledi.

Haberin Devamı

- 2022’de gelirleri yüzde 40.2 artan şirket yılı 48 milyar 42 milyon TL’lik gelirle kapattı.

- Şirketi faiz, amortisman ve vergi öncesi kârı (FAVÖK) 2022’de 19 milyar 148 milyon TL’ye ulaştı. Ümit Önal, FAVÖK marjını ise yüzde 39.9 olarak açıkladı.

- Türk Telekom’un 2022’deki net kârı ise 4 milyar 135 milyon TL oldu.

- Türk Telekom 2023’te gelirlerinin yüzde 52 ila 55 arasında büyüyerek yaklaşık 25 milyar TL’ye ulaşmasını hedefliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!