Güncelleme Tarihi:
Türiye Tekstil İşverenleri Sendikası, Avrupa Birliği'nin (AB) tekstil politikasına yön veren Eurocoton'a üye oldu. Sadece AB ülkelerinden üye kabul eden Eurocoton, Türkiye'nin üyeliği için tüzüğünü değiştirdi. Ayrıca mayıs ayından itibaren Eurocoton'un ikinci başkanı da bir Türk olacak.
TÜRKİYE Tekstil İşverenleri Sendikası (TTİS) Avrupa Birliği'nin (AB) tekstil politikasını yönlendiren, Avrupa Birliği Pamuklu ve İlgili Tekstil Sanayileri Komitesi'ne (Eurocoton) üye oldu. 1996 yılından beri gözlemci üye olan TTİS'nın tam üyeliği, 25-26 Mayıs tarihlerinde Berlin'de yapılacak Eurocoton Genel Kurulu'nda yapılacak törenle kesinleşecek.
Türk tekstilciler 1974 yılından beri AB nezdinde Türk tekstil sanayii için lobi yapıyorlar. Lobi faaliyetlerini yürüten Herve Giraud ve Ertekin Ashaboğlu'na daha sonra bir zamanlar Brüksel'de Dış Ticaret Müşaviri olarak görev yapan Haluk Özelçi de katıldı. Türkiye'nin tekstil diplomatları olarak bilinen bu üçlü, sonunda Eurocoton'da Türkiye'nin temsil edilmesini sağladı.
EUROCOTON TÜZÜK DEĞİŞTİRDİ
TTİS Yönetim Kurulu Üyesi Ertekin Ashaboğlu, Türkiye'nin AB'ne tam üye olmadığı için normal koşullarda Eurocoton'a üye olamadığını söyledi. Ancak, Eurocoton'nun TTİS'nın tam üyeliğe kabul edilmesi için tüzüğünü değiştirdiğini hatırlatan Ashaboğlu, şöyle konuştu:
‘‘Eurocoton tamamen AB üyesi ülkelerden oluşuyor. Biz AB üyesi değiliz, ama Gümrük Birliği'ni yaptık. Bizi gözlemci üye olarak kabul etmişlerdi. AB üyesi olmadığımız için asil üye almıyorlardı. Biz dedik ki 'AB'de en büyük tekstil sanayiine sahibiz. Gümrük Birliği'ni yaptık.' Onlar da asil üye olarak kabul etti. Bunun için Eurocoton satütü değişikliği yaptı, özel madde koydu. Bize Başkan Yardımcılığı veriyorlar. Onun için de ikinci bir Başkan Yardımcılığı ihdas ettiler. Mayıs ayından itibaren Eurocoton'un ikinci başkanı bir Türk olacak.’’
TÜRK BAŞKAN YARDIMCISI
Mayıs ayından itibaren Herve Giraud, Ertekin Ashaboğlu veya genç bir Yönetim Kurulu üyesinin Eurocoton Başkan Yardımcılığı'nı üstlenmesi bekleniyor. TTİS Genel Sekreteri Metin Emiroğlu yaptığı değerlendirmede, ‘‘AB'ye tam üyelik sürecinde Türk tekstil sanayiinin Avrupa masasına oturması tarihi bir gelişmedir. Türk tekstilcileri yaklaşık 30 yıldır bunun mkücadelesini verdi. Türkiye AB'ne tam üye olmadığı için damping koyma şansları var. Ama biz işin içinde olduğumuz vakit böyle kararları engelleme şansımız olacak’’ dedi.
Tekstilin üç diplomatı
ERTEKİN ASHABOĞLU: TTİS Yönetim Kurulu Üyesi Ertekin Ashaboğlu Trakya İplik'in sahibi. 1974 yılından beri AB nezdinde Türk tekstil sanayi ile ilgili müzakerelere katılan Ashaboğlu, Gümrük Birliği öncesi Türk tekstil ürünlerine konulan kotaların kaldırılması için mücadele etti.
HERVE GİRAUD: İzmir Pamuk ve İzmir Basma'nın sahibi Herve Giraud, TTİS Yönetim Kurulu Üyesi. Giraud, dünya tekstil politikasına yön veren Uluslarası Tekstil Sanayicileri Federasyonu'nun Başkanlığını yaptı.
HALUK ÖZELÇİ: Şu an İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri'ni Brüksel nezdinde temsil eden Haluk Özelçi daha önce Türkiye'nin AB nezdindeki Dış Ticaret Müşavirliği görevinde bulundu. Özelçi, TTİS ile de koordinasyon sağlıyor.
Eurocoton nedir?
MERKEZİ Brüksel'de bulunan Eurocoton, 1950 yılında Avrupalı Pamuklu Tekstil Sanayicileri Kulübü'nün kurulması ve 1958'de Avrupa Birliği'ni kuran Roma Anlaşması'nın imzalanmasından sonra hayata geçti. Bugün Eurocoton AB'deki 15 ulusal Pamuklu Tekstil Birliği'ni bünyesinde topluyor. Eurocoton aynı zamanda Avrupa Hazır Giyim ve Tekstil Sanayicileri Euretex'in üyesi. Eurocoton, Uluslararası Tekstil Sanayicileri Federasyonu ITMF'te de sözcü konumunda.