Güncelleme Tarihi:
TUNUS’ta başlayıp bölgeye yayılan, günlerdir Mısır’da devam eden olaylar üzerine üretime ara veren Sabancı Holding’e bağlı Temsa Egypt Genel Müdürü Ayhan Dayoğlu, “Cep telefonları sustu, internet kesildi. Yakıt ve gıda sorunu başladı. Sokağa çıkma yasağının uzaması nedeniyle fabrikaların güvenliğini sağlayıp üretime ara verdik. Kahire ve İskenderiye’deki fabrikaların güvenliğini Mısır ordusu sağlamaya başladı” dedi.
Sabit telefon bulundu
Olayların 25 Ocak’ta başladığını hatırlatan Ayhan Dayoğlu, Mısır’daki izlenimlerini şöyle anlattı: “Her şey 25 Ocak Polis Günü’nde başladı. Resmi tatildi, insanlar sokağa çıktı. Perşembe akşamı evdeydik ve internet kesildi, cep telefonları sustu. Cuma namazı öncesi çalışmalara başladık. Sabah ilk saatlerde Temsa Mısır çalışanları ve diğer Türk çalışanlarının oturduğu bir site var. Orada sabah çıkıp bütün arkadaşlarımın kapısını çaldım. Hiçbir şekilde mobil iletişimimiz yoktu. Sabit telefonlar çalışıyordu ama Mısır’da sabit telefonlar yaygın değil. Dolayısıyla bütün arkadaşlarımın kapısını çaldım. Durumun ciddiyeti konusunda uyardım. Daha sonra sabit telefonu olan bir arkadaşımızın evinde buluştuk ve bir kriz masası oluşturduk. Cuma namazını müteakip başlayan olaylar, hapishanelerden 6 bin tutuklunun dışarı çıkması, yağmalama hareketleri üzerine hanım ve çocukların tahliyesi kararı aldık. Sabancı Grubu’ndan 22 kişiydik diğer Türk firmalarından olanlarla 35 kişilik bir grup oluşturduk. Eşler ve çocuklar çoğunluktaydı.”
Olaylar hiç durmadı
Havalimanına gitmek için sokağa çıkma yasağının bitmesini beklediklerini anlatan Ayhan Dayoğlu, şöyle konuştu: “Cuma öğleden sonra sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Hüsnü Mübarek’ten açıklama bekleniyordu. Cumartesi sabaha karşı geldi bu açıklama. ‘Ben görevin başındayım yeni bir hükümet kurulmasını isteyeceğim’ dedi. Bunun üzerine karışıklıklarının daha da artacağını öngördük, eşlerimizin yalnız değil, bütün arkadaşların beraber dönmesine karar verdik. Havaalanına girebilmek için Mısır’da biletin kopyasını istiyorlar. Sabah 07.00’de havaalanına gittik, biletlerimizi bastırdık. 08.00’deki uçak için sabaha karşı 01.30’da evi terk ettik.”
Nöbete kalana eğitim verildi
FABİRKADA nöbetçi kalanlara bazı eğitimler verdiklerini de anlatan Ayhan Dayoğlu, şöyle konuştu: “Fabrikanın emniyetini sağlamak için Mısırlı çalışanlardan bir ekip oluşturduk, fabrikamızın endüstri bölgesinde. 281 çalışanımız var. Sokağa çıkma yasağı nedeniyle kimsenin fabrikaya gelmesi mümkün olmadığından 1 hafta süreyle fabrikayı kapadık ama fabrikayı boş bırakmadık. Yağmalamaya karşı emniyet tedbiri aldık, kapıları kapadık kaynakla gerekli yerleri sağlamlaştırdık her tarafı kilitledik. 30 kişilik ekibimizi fabrikada bulundurma kararı aldık. Arızalar ve bazı sıkıntılara müdahale için 24 saat orada kalmalarını istedik. Fabrikanın içerisinde nöbet sistemiyle bekliyorlar. Buradaki ekibe acil müdahaleler hakkında bazı eğitimler verildi. Her hangi bir olası yangın durumunda yapılacaklar üzerinde duruldu.”
Güvenlik öne çıktı üretime ara verildi
ÜRETİME ara verilmesinin en büyük nedeninin sokağa çıkma yasağının 15.00-08.00 saatleri arasına alınması olduğunu belirten Ayhan Dayoğlu, şu değerlen-dirmeyi yaptı: “Temsa’nın fabrikası Kahire’den 60 kilo-metre uzakta. çalışan işçilerimiz ise çok çeşitli merkezlerden fabrikaya geliyordu. Onların fabrikalara güvenli bir şekilde gelmesi bizim için çok önemliydi. Sokağa çıkma yasağının uzaması da üretimi imkansız hale getirdi. Servis şirketleri de çalışmıyordu. Akaryakıt istasyonlarına sevkıyat durdu. Bazı yolların da kapatılmasıyla üretime ara
verdik.”
Abalıoğlu da üretime ara verdi
DENİZLİ’de Cafer Sadık Abalıoğlu Holding, üç yıl önce Mısır’ın İskenderiye kentine kurduğu iplik fabrikasındaki üretimi, çıkan halk ayaklanması sonucu güvenlik nedeniyle durdurdu. Abalıoğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Abalıoğlu, fabrikada çalışan 30 Türk vatandaşını aileleriyle birlikte güvenli bir şekilde havayoluyla Denizli’ye getirdiklerini belirterek, “Fabrikada çalışan Mısırlılar ekmek kapılarına sahip çıkıyor. 25 milyon dolar yatırım yaptığımız fabrikayı herhangi bir olaya karşı koruyorlar” dedi. Mısır’da büyük bir sıkıntı yaşandığını belirten Abalıoğlu, şöyle konuştu: “Halkın taleplerinin dışında ortada büyük bir kaos var. Ne yapacağı belli olmayan sorumsuz gruplar sağa sola saldırmaya başladı. Biz, hiç tereddüt etmeden Türk çalışanlarımızı eşleri ve çocukları ile birlikte hemen Denizli’ye getirdik. Üretimi durdurduk. Mısırlı çalışanlarımızla da irtibatlarımız sürüyor. Mısırlılar ekmek kapılarına sahip çıkıyor. 25 milyon dolar yatırım yaptığımız fabrikayı herhangi bir olaya karşı koruyorlar.”
İzmirli işadamı Kahire’deki fabrikasını bırakmak istemedi
İZMİR Karşıyakalı işadamı Metehan Boztepe, 4 yıl önce Mısır’ın başkenti Kahire’de bir tekstil fabrikası kurdu. Yanında 200 işçi çalıştıran Boztepe, halkın Hüsnü Mübarek yönetimine karşı ayaklandığı, yağmalamaların, kaos ortamının yaşandığı ülkede, işçilerinin de protestolara katılıp işe gelmemelerine rağmen, tüm birikimini yatırdığı fabrikayı terk etmeme kararı aldı. Olaylar öncesi kendisini ziyarete giden ve şimdi yanında olan eşi 50 yaşındaki Suhendan Boztepe ile birlikte fabrikasını, olası yağmalama girişimlerine karşı korumaya başladı. Çiftin İzmir’de yaşayan kızları 27 yaşındaki Deniz Boztepe babası ve annesinden ülkeye dönmelerini istedi. Kızlarına kendilerini merak etmemelerini söyleyen Metehan Boztepe, fabrikasının başında kalmak zorunda olduğunu belirtti.