Güncelleme Tarihi:
İŞTE İNSANSIZ SAVAŞ UÇAĞI F-35
TÜRK Hava Kuvvetleri’nin (THK) en yeni nesil savaş uçağı F-35, 2014’ten itibaren teslim edilmeye başlanacak. Toplam 120 adetlik uçak için halen 2 milyar dolar seviyesindeki parça imalatı, ek işlerlerle birlikte 5.5 milyar dolara çıkıyor. Ana yüklenici Amerikan Lockheed Martin’in yaptığı anlaşma ile TUSAŞ’tan sonra Alp Havacılık, Aselsan ve Kale Grupları da imalat sürecine girdi. Türk Hava Kuvvetleri’ne 2014’te teslim edilecek ilk iki uçak, Florida’da kurulacak merkezde bir yıl boyunca önce Türk pilotların eğitimlerinde kullanılacak. Daha sonra her yıl 10 uçak Türkiye’ye teslim edilecek.
25 yıllık ortaklık
9’uncu Uluslararası Savunma Sanayi Fuarı’nda (IDEF) düzenlenen törende konuşan Lockheed Martin Başkan Yardımcısı ve F-35 Programı Genel Müdürü Tom Burbage, şunları söyledi: "Türkiye ile F-16 projesiyle başlayan 25 yıllık ortaklığımızı yeni bir boyuta taşıyoruz. Yeni Türk şirketlerinin de üretime katılmasıyla birlikte ülkeniz bir çok parçanın tek tedarikçisi durumuna gelecek. Türkiye’de imal edilecek parçalar arasında orta gövde, özel metal ve kompozit parçalar bulunuyor. Radara yakalanmayan, beşinci jenerasyon savaş uçağı F-35, uzmanlar tarafından son pilotlu savaş uçağı olarak adlandırılıyor."
2 milyar dolar ciro
Son insanlı savaş uçağı olarak gösterilen F-35’e İstanbul Tuzla’daki fabrikasında mekanik parça üretimi yapan Kale Havacılık, önümüzdeki 2 yıl içerisinde 100 milyon dolar daha yatırım yapmayı planlıyor. Kale Grubu Teknik ve Kimya Bölümü Başkanı Osman Okyay, "Bu son insanlı savaş uçağının bir parçası olmak gurur verici. Bugüne kadar 50 milyon dolarlık yatırım yaptık. 2 yıl içinde 100 milyon dolar daha yatırıp istihdamımızı 150’den 1000’e çıkaracağız. 15 yılda 2 milyar dolar ciro yapmayı planlıyoruz" dedi.
400 milyar dolar bütçe
2003 yılından beri bu alanda yatırımlarına devam ettiklerini söyleyen Osman Okyay, şöyle konuştu: "Bu sektör hata affetmeyen bir sektör. Özellikle geç teslimat çok riskli. Bu konuda da çalışmalar yapıyoruz. Bu projede yer alan ilk Türk kuruluşuyuz. Son insansız savaş uçağı 40 yıl daha üretilir. Sonra her şeyin insansız olacağı tahmin ediliyor. Bu projenin başlangıç bütçesi 400 milyar dolar."
Sikorsky: Birlikte helikopter tasarlayalım
DÜNYANIN önde gelen helikopter üreticilerinden Sikorsky, Türkiye’ye birlikte tek ve çift motorlu helikopter tasarlama ve imalat teklifinde bulundu. Sikorsky’nin Başkanı Stepen B. Estill, pazarda gelecek 20 yılda bu tipte 12 bin helikopter ihtiyacının olduğuna dikkat çekerek "Türkiye’de helikopter alt yapısını ve sanayisi yeni ihale ve üretim ile hızla gelişiyor. Yerli üretim oranları gayet iyi. Sikorsky olarak helikopter ihalesinde önerilerimizden biri de beraber tasarım ve imalat" dedi.
Hedefte günde bir uçak üretmek var
PROJEDE birçok Türk firması bulunduğunun altını çizen Osman Okyay, şu bilgileri verdi: "Biz uçağın gövde, kanat ve motor parçalarında varız. Şu ana kadar 3 bin adet sipariş var. 5 yılda toplam 400 uçak üretilecek. Hızlı üretime geçildikten sonra günde 1 uçak üretme hedefleri var. Bu hedefe ulaşmak için de gerekli çalışmalar yapılıyor. Yeni üretim tesislerine yatırımlar yapılıyor. Bu uçağın yapımında bir çok ülke var. Herkes bu projede yer almak istiyor."
Boeing: Türkiye’de 1.2 milyar dolarlık iş yaptık
IDEF Fuarı sırasında Türk gazetecilere açıklama yapan Uluslararası İş Geliştirmeden Sorumlu Başkan Yardımcısı Joe McAndrew, 44 yılda Türkiye’de 1.2 milyar dolarlık üretim yaptıklarını açıkladı. Şu an gündemdeki en önemli projenin havadan erken uyarı ve kontrol uçağı projesi "Barış Kartalı" olduğunu söyleyen McAndrew, "Projeye Türkiye’den sonra giren Güney Kore Türk teknolojisi kullanacak. Aralarında 20’si KOBİ, 40’a yakın şirkete iş veriyoruz" dedi. Uçakların teslimatlarında 3 yıl gecikilmesi nedeniyle Boeing ve Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) arasında tazminat konusunda görüşmeler sürüyor. McAndrew, teslimat için testlerin sürdüğünü, tazminatın resmi olarak yapılacak teslimat sonrasında konuşulacağını söyledi.
En hafif sırt jammer’ı Türkiye’de üretildi
TÜRKİYE’de son dönemlerde satışı hızla artan jammerlardan Türkiye’de üretim yapan Microdis firması Savunma Sistemleri Koordinatörü Birol Tekince, şu bilgileri verdi: "Çin’den Türkiye’ye gelen ürünlere büyük ilgi var. Özellikle ABD ve Avrupa’da bu cihazların sivil kullanımına ilişkin ağır yaptırımlar var. Bu cihazların fiyatları 30 bin dolardan başlıyor ve isteğe göre değişiyor. Sırt jammerların da ise dünyadaki en hafif ürün bizde. Sırt jammerlarının ağırlığı 15-30 kilogram arasında değişir. Bizdeki ürünün ağırlığı ise 5.7 kilogram."
Güneydoğu için insansız uçan 430 gramlık ’Eşek Arısı’ önerisi
AMERİKAN Ordusu’nun siparişiyle hayata geçen, sadece 430 gram ağırlığındaki mikro insansız hava aracı WASP III (Eşek Arısı) IDEF Fuarı’nda tanıtıldı. Aerovironment Uluslararası İlişkilerden Sorumlu Başkan Yardımcısı İlker Bayraktar, üç farklı model olarak tasarlayıp imal ettikleri pilotsuz uçaklardan 15 bin adete yakın sipariş aldıklarını açıkladı. Günde 45 pilotsuz uçak ürettiklerini söyleyen Bayraktar, şöyle konuştu: "Özel sistemler sayesinde elden atılan bu uçaklar, Afganistan’dan Irak’a dünyanın dört bir tarafından başarıyla uçuyor. Pilotsuz uçakların sağladıkları istihbarat sayesinde yüzlerce asker hayatta kalıyor. Uçaklarımız Güneydoğu’da yapılan operasyonlarda başarıyla kullanılabilir. Ağırlıkları 430 gramdan başlayıp 2.5 kilograma kadar çıkan pilotsuz uçaklar, havada 2 saate kadar kalabiliyor ve yere görüntü ve istihbarat aktarabiliyor."
Savunma sanayindeki iş fırsatları