Güncelleme Tarihi:
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ve Bain&Company tarafından hazırlanan "Yurtdışı Yatırım Endeksi" raporuna göre; bölgesel ve küresel coğrafyada öne çıkmak isteyen Türk şirketleri 2016 yılında yurtdışında 2.8 milyar dolarlık 85 sıfırdan yatırıma imza attı. Firmalar 2015 yılında toplam 2.4 milyar dolarlık 52 yatırım olarak gerçekleştirmişti.
Geçen yıl Türk şirketleri tarafından yurtdışında ayrıca 3.7 milyar dolarlık 40 birleşme ve satın alma işlemi yapıldı. Bu tutar 2015 yılında 35 işlemle 3.5 milyar dolar olmuştu.
Böylece son 10 yılda Türk şirketler yurtdışında toplam 28 milyar dolarlık 290 birleşme ve satın alma işlemi yapmış oldu.
DEİK Yurtdışı Yatırımlar İş Konseyi Başkanı Volkan Kara, "Küresel yatırım akışlarında önceki yıla kıyasla hafif bir dalgalanma yaşandığı görülse de, yurtdışına giden Türk yatırımlarında son yıllarda yakalanan hızın fazla altına inilmemiştir... Bu bağlamda Türk şirketlerinin dış yatırımlarda 2016 performansını olumlu değerlendiriyorum" dedi.
Türk firmalarının bu seneki yatırımlarında da çok büyük sapmalar beklenmediğini belirten Kara, firmaların yurtdışı yatırımlarının 2017'de de benzer bir bantta sürdürmesini öngördüklerini söyledi.
Kara, en fazla yatırım yapılan sektörler olarak ise üretim, turizm, altyapı, enerji, gıda ve perakendeye işaret etti.
ASYA-PASİFİK FIRSAT SUNUYOR, İRAN'DAKİ GELİŞMELER İZLENİYOR
Yatırım adreslerinin seçiminde ise, Balkan ülkeleri ve komşu coğrafyalar başta olmak üzere organik ticari bağı olan ülkeler ile politik ilişkilerin hareketlendiği ülkelerin öne çıktığını belirten Kara, Türk yatırımcıların diğer potansiyel pazarları gözardı etmemesi gerektiğini vurguladı.
Küresel olarak yatırım çekmede, en fazla artış yakalayan bölgenin Asya Pasifik olduğunu belirten Kara, buna karşın Asya-Pasifik'in Türk yatırımların en az temsil edildiği bölge olduğuna işaret etti. Kara, "Türk şirketler yatırım için yakın coğrafyayı, Türki Cumhuriyetleri tercih ediyor. Türk şirketlerin bir an evvel buraya girerek potansiyelden faydalanmaları lazım" diye konuştu.
Türklerin yurtdışında en fazla yatırım yaptığı ülkeler arasında yer alan Rusya'nın iki ülke arasında yaşanan gerginlik nedeniyle bir önceki yatırım endeksinden çıktığını belirten Kara, ikili ilişkilerin yeniden aktif hale gelmesiyle birlikte Rusya'nın da tekrar endekse dahil olduğunu söyledi.
DEİK Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan ise, İran'ın barındırdığı potansiyele işaret ederek, "İran pazarı ciddi potansiyel içeriyor. Türk firmalar da orada yatırım yapmaya can atıyor. Ancak politik zemin ve iş yapma ortamı bir türlü buna izin vermiyor. Bu unsurlar elverdiği zaman buradan firmalar oraya koşa koşa gider" diye konuştu.
AB'den çıkış süreci ile birlikte İngiltere'nin küresel olarak birçok yatırımcı için daha cazip hale geldiğine de işaret edilen toplantıda, AB'den çıkışla birlikte ticaret kuralları ve bürokrasinin hafifleyeceği beklentisinin özellikle AB dışındaki ülkelerden önümüzdeki dönemde İngiltere'ye önemli bir yatırımcı talebi yaratacağına dikkat çekildi.