Türk şirketler yetenek tüketiyor ama yeni Muhtar Kent’ler geliyor

Güncelleme Tarihi:

Türk şirketler yetenek tüketiyor ama yeni Muhtar Kent’ler geliyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 05, 2010 00:00

Liderlik danışmanlığı alanında dünyanın önde gelen şirketlerinden Heidrick & Struggles’ın, Türkiye ve Avrupa’dan CEO’lar ile yaptığı çalışmadan Türkiye’de şirketlerin “yetenek tüketicisi” olduğu sonucu ortaya çıktı. Türk şirketlerin yüzde 40’ının “daha iyi lider” için gelişime ihtiyaç duyduğu saptandı.

Haberin Devamı

Sağlam eller için çaba
85 CEO ve İnsan Kaynakları yöneticisiyle yaptığı mülakatlar sonucu ortaya çıkan “Avrupa Yetenek Modelleri Araştırması”nın sonuçlarını açıklayan Heidrick & Struggles Helsinki Ofisi’nden Nina Kurola, şunları söyledi: “Türkiye’deki uluslararası şirketlerAvrupa’dan bile güçlü ve başarılı. Lokal şirketler ise yöneticilerini yetiştirmeye, performanslarını takip etmeye, güçlü ve parlak olana yatırım yapmaya, böylece şirketin geleceğini daha sağlam ellere teslim etmeye daha fazla çaba ve zaman ayırmalı.”
Yetenek tüketiyoruz
Araştırma Türk şirketlerin “Yetenek tüketicisi” olduğunu ortaya kayarken,  Heidrick & Struggles’ın Türkiye Yönetici Ortağı Ayşegül Dicle Aydın, yurtdışında 2 bin 500 yönetici Türk’ü yakından izlediklerini açıkladı. Bunların yaklaşık yüzde 70’inin orta kademede, yüzde 9’unun da üst kademede olduğunu ve sayının artacağını belirten Aydın,  “Yani yeni Muhtar Kent’ler yolda mı” sorusuna, “10 yılda Kent seviyesinde pek çok atama görüyor olacağız” yanıtını verdi.
Katılan şirketler
Türkiye’den incelenen yerli ve uluslararası şirketler şöyle: Sabancı, Doğuş, Siemens,
Coca-Cola, Avon, Anadolu Efes, Frito Lay, P&G, CCI, Unilever, Nestle, L’oreal, Eczacıbaşı, Microsoft, Sanofi Aventis, GSK, Roche, HSBC, Yapı Kredi, Akbank, Garanti Bankası, TAV, Borusan, Turkcell, Vodafone ve Avea.

Haberin Devamı

Türk CEO’ların maaşları yükseldi

AYŞEGÜL Dicle Aydın, Türk CEO’ların maaşlarının son yıllarda yükseldiğini belirterek, “500 milyon dolar ve üstü cirolu şirketlerde ortalama yıllık 1 milyon dolar ila 5 milyon dolar arası kazanıyorlar.
Ancak bu cironun biraz altındaki şirketler için çok değişken. Şirket ve sektöre göre çok değişiyor” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!