Güncelleme Tarihi:
Sabah gazetesinin haberine göre, Türkiye ve Rusya arasındaki normalleşme süreci ilk meyvelerini hızlı verdi. İnşaat projeleri raftan inerken, Rus tur operatörlerinin bir kısmı Türkiye'ye tatil paketi satışlarına başladı. Çimento sektöründe ilk siparişler geldi.
STK'LAR YOLA ÇIKIYOR
İş dünyası örgütleri de bayramdan sonraki iş ajandalarının ön sıralarına Rusya ziyaretlerini almaya başladı. Makine Tanıtım Grubu, TÜGİAD, TUGİK ve TİM'e bağlı ihracatçı birlikleri yakın zamanda heyetler halinde Rusya'nın yolunu tutacak. STK temsilcileri özellikle vizelerin yeniden kalkmasıyla bu ziyaretlerin artacağına vurgu yapıyor.
İNŞAAT: TEK GÜNDE 15 İHALE
İki ülke arasındaki iyileşme sürecinde en hızlı gaza basan sektör inşaat oldu. Türk inşaat şirketleri, Rusya'daki eski iş ortaklarıyla irtibata geçti. İhale yasağı resmi olarak kalkmamasına rağmen Türk firmaları yerel yönetimler üzerinden ihalelere davet almaya başladı. Edinilen bilgiye göre, sadece dün 15 civarında ihale için Türk firmalarının da hazırlanmasına onay çıktı.
DÜNYA KUPASI
St. Petersburg'da 300 km'lik bir yol inşa projesi, Novosibirsk'teki gübre fabrikası ve Moskova yakınlarındaki demirçelik fabrikasının inşası için çıkılacak ihalelerde Türk firmaları da yer alacak. SABAH'a değerlendirmelerde bulunan Türkiye Müteahhitler Birliği, 2018 Dünya Futbol Şampiyonası'nın Rusya'da yapılacağını belirterek, buradaki potansiyele vurgu yaptı. Görüşme trafiğinin başladığını ifade eden birlik yetkilileri, "2014 Soçi Kış Olimpiyatları'nda birçok tesisin zamanında tamamlanması için Türk firmaları tercih edilmişti. 2018'de Rusya'da Dünya Futbol Şampiyonası olacak. Bu kapsamda yapılacak kentsel alt ve üst yapı projelerinde de firmalarımız yer almak için bugün itibarıyla hazır durumda" dedi.
GIDA: MEYVE-SEBZEDE HAREKETLİLİK OLACAK
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Türkiye-Rusya arasında düzelmeye başlayan ilişkileri değerlendirdi. Çelik, "Bu durum büyük hareketlilik sağlayacak. İlk etapta, meyve sebze ve narenciye üreticisi faydasını görecek" dedi. Bazı gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çelik, 15-20 gün kadar önce iki ülkenin tarım bakanlıkları düzeyinde temaslar yapıldığına dikkat çekerek, "O zaman da iki ülkenin üreticisi üzerinde yarattığı etki konusunda her iki taraf da hemfikirdi. 6-7 aydan beri yaşanan bu kötü dönem inşallah bir daha yaşanmaz. Tamamen kapanmış olmasını diliyorum" diye konuştu. Bakanlar Kurulu'nda konunun enine boyuna değerlendirileceğine dikkat çeken Çelik, şöyle devam etti: "İlk etapta, meyve sebze ve narenciye üreticisi faydasını görecek. Bu süreçte başka ülkelerin üzerinden ürünleri ulaştırmaya çalıştık, yeni pazarlar bulduk ama bunun bir maliyeti vardı." Çelik, Türkiye'nin Rusya'dan buğday ithal ettiğini, ilişkilerin bozulmasının Rus üreticisine de ciddi şekilde mağdur ettiğini belirtti.
TURİZM: MEDVEDEV'DEN ÇAĞRI: ACELE EDİN
Rus tur operatörlerinin bir kısmı Türkiye tatil paketi satışlarına başladı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Türkiye'ye yönelik tur satışı ve charter uçuşları kapsayan yaptırımların kaldırılmasına yönelik kararnameyi imzalamasının ardından turizmde de hareketlilik başladı. Aralarında Tez Tour ve Pegas Turistik gibi tur şirketlerinin bulunduğu firmalar internet üzerinden Türkiye'ye tur paketi satışlarını başlattı.
YANSIMA BAŞLAR
Uçak krizinin ardından 1 Aralık 2015'te durdurulan Rusya'dan, Türkiye'ye yönelik charter uçuşları da 7 Temmuz'da başlıyor. Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev, Ruslar'a "Türkiye'de tatil yapmayı sevenler bu olanağı bu sezon elde etsin" dedi. Türkiye Otelciler Federasyonu Başkan Yardımcısı Yavuz Torunoğulları da Rusya ile ilişkilerde yaşanan olumlu gelişmelerle ilgili olarak, "Ağustos ve eylülde özellikle Antalya bölgesindeki otellere ciddi katkısı olacak" dedi. Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği Başkanı Ali Kızıldağ ise temmuz ortalarında Rusya'dan turist girişlerinin olacağına dikkati çekerek, telefonların geldiğini belirtti.
ÇİMENTO: İLK SİPARİŞLER GELMEYE BAŞLADI
Çikolatadan cama, çimentodan kimyasal ürünlere kadar Rusya'ya gönderilen tüm kalemlerde eski müşteriler sipariş yağdırıyor. Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) Başkanı Rahmi Çuhacı, hem üyelerinin hem de kendi şirketinin yeniden bu tip siparişleri almaya başladığını söyledi. Çuhacı, "Daha önce yılda 150 bin ton ihracat yaptığımız müşterimiz arayarak Rusya'ya davet etti. Mailde yine eskisi gibi çimentoyu bizden almak istediklerini belirttiler. Bayramdan sonra Rusya'ya gideceğim. Aynı durum derneğimizin diğer üyelerinde de yaşanıyor" diye konuştu.