Güncelleme Tarihi:
TÜRKİYE’nin en büyük jeneratör üreticilerinden Teksan, Kuzey Kutbu’ndan Tayland’a, Irak’tan Avrupa’ya kadar dünyanın birçok bölgesine açılmayı başarmış. Bugün itibariyle Türkiye’de ürettiği jeneratörleri 120 ülkeye ihraç eden Teksan Jeneratör’ün Yönetim Kurulu Üyesi Burak Başeğmezler, yurtdışındaki faaliyetlerini artırmak istediklerini söyleyerek, “Şu an Kuzey Afrika ülkelerinden Grönland’a kadar uzanan geniş bir yelpazede 120’den fazla ülkeye ihracat yapıyoruz. İhracat odaklı büyümeyi hedefliyoruz” diyor.
Enerji Gazetecileri ve Medya Derneği (EGAD) ile İstanbul’da düzenlediği sohbet toplantısına katılan Teksan Jeneratör Yönetim Kurulu Üyesi Başeğmezler, şirketin yılsonuna kadar devreye alacağı yeni fabrikasıyla birlikte üretim kapasitelerini üç kat arttırmayı hedeflediklerini söylüyor. Jeneratörlerinin Türkiye’de ve dünyanın birçok yerinde kullanıldığını dile getiren Başeğmezler, “Topkapı Sarayı, Kız Kulesi, Galata Kulesi, Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi gibi yapıların jeneratörleri bizde. Mısır’da çölü yeşillendirme amaçlı yürütülen ‘Savola Projesi’nde de 77 adet makinemiz bulunuyor. Tayland’da ise hastane sektöründe bir numarayız. Grönland’taki Zackenberg Ekolojik Araştırma Enstitüsü de ürün verdiğimiz önemli projeler arasında yer alıyor” şeklinde konuşuyor.
GÜNEŞ JENERATÖRÜ
Son dönemde jeneratör sektöründe öne çıkan pazarların Kuzey Irak ve Kazakistan olduğunu kaydeden Başeğmezler, “Cezayir ve Libya gibi Kuzey Afrika ülkeleri de öne çıkan piyasalar arasında yer alıyor” değerlendirmesinde bulunurken, jeneratör ihtiyacının özellikle kriz veya doğal afet gibi durumların yaşandığı bölgelerde arttığına dikkat çekiyor. Jeneratör pazarının dünyada 30 milyar dolar civarında büyüklüğe sahip olduğunu kaydeden Başeğmezler, şunları anlatıyor: “Önümüzdeki dönemde ihracat odaklı büyümeyi hedefliyoruz. Ana pazarımız her zaman Türkiye ama Teksan’ı küresel bir marka yapmak istiyorsak, ihracatı ön plana çıkarmak zorundayız. Üretimimizin şu an için yüzde 65’i ihracata gidiyor. Bu oranı daha da arttırmak istiyoruz. Araştırma ve geliştirmeye (Ar-Ge) önemli bütçe ayırdık. Şu an için cironun yüzde 4’ünü Ar-Ge’ye harcıyoruz. Ar-Ge yatırımlarımız yılda yaklaşık 4 milyon Euro’yu buluyor. Yeni bir hibrit jeneratör ürettik. Rüzgâr ve güneş enerjisi ile çalışıyor. Türkiye’de bir ilk olma özelliğini taşıyan hibrit jeneratör, güneş ve rüzgar enerjisi ile entegre kullanımı sayesinde geleceğin sürdürülebilir enerji çözümlerine atıfta bulunan bir teknolojiye sahip. Şebeke enerjisinin olmadığı yerlerde kullanım avantajı sağlıyor.”