Güncelleme Tarihi:
Şekerleme sektörünün, Türkiye ortalamasının üzerinde büyüdüğüne dikkat çeken Kadiroğlu konuyla ilgili şunları söyledi:
“Sektörümüz bu yılın ilk 4 ayında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15 oranında büyüdü. Hedefimiz yılsonunda 3 milyar dolar büyüklüğü aşmak. İlk 4 ayda en fazla ihracat yaptığımız ülkelerin başında Irak geliyor. Irak’ı Suriye ve Libya takip ediyor. Ancak yeni pazarlar bizim için çok önemli. Her hangi bir ülkede yaşanacak olası kriz bizim ihracat performansımızı etkilememeli. Bunun için de yeni pazarlar keşfetmeliyiz. Thaifex, Uzak Doğu pazarı açısından bizim için büyük önem taşıyor.”
Tayland ve Uzak Doğu potansiyel Pazar
Hidayet Kadiroğlu, Tayland’daki şekerleme sektörüyle ilgili şu bilgileri verdi: "2011 yılında Tayland 11 milyar dolarlık tarım ve gıda ürünü ithal etmiş. Türkiye de 2007’de Tayland’a 144 milyon dolarlık tarım ve gıda ürünü ihracatı yapmış. Bu rakam 2011’de 228 milyon dolara çıkmış. Tayland’da bisküvi ithalatı 2012’de 145 milyon dolara ulaşmış. Bunların çoğunu Endonezya’dan, Çin’den ve Malezya’dan almışlar. Taylan’da 2012 yılında 85 milyon dolarlık bir şekerleme pazarı oluşmuş. Bunu 2016’da 110 milyon dolara çıkarmayı hedefliyorlar. Edindiğimiz bilgilere göre çikolata Tayland’da sadece özel günlerde tüketilen bir ürün. Biz bunu değiştirmek istiyoruz. Bu pastadan neden payımızı almayalım?”
Daha önce Moskova için mesir macunu, Afrika için de cajulu baklava yaptıran İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, benzer bir uygulamayı Tayland için hayat geçirdi. Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Hidayet Kadiroğlu, “ Taylandlıların cajuyu sevdiğini biliyoruz. Biz, birlik olarak gittiğimiz ülkelerin damak tadına uygun ürünler geliştirmekten mutluluk duyuyoruz. Tayland için de cajulu çikolata ürettik” dedi.
Amerika’dan Türk şekerleme ürünlerine gümrük vergisi
Amerika’nın 1 Temmuz 2013 itibarıyla Türkiye’den şekerleme ithalatına gümrük vergisi koyduğuna dikkat çeken Kadiroğlu, “Bunun nedeni artık Amerika’nın tercihliler listesinde olmamamız. Daha önce Türkiye tercihliler listesindeydi. ABD çok büyük bir pazar. Pazar çeşitliliğini artırmak zorundayız. Bizim pazarlarımız arttıkça ihracatımız sekteye uğramaz” şeklinde konuştu.
2014 yatırım yılı olacak
2014 yılının Türk şekerleme sektörü açısından yatırım yılı olduğuna değinen Hidayet Kadiroğlu, “ Türkiye ortalamasının üzerinde büyüyoruz. Bölgedeki talep, özellikle Irak ve Suriye sektörümüzü dinamik kıldı. Önümüzdeki dönemde bu bölgelere ihracatın artacağını düşünerek sektör yatırım yapıyor. 2015’in sektörümüz için parlak bir yıl olacağını düşünüyorum” dedi.
Geçen yıl 93 bin kişi ziyaret etti
Thaifex fuarını geçen yıl 93 bin kişinin ziyaret ettine vurgu yapan Hidayet Kadiroğlu, “ Bu yıl 11’incisi düzenlenen fuara geçen yıl 1.340 katılımcı iştirak etmiş. Çevre ülkelerin bildiği bir fuar. Burada bizim hedefimiz sadece Tayland değil. Bu fuar, Türk şekerleme sektörünün Uzak Doğu pazarlarını geliştirmek adına çok büyük önem taşıyor” dedi. Bu yıl Türkiye’den milli katılımın ilk kez gerçekleştiği fuara 10 firma katılıyor. 4 firmadan da bireysel katılım söz konusu. Kadiroğlu, “Biz de İstanbul İhracatçılar Birliği olarak UR-GE projemiz kapsamında 10 firmayı daha fuara götürdük. Burada UR-GE kapsamında götürdüğümüz 10 firma ikili iş görüşmeleri yaptı ve önemli geri dönüşler aldılar yakın bir zamanda bu coğrafya dada etkili olacağımızı düşünüyorum.