Türk profesöre Kanada'dan 'hidrojen hücresi' ödülü

Güncelleme Tarihi:

Türk profesöre Kanadadan hidrojen hücresi ödülü
Oluşturulma Tarihi: Kasım 12, 2004 01:56

Kanada'nın bilim ve araştırma konusundaki en büyük ödülü olan 'The Premier’s Research Excellence Award', hidrojen yakıt hücreleri araştırmasıyla Prof. İbrahim Dinçer'e verildi.

1964 Trabzon doğumlu Prof. Dr. İbrahim Dinçer, hidrojen yakıt hücreli (fuel cell) araçlar konusunda yaptığı araştırmayla, Kanada’nın en önemli bilim ve araştırma ödülü olan 'The Premier’s Research Excellence Award'ı kazandı. Kanada hükümeti, ödülle birlikte Dinçer'e projesini devam ettirmek için 150 bin dolarlık destek verdi.

Kanada'da Ontario Üniversitesi öğretim üyesi olan Dinçer, bu bilim ve araştırma ödülüne üniversiteler veya araştırma kuruluşları tarafından aday gösterildiğini belirterek, "Ödül için adayların bütün bilimsel ve araştırma çalışmaları inceleniyor, dünya bilimine katkılarına bakılıyor. Bunların ışığı altında gerçekleştirdiği projeleri değerlendiriliyor" dedi.

100'DEN FAZLA BAŞVURU

Yüzün üzerinde bilim adamının bu ödül için başvurduğunu söyleyen Dinçer, "Seçim tamamlandı ve bu önemli ödüle beni layık buldular" dedi. Dinçer ödülün dışında projesine parasal destek de aldığını belirterek, "Projemin geliştirilmesi için 150 bin dolarlık destek de aldım. Bunun 100 bin doları Kanada hükümetinden ve geri kalan 50 bin doları ise University of Ontario’dan gelecek. Bu projede, doktora öğrencileri ve doktora sonrası araştırmacıları da yer alıyor" diye konuştu. Dinçer ödüle layık görülen projesi hakkında şunları söyledi: "Kanada hükümeti son yıllarda hidrojen yakıt hücresiyle (fuel cell) çalışan otomobillerin geliştirilmesi için yapılan araştırmalara en yüksek desteği veriyor. Benim de alanım enerji olduğu için bu konuda bir araştırma gerçekleştirdim. Ben hidrojen yakıt hücreli araçlar konusunda, bu araçların sürdürülebilirlik, termodinamik, çevresel ve yaşam ömrü analizleriyle değerlendirilmesi ve iyileştirilmesi konusunda araştırmalar yaptım ve bu konuda bir hayli yol katettim."

İTÜ Makine Bölümü mezunu olduğun söyleyen Dinçer, yüksek lisans ve doktorasını Türkiye'de yaptığını belirtti. 6 yıl TÜBİTAK'ta enerji ile ilgili çalıştıktan sonra 1993 yılında Kanada'da Victoria Üniversite'sinde öğretim üyesi olarak göreve başladığını söyleyen Dinçer, "4 yıl Kanada'da çalıştıktan sonra 1997 yılında Arabistan'daki bir Amerikan Üniversitesi'ne geçtim. 2003 yılında ise Kanada'ya geri dönerek Ontario Üniversitesi'nde öğretim üyesi olarak çalışmaya başladım" dedi.

Yakıt hücresi ne demek

HİDROJEN temelli elektrik motorlarıyla çalışan yakıt hücreli (fuel cell) otomobillerde enerji, hidrojenin kontrollü olarak oksijenle reaksiyona girmesiyle elde ediliyor. Reaksiyon sonucu ortaya çıkan elektrik enerjisi araçtaki mevcut elektrik motoru vasıtasıyla otomobili harekete geçiriyor. Atık olarak geride sadece saf su ve biraz ısı kalıyor. Sessiz bir kimyasal reaksiyondan ibaret olan bu olayda, gürültü, hareketli parça ve egzoz gazı bulunmuyor. Sistem itibariyle akü bataryasına çalışma prensibiyle içten yanmalı motorlara benzeyen bu yakıt hücresine, hidrojen sağlandığı sürece elektrik enerjisi alınıyor. Buradaki en kritik konu, hidrojenin saf halde tıpkı LPG gibi tehlikeli ve patlayıcı bir madde olması. Bu nedenle otomotiv üreticileri esas olarak hidrojenin depolanması ile ilgili sorunları aşmaya çalışıyorlar.

4 çocuğu10 kitabı var

ENERJİ alanındaki öncü çalışmalarıyla uluslararası bilim dünyasında oldukça iyi tanındığını söyleyen İbrahim Dinçer, 10 uluslararası kitabı bulunduğunu belirtiyor. Dinçer, değişik uluslararası bilimsel kuruluşların aktif üyesi olup, çok sayıda prestijli uluslararası dergiye baş editör, ortak editör, bölgesel editör ve yayın kurulu üyesi olarak hizmet verdiğini de kaydetti. 1964 Trabzon doğumlu olan İbrahim Dinçer evli ve 1'i erkek olmak üzere 4 çocuk babası.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!