Türk patron krizden korkmadı Flagstone Miami’de 640 milyon dolarlık temel attı

Güncelleme Tarihi:

Türk patron krizden korkmadı Flagstone Miami’de 640 milyon dolarlık temel attı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 31, 2008 00:00

Dünya finansal krizle boğuşurken, Flagstone Property Group Başkanı ve CEO’su Mehmet Bayraktar, Miami’de, ’kentin gelecekteki simgesi’ olarak gösterilen Island Gardens adlı projenin temelini attı. Törene katılan Miami Belediye Başkanı Manny Diaz, "Bir rüya gerçek oluyor" diye konuştu.

MIAMI merkezli şirketi Flagstone Property Group’la girdiği ihaleyi ABD’nin yaşadığı en büyük terör saldırısından (11 Eylül 2001) 6 gün sonra Island Gardens Miami’yle kazanan Mehmet Bayraktar, dünya finansal krizde kıvranırken, 7 yıldır peşinde koştuğu 640 milyon dolarlık projenin temelini attı. Flagstone Property Group Başkanı ve CEO’su Mehmet Bayraktar, "İhaleyi kazandıktan sonra projemizin izin ve hazırlıkları tam 7 yıl sürdü. Temel atma aşamasına gelmemiz dünyayı kasıp kavuran krize denk geldi. Hiçbir zaman, ’Kriz ortamından biraz uzaklaşmayı bekleyelim’ diye düşünmedik. İçinde mega yat limanı da bulunan Island Gardens Miami adlı projemize güvendik ve temeli attık" dedi. Temel atma törenine katılan Miami Belediye Başkanı Manny Diaz, Island Gardens’ın Miami için "simge" olacağını ifade ederek, "Bir rüya gerçek oluyor" diye konuştu. Bayraktar, 29 Ekim akşamı (Türkiye saatiyle geceyarısı) temeli atılan "Island Gardens Deep Harbour Yachting Resort Miami"nin 2011 sonunda hizmete gireceğini söyledi. Bayraktar, 640 milyon dolarlık proje bedelinin yüzde 35’inin öz kaynaklardan, yüzde 65’inin de krediyle karşılanacağını vurguladı.
 
Herşey Galleria’yla başladı

Babası Bayraktar Holding’in kurucusu Hüseyin Bayraktar’ın öncülüğünde İstanbul Ataköy’de kurup, 1989’da hizmete açtıkları Galleria’nın kendileri için dönüm noktası olduğunu belirten Mehmet Bayraktar, şunları söyledi: "Türkiye’nin ilk modern alışveriş merkezi olan Galleria’yla daha hizmete girdiği ilk yıl Avrupa’da ödül kazandık. Bu ödülle birlikte dünya gayrimenkul örgütlerinde dikkati çektik, bazılarının Avrupa yönetimlerine girdim. Ardından dünyanın bu alanda önde gelen 34 bin üyeli örgütü Urban Land Institue’ın (ULI) önde gelen üyeleri arasında yerimi aldım. Miami Belediyesi, öncelikle mega yat merkezi yapılmasını öngördüğü alan için ihaleye çıktığında, ULI’den elde ettiği listelerden bazı şirketlere davetiye gönderdi. Biz de bunlar arasına girdik."

Krizde gelen davet

Miami Belediyesi’nin gönderdiği davetiyeyi tesadüfen bir Miami seyahati sonrasında İstanbul’a döndüğünde Türkiye’nin en derin ekonomik krizine girdiği 2001 yılı şubat ayında masasında bulduğunu ifade eden Bayraktar, şöyle konuştu: "Projenin gerçekleşeceği alanı Florida Eyaleti, Miami Belediyesi’ne 1947 yılında şartlı devretmiş, ’Satmak yok, üzerine ne yapacaksanız halkın ve bizim onayımızı almanız gerekir" demiş. Miami Belediyesi, 1997’de buraya bir mega yat limanını da kapsayan proje öngörmüş. O günlerde dünyadaki mega yatların sayısı 960 dolayındaydı. 457’sinin de yapımı sürüyordu. Bugün söz konusu rakam 7 bini aşmış durumda. Bunların büyük bölümünün en yoğun uğradığı nokta da Güney Florida. 47 firma bu ihale için evrak aldı. Sonra sayı sırasıyla 18’e ve 7’ye düştü. Biz son üçe kaldık. 13 kişilik seçici komite oy birliği ile bizim projemizi seçip, belediyenin onayına sundu. Miami Belediyesi,
/images/100/0x0/55eb64b1f018fbb8f8be3f09
Florida Eyaleti’nden de vize alarak 17 Eylül 2001’de resmen işi Flagstone Property Group’a verdi."

Bayraktar’dan yola çıktı, adını ’Flagstone’ koydu

MEHMET
Bayraktar, Miami’de Island Garden adlı projeye hazırlanırken, Flagstone Property Group adlı şirketi kurdu. Bayrak direğini tutan "kayrak taşı" anlamına gelen "Flagstone" adı belirlenirken de Bayraktar soyadından yola çıkıldı.

Island Gardens’ın isim babası Avi Alkaş oldu

TÜRKİYE
’de kendi adıyla alışveriş merkezi yönetim danışmanlığı hizmeti veren şirketi bulunan Avi Alkaş, Flagstone Property Group’un Island Gardens projesinin isim babası oldu. Alkaş, Miami Belediyesi’nin açtığı ihaleye hazırlanıldığı günlerde Miami’de Mehmet Bayraktar’ın yanındaydı. Bir dönem Bayraktar Grubu’nda profesyonel yönetici olarak çalışan, halen de grupta yönetim kurulunda bulunan Alkaş. Mehmet Bayraktar’a, "Bu projenin adı neden ’Island Gardens olmasın’ dedi. Projenin adı da böylece belirlenmiş oldu.

Shangri-La ile büyük otel ve rezidans için anlaştık müşteri Rolls Royce’a binecek

MEHMET
Bayraktar, Island Gardens Deep Harbour Miami projesinin tüm ruhsat işlemlerinin tamamlanmasının ardından iki otel için işletmeci arayışına girdiklerini kaydederek, şunları dile getirdi: "Ana otelimiz için dünyanın önde gelen zincirlerinden Shangri-La Hotel ile anlaştık. Shangri-La Hotel, bizim rezidansları da yönetecek. Bu arada Rolls Royce ile bir anlaşma yaptık. Hem otel, hem de rezidans müşterilerimiz aldıkları pakete göre burada kaldıkları süre boyunca Rolls Royce ile gezecek. Ayrıca, önde gelen tekne yapımcılarından biriyle de rezidans bölümümüzden ev alan müşterilerimizin kullanımlarına sunmak üzere küçük bir yat filosu da oluşturacağız. Projedeki diğer otel de Hilton Grubu’nun 4.5 yıldızlı yeni markası tarafından işletilecek."

Referandumda yüzde 68 ’evet’ çıktı

MEHMET
Bayraktar’ın verdiği bilgiye göre, Florida eyalet yönetiminin koyduğu kural çerçevesinde, 6 Kasım 2001’de Miami’de yerel seçimler yapılırken, Flagstone Property Group’un, içinde mega yat limanının yanı sıra iki otel, rezidans, alışveriş merkezinin de bulunduğu Island Gardens Miami projesi de referanduma sunuldu. Flagstone Property Group, kampanya sırasında halka, "Bu alanı 75 yıllığına kiralıyoruz. Belediye yılda 2 milyon dolar düzenli kira alacak. Cironun yüzde 2.5’i belediyeye devredilecek. Ayrıca buradan Miami Belediyesi’ne ve Florida’ya milyonlarca dolar vergi geliri doğacak" tezini anlattı. Referandum sonucu Miami’deki seçmenlerin yüzde 68’i projeye ’evet’ oyu verdi.

640 sayfalık anlaşma imzalandı, açılan karşı dava 16 ay sürdü

MEHMET
Bayraktar, kardeşi Mustafa Bayraktar’ın da yönetiminde bulunduğu Flagstone Property Group’un gerçekleştireceği Island Gardens projesi için Miami Belediyesi’yle 640 sayfalık anlaşma imzaladıklarını belirterek, şunları anlattı: "Anlaşmayı 2002 sonunda imzaladık. Anlaşma dosyasını hazırlamak 11-11.5 ay sürdü. İmza sonrasında hem marina, hem de karada yapacağımız inşaatlar için ruhsat başvurularımızı yaptık. 2004 yazında karada yapacağımız inşaatların ruhsatı çıktı. Ruhsatın 30 günlük askı süresinin bitimine iki gün kala 2 vatandaş, projeye karşı çıkıp dava açtı. Bu davanın sonuçlanması 16 ay sürdü. Marina yapımı ruhsatını da 27 ayda alabildik. 2001’de yola koyulduğumuz proje tam 42 önemli ana süreçten geçti. Sonunda 2008 Ekim ayında temel atma noktasına gelmiş olduk."

ING Clarion Partners da ortak oldu abimin ömründen ’bonfile’ gitti

MUSTAFA
Bayraktar, Flagstone Property Group’un Island Gardens Miami projesine ING Clarion Patrners’ın da ortak olduğunu vurgulayarak, şu değerlendirmeyi yaptı: "2001 yılı eylül ayında başlayan macera temel aşamasına gelinceye kadar 7 yıl sürdü. Bu proje abim Mehmet Bayraktar’ın ömründen tam anlamıyla bir ’bonfile’ götürdü. Çünkü abim, 40’lı yaşlarının en güzel dönemini bu projenin peşinde koşarak geçirdi. İniş çıkışlar yaşandı ama pes etmedik, bu noktaya geldik. ’Kriz var aman vazgeçelim’ gibi bir havaya da girmedik. Her krizde durmaya kalkarsak o zaman iş yapmamız mümkün olmaz. Zaten bizim projemiz kazandığında tam 6 gün önce ABD, tarihinin en büyük terör saldırısını yaşamıştı. O bile bizi durdurmadı, işin peşini bırakmadık. Şimdi de krize takılmayıp yolumuza devam edeceğiz."

Fiyat 225 bin dolardan başladı yüzde 18’i şimdiden satıldı

FLAGSTONE
Property Group’un Island Gardens Miami projesi, Miami’de 27-30 Ekim’de düzenlenen Urban Land Expo’da da vitrine çıkarıldı. Mehmet Bayraktar, proje kapsamındaki rezidansları büyüklüğünün 80 metrekareyle 500 metrekare arasında değiştiğini vurgulayarak, şöyle konuştu: "Fiyatlar da 225 bin dolarla 1 milyon dolar arasında değişiyor. Projemizin temeli atılmadan yüzde 18’inin satışını gerçekleştirdik. Rezidans bölümünü Shangri-La Hotel yönetecek. Alışveriş merkezinin yönetimi bizde olacak. Rezidansta isteyen bir evin tamamını 75 yıllığına satın alacak. İsteyenler de 8’de bir hak sahibi olabilecek."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!