Türk otomotiv sanayinin en büyük müşterisi İngiltere

Güncelleme Tarihi:

Türk otomotiv sanayinin en büyük müşterisi İngiltere
Oluşturulma Tarihi: Haziran 26, 2016 16:44

İngiltere’nin AB’den ayrılma kararı Türk otomotiv sanayi için hem risk hem de fırsatı içinde barındırıyor. Risk, Avrupa’da en çok otomotiv ihracatı yaptığımız ülke olan İngiltere’de yaşanacak kayıplarımız. Fırsat ise bu ülkede yatırımı olan otomotiv devlerinin yeni yatırımları Türkiye’ye kaydırma ihtimali. Bu ihtimal Türkiye’yi Avrupa’da İngiltere’nin önüne geçirip 4’üncü büyük üretici durumuna getirebilir.

Haberin Devamı

İNGİLTERE’nin referandum sonrası Avrupa Birliği’nden ayrılma kararı tüm dünyayı olduğu gibi Türkiye’yi de yakından ilgilendiriyor. Özellikle de Türk otomotiv sanayini. Çünkü 2015 yılında Türkiye’nin İngiltere’ye gerçekleştirdiği 10.5 milyar dolarlık ihracatın yüzde 23’ünü Türk otomotiv sanayi gerçekleştirdi. 2015 yılında iç pazarda, üretimde ve ihracatta rekor kıran Türk otomotiv sektörünün bugün en büyük ihracat pazarı İngiltere. Geçtiğimiz yıl toplam 21.6 milyar dolarlık ihracat yapan Türk otomotiv sanayi bunun yüzde 11’ini yani 2.45 milyar dolarını İngiltere’ye gerçekleştirdi. İngiltere’den yapılan ithalat ise yalnızca 903 milyon dolar. Yani Türkiye’nin İngiltere ile otomotiv dış ticaretinde yaklaşık 1.5 milyar doların üzerinde fazla verdiği ortaya çıkıyor. 

Haberin Devamı

OTOSAN VE TOFAŞ’A ETKİ
İngiltere’ye Türk otomotiv sanayinin yaptığı ihracatta aslan payını hafif ticari araçlar alıyor. Avrupa’nın en çok ticari araç satılan pazarı olan İngiltere bugün neredeyse tüm hafif ticari araçlarını Türkiye’den alıyor. En büyük ihracat yapan şirketler ise Koç Holding’in bünyesindeki Ford Otosan ve Tofaş. 2012 yılına kadar Ford, Transit modelini hem İngiltere hem de Türkiye’de üretirken, bu tarihten itibaren tek üretim merkezi olarak Gölcük’ü seçti. Ford Otosan o tarihten itibaren Transit ihracatının yaklaşık yüzde 40’ını İngiltere’ye yapıyor. Aynı şekilde Tofaş da, İngiltere’ye hem Vauxhall markasıyla Doblo hem de Minicargo ihracatı gerçekleştiriyor. Zaten bu iki şirketin ağırlıklı olarak bu ülkeye hafif ticari araç satması cuma günü İngiltere’nin AB’den ayrılık kararı çıkması sonrası Borsa İstanbul’da kendini gösterdi. Özellikle Ford Otosan ve Tofaş’ın hisseleri cuma günü yüzde 7’nin üzerinde kayıp yaşadı.

HEM İYİ HEM KÖTÜ
* Risk: Kuşkusuz İngiltere’nin AB’den çıkma kararı tüm dünya otomotiv devlerini etkileyeceği gibi Türk otomotiv sektörünü de derinden etkileyecek. Özellikle İngiltere’nin Gümrük Birliği dışında kalması eğer yeni bir anlaşma olmazsa, Türkiye’nin otomotiv ihracatında en az yüzde 10’luk bir kayıp anlamına geliyor. Bu kayıp Türkiye’nin İngiltere’ye yaptığı toplam ihracatında yüzde 20’ye yakın düşmesi ihtimalini ortaya çıkartıyor. Tabi bunlar eğer 2 yıl içinde İngiltere ile Türkiye arasında veya İngiltere ile AB arasında yeni bir serbest ticaret anlaşmaması olmaması halinde ortaya çıkacak. Türk otomotiv yetkililerinin kafaları karışık ama olası bir olumsuzluk beklentileri yok denecek kadar az.
* Fırsat: İngiltere’nin durumu Türk otomotiv sanayi için ihracatta bir risk teşkil etse de yatırım açısında ise yeni bir fırsatı içinde barındırıyor. Özellikle aynı anda İngiltere ve Türkiye’de yatırımı olan Japon Toyota ve Honda’nın ‘Brexit’ kararı sonrası yaptığı ‘yeni yatırımları dondururuz’ açıklaması, bu yatırımların Türkiye’ye gelme olasılığını artırıyor. Türkiye’de uzun süredir yatırımı gündemde tutan Japon Nissan’ın ise İngiltere’nin durumu sonrası bu kararını hızlandırması bekleniyor.

Haberin Devamı

İNGİLTERE’Yİ GEÇİP 4’ÜNCÜ OLABİLİRİZ

İNGİLTERE’nin otomotiv üretiminde gücünü kaybetmesi Avrupa’daki sıralamayı da değiştirecek. Bugün 1 milyon 682 bin adetlik üretimle Almanya, İspanya ve Fransa’nın ardından 4’üncü sırada yer alan İngiltere’nin en yakın takipçisi Türkiye. Türkiye 2015 yılında 1 milyon 358 bin adetlik üretimle İngiltere’nin hemen ensesinde 5’inci sırada yer alıyor. İngiltere’nin üretim kaybı ve Türkiye’de artan yatırımların etkisiyle otomotiv üretiminde Avrupa’da kısa sürede 4’üncü sıraya yükselmemiz söz konusu. Bu da Türk otomotiv sanayinin hem üretim hem ihracat gücünü tüm dünyada daha net ortaya koyacaktır.

YENİGÜN: DÜŞÜŞ GEÇİCİ OLACAKTIR

Haberin Devamı

İNGİLTERE’nin Avrupa Birliği’nden ayrılma kararı Türkiye’de cuma günü en çok Ford Otosan hisselerini vurdu. Şirket hisseleri yüzde 7.4 oranında değer kaybetti. ‘Brexit’ kararını Çin’de gerçekleşen ‘World Economic Forum’ toplantılarında aldığını söyleyen ve halen orada bulunan Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün Hürriyet’e yaptığı özel açıklamada, “Burada (Çin) neredeyse tek gündem Brexit oldu” diye konuştu. Ford Otosan’ın hisselerinin düşmesinin çok normal olduğunu kaydeden Yenigün, “Tüm piyasalar gibi bizde etkilendik. Çünkü ihracatımızın yüzde 40’ını İngiltere’ye yapıyoruz. Ancak bu düşüş geçici olacaktır. Çünkü Brexit sonrası İngiltere ile Avrupa Birliği’nin yaklaşık 2 yıl sürecek bir ticaret anlaşması yapma gerekliliği var. Bu çerçevede kısa ve uzun vadede hiç bir olumsuzluk olmayacaktır” dedi.

Haberin Devamı

Türk otomotiv sanayinin en büyük müşterisi İngiltere

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!