Güncelleme Tarihi:
Toplam bütçesi 5 milyon Euro olan program kapsamında; tekstilden tarıma, inovasyondan mesleki eğitimin geliştirilmesine kadar geniş bir yelpazedeki projeler, yıl sonunda tamamlanacak. Proje, Türkiye ve AB üyesi ülkelerden odaların 21 eşleştirme projesi ile bir araya gelmelerine destek sağlıyor. Eşleşme projeleri Türkiye’nin her bölgesine yayıldı. Batman ve Şırnak Gümülcüne Ticaret ve Sanayi Odası ile eşleşti. Diyarbakır TSO Italya’dan Prato Odası ile eşleşti. Eskişehir Sanayi Odası ile Kütahya TSO, Almanya’dan Stutgard Odası ile eşleşti. Trabzon Ticaret Borsası İspanya’dan Kaseres Odası ile eşleşti. Uzun Köprü Ticaret Borsası, Uzun Köprü TSO, Kavala TSO ve Romanya’dan Sibiu TSO ile eşleşti.
TÜRK ODALARI PROJECİ OLDU
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, yaklaşık 10 yıldır süren programla ilgili olarak “2011 sonu itibariyle Oda ve Borsalarımız tarafından 440 proje uygulandı. Uygulanan projelerle, başta Avrupa Birliği olmak üzere, çeşitli kaynaklardan sağlanan finansman desteği 350 milyon Euro civarında” dedi. EUROCHAMBRES ile birlikte geliştirdiğimiz Oda Akreditasyon sistemiyle, bugün 130 Türk Oda ve Borsasının dünya standartlarında hizmet sunduğunu vurugulayan Başkan Hisarcıklıoğlu şöyle konuştu:
DİYALOG GELİŞİYOR
· Türkiye-AB Oda Forumu Projemiz, 2001 yılından beri uygulamakta olduğumuz Oda geliştirme Programlarımızın dördüncüsüdür. Her dört programı da Avrupa Birliği’nin finansman desteği ile uyguladık. Her dört programın tasarımı ve uygulamasında EUROCHAMBRES ile çalıştık. Türkiye-AB Oda Forumu Projemizin amacı, Oda ve Borsalarımızı AB üyeliğine hazırlamak, Türkiye-AB Sivil Toplum Diyalogu’na ve insandan insana temasa katkı sağlamak ve Türkiye’nin AB üyeliğinin getireceği fırsatlar konusunda bilinç oluşturmak. Oda ve borsa yöneticilerimiz, diğer ülkelerdeki en iyi uygulamalar hakkında bilgi sahibi oluyor. Deneyim ve bilgi değişimi sağlanıyor. Oda ve Borsalarımızdan 60 uzman inceleme ziyaretleri için Belçika, Fransa, Avusturya ve Polonya’ya gidiyor. Bu ülkelerdeki odaların mesleki eğitim, dış ticaretin desteklenmesi, inovasyon ve KOBİ destekleme araçları, mesleki eğitim gibi uygulamalarını inceleyip, Türkiye’ye aktarması sağlanacak.
Diyarbakır ile Prato tekstil için çalışacak
TÜRKİYE ve AB üyesi ülkelerden odaların 21 eşleştirme projesi kapsamında Türkiye’den 41 oda ve borsa, AB üyesi ülkelerden 34 Oda ile eşleşti ve ortak projelere başladı. Bu projelerden bazıları şöyle:
· Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) ile Prato TSO (İtalya), tekstil ve kümelenme projesi yapacak. Batman ve Şırnak TSO ile Xanthi TSO (Yunanistan) ‘hizmet altyapısını iyileştirme’ projesi uygulayacak.
· Eskişehir Saniyi Odası (SO) ile Kütahya TSO, Stuttgart TSO ile ‘KOBİ’leri küresel Pazarlara Açma’ konusunda çalışacak.
· Yozgan TSO ile Slovenya TSO, Yozgat’ın Avrupa’ya açılımını birlikte yapacak.
· Konya SO ve Karaman TSO ile Chemnittz TSO (Almanya), ‘“Konyşa’da imal edildi” projesini geliştirecek.