Güncelleme Tarihi:
Sembol İnşaat tarafından Kazakistan'ın başkenti Astana'da inşa edilen 150 metre yüksekliğindeki Han Çadırı'nda, bir hipermarketin de dahil olduğu 41 bin 406 metrekarelik mağaza alanı bulunacak.
Edinilen bilgiye göre, Han Çadırı'nda göze çarpan en büyük özellik günlük yaşamın tüm ihtiyaçlarına cevap verecek ve hayatı çok daha eğlenceli hale getirecek hobi ve aktivite merkezlerinin 30 bin metrekarelik bir alanda konumlandırılması.
Denizi aratmayan devasa bir havuz, yunus havuzu, botanik bahçeleri ve üzerinde gondollar ile romantik gezilerin yapılacağı yapay nehirler, dokuz delikli bir mini golf sahası, fitness merkezi, wellness merkezi ve spa, konser ve parti alanları, disko, dünya mutfaklarının en leziz tatlarının yer aldığı restoranlar ile Han Çadırı beklentilerin çok daha ötesinde bir yaşam tarzı sunuyor. 34 bin metrekarelik dev bir otoparkın da dahil olduğu dev projenin yayıldığı alan 180 bin metrekareyi buluyor.
Projenin bir diğer sürprizi ise çadırın çevresinde yer alacak olan lüks residenceler. Kalite ve lüksün eşsiz bir anlayışla yeniden yorumlandığı residenceler beş yıldızlı bir otelin tüm ayrıcalıklarını yaşatıyor. Residencelerin sahipleri Han Çadırı'nın restoranlarından kişiye özel catering servisi alabilecekleri gibi istedikleri takdirde restoranların mönülerindeki en seçkin tatları masalarında bulabilecekler.
Pencereleri Astana'nın gökyüzüne açılan residenceler rahatlığın, konforun ve lüksün Astana'daki en yeni ve de mükemmel adresleri. Residencelerin satışını ise Rixos Grubu gerçekleştirecek. Han Çadırı'nda alış veriş merkezi ya da mağaza açmak isteyen 200'den fazla ünlü dünya markası ise şimdiden sıraya girmiş durumda.
Yapımına 2006 yılının Haziran ayında başlanan Han Çadırı'nın mimari projesi ise İngiliz mimar Norman Foster tarafından çizildi. Mimari Proje'nin hayata geçiren Türk inşaatçılarının başarıları ise görenleri adeta şaşkınlığa uğratıyor. Binanın dış yüzeyini kaplayan çelik halatlar İtalya da yapıldı. Boğaz köprüsünde kullanılan türden ince çelik halatlar, çelik sütunlara örülmüş durumda.
Çadırı ayakta tutan ise her biri 2 bin 500 ton ağırlığında üç çelik ayak oluyor. 2 bin 500 ton ağırlığındaki bu çelik ayakların dikilmesi ise apayrı bir başarı öyküsü. Dünya'da bugüne kadar en fazla 700 ton ağırlığında bir ayak hidrolik sistemle dikilmişken, Türk müteahhitleri 2 bin 500 ton ağırlığındaki bu ayakları hidrolik sistemle dikerek, bir rekora imza atıyorlar
Han Çadırı'nın yapımında ise çoğu Türk bin 350 kişi çalışıyor. Bunların 400 ise çelik halatların bağlantı işi ile görevli dağcılardan oluşuyor.