Güncelleme Tarihi:
BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan’ın sanayicilerden yerli otomobil üretilmesini istemesinin ardından çalışmalarını yoğunlaştıran Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, bu otomobilde kullanılacak yerli motor üretimi için de düğmeye bastı. Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Kayseri Organize Sanayi Bölgesi’deki (KOSB) Minisan şirketini Erciyes Üriversitesi ile birlikte yerli motor geliştirmek için görevlendirdi.
Yüzde 75’i hibe ediliyor
Bakanlık tarafından San-Tez (Sanayi-Üniversite İşbirliği) projesi kapsamında yer alan yerli motor üretimi için 2.7 milyon TL’lik ön bütçe ayrılırken bunun yüzde 75’i hiber olarak karşılandı. 2.7 milyon TL’lik bütçe yerli motor projesinin ilk etabını oluştururken, rakamın büyüyeceği belirtildi. Nihat Ergün, şubat ayında gerçekleştirdiği Kayseri ziyaretinde, KOSB’ye giderek yerli motorla ilgili gelişmeleri inceleyip bilgi aldı. Ergün, Kayseri’nin, hem sanayide hem de ticarette en etkili konumda ‘güneş gibi parlayan’ bir kent olduğunu söyledi.
Döner pernolu motor
Yerli motor projesinin başında Kayseri’de elektrikli ev aletleri ve motor üretimi yapan Minisan şirketinin sahibi mühendis Hasan Basri Özdamar bulunuyor. Daha öncede motor konusunda gerçekletirdiği buluşlarla gündeme gelen Özdamar’ın en önemli buluşu ise ‘Döner Pernolu Motor’ (Motor with Rotary Connecting Rod Bolt) adıyla literatüre geçti. Özdamar şimdi Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın desteğiyle yerli otomobil için Türk malı motor geliştirmek için yoğun bir şekilde çalışıyor.
Tek silindirliyi yaptı
Tek silindirli benzinli motoru geliştiren Özdamar, şimdi 4 silindirli motor üzerinde çalışıyor. Yüzde 35’e yakın tasarruf sağlayan tek silindirli motoru şubat ayında Nihat Ergün’e anlatan Özdamar, yerli motorla ilgili nihai sonucun bir ay içinde ortaya çıkacağını söyledi. Özdamar, “Herşey çok olumlu gidiyor, gurur verici bir sonuç çıkacak” dedi.
Kayseri teknoloji merkezi
Ergün, ziyaret sonrası şu açıklamayı yapmıştı: “Hasan Basri bey önemli Ar-Ge çalışmaları olan bir arkadaşımız. Eskiden beri hem makine kalıpları hem elektrikli motorlar, hem dizel hem de benzinli motorlarla ilgili çalışmaları var. Bu projelerden destekleyebileceğimiz bazı projeleri de elbette destekleyeceğiz. Bu çalışmaları yerinde görmek için Kayseri’ye gelmiş bulunuyoruz. Kayseri, inşallah sadece üretim, sadece ticaret değil, yakın bir gelecekte önemli teknolojilerin geliştirileceği bir merkez haline gelecek.”
Türk malı otoyu geliştirme heyecanı Sanko’yu da sardı
TÜRK malı otomobil için Gaziantepli Sanko’da devreye girdi. Tekstilden, enerjiye, gıdadan bilişime kadar 14 farklı sektörde faaliyet gösteren ve 15 bin kişiye istihdam sağlayan Sanko’nun yaklaşık 2 milyar dolarlık bir bütçeyi bulması beklenen ‘Türk malı otomobil’ üretimi içinde istekli olduğu belirtildi. Türkiye’nin önde gelen iş makinesi üreticilerinden biri olan, geçmişte Daewoo otomobillerin distribütörlüğünü yapan Sanko, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı nezdinde girişimler başlattı. Sanko Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Konukoğlu, bunun için bizzat devreye girdi. Abdülkadir Konukoğlu, otomotiv sektörüne çok uzak olmadıklarını belirterek, “Biz iş makinesi üretiyoruz. Yani sektöre çok uzak değiliz. Türk malı otomobil konusunda şu an için somut bir şey yok ama iyi bir fırsat görürsek yer almak isteriz” dedi. Konukoğlu, bu konuda olası bir işbirliğine de sıcak baktığını söyledi. Sanko Holding bünyesinde 1999 yılında kurulan Sanko Makine, 40 bin metrekarelik alanda yılda ağırlıklı olarak 5 bin iş makinesi ve forklift üretiyor.