Türk Lirası’na dönüş başladı

Güncelleme Tarihi:

Türk Lirası’na dönüş başladı
Oluşturulma Tarihi: Mart 29, 2019 08:30

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ekonomi programı ile ilgili 8 Nisan haftasında ayrıntılı yol haritasını açıklamayı planladıklarını belirterek, son iki günde döviz mevduatlarından Türk Lirası’na dönüş başladığına dikkat çekti.

Haberin Devamı

HAZİNE ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, son iki günde döviz mevduatlarından TL’ye dönüşün başladığını dile getirerek, “Her geçen gün daha güçlü bir güven ortamıyla Türkiye, para birimine güvenenleri mahcup etmeyecek, güvenmeyenleri daha fazla mahcup edecek. Seçimden sonraki süreçte, döviz hesaplarında Türk lirasına yönelik hareketin daha da hızlanacağı bir süreci gözlemleyeceğimizi düşünüyorum” diye konuştu. Bakan Albayrak, piyasalarda sürecin normalleştiğini belirterek “Türkiye artık eskisi kadar kırılgan olmadığı, eskisi kadar kolay speküle edilemeyeceğiyle ilgili bir test yaşadık” diye konuştu.

FAİZ ORANLARI İYİLEŞECEK

Bakan Albayrak, dün gece NTV’de gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Albayrak, seçimden sonra 8 Nisan haftasında ekonomide atılacak adımları açıklayacaklarını kaydederek “Bankacılıkta güçlü bir yapı var. Birçok alanda önemli bir yol haritası ortaya koyacağız. Vakit kaybetmeden ekonomimizi daha ileriye taşıyacağız. Seçimden sonra hal yasası Meclis’e sevk edilecek. Hal yasası ile gıda fiyatları inecek. En zor dönemi geride bıraktık, 2019 büyüme hedefi konusunda kaygı duymuyorum. Ağustos-eylül aylarında tek haneli enflasyon rakamları göreceğiz. Ciddi bir toparlanmayla faiz oranları da çok hızlı bir şekilde iyileşecek” dedi.

Haberin Devamı

Türkiye ekonomisinin ağustostan bugünlere kadar önemli mesafe kat ettiğini kaydeden Albayrak, “Yeni programda bir dengelenme sürecinden bahsettik. Türkiye’nin kırılganlıkları var, cari açıkla, fiyat istikrarıyla, bütçe disipliniyle ilgili gibi. Birçok iç ve dış speküle edilmeye ihtimali olan alanlarda bu kırılganlıkları nasıl iyileştirecek, nasıl güçlendirecek savunma mekanizmaları, altyapısı, üstyapısı, değişiklikler, reformlar bu çerçevede kısa, orta, uzun vadeli yol haritasıyla birlikte yapılacaklarla alakalı çerçeveyi belirledik. Bu noktada geldiğimiz husus gerek yılsonu hedefleri gerek 2019 hedefleri açısından bakıldığında benim beklentimin ötesinde olumlu olarak cereyan ediyor” dedi.

TANSİYON ARTIRAN EYLEMLER

Albayrak “Türkiye gibi bir ülke olarak son 5 yılda Hollywood filmlerinde bile senaryolarını okuyup, televizyonlarda izleseniz inanmayacağınız şeylerle karşı karşıya kaldık. Sosyal medyasından, farklı kesimlere, farklı raporlara kadar dengelenme olumlu seyrederken, seçime yaklaştığımız bir atmosferde bir kesim tarafından finans camiasından olabilir, kurumsal bazda olabilir, bireysel olabilir tansiyonu yukarı çıkarmaya yönelik eylemlere şahit olduk” dedi. Bu eylemlerin iç tarafı da dış tarafı da olduğunu söyleyen Albayrak, şöyle devam etti: “Bu eylemlere yönelik Türkiye bir devlet olarak ilişkili kurumlarıyla, bağımsız kurumlarıyla tüm bu farklı farklı kesimleriyle bu süreçlerde artık eskisi kadar kırılgan olmadığı, eskisi kadar kolay speküle edilemeyeceğiyle ilgili ben bir test yaşadığını düşünüyorum. Bu testi Türkiye güzel ve olumlu bir şekilde, seçime huzur içinde şu veya bu şekilde birilerinin dediği gibi yaşamayacak şekilde geçtiğini düşünüyorum.” 

Haberin Devamı

BORSA İSTANBUL’DA PİYASAMIZ VAR

BAKAN Berat Albayrak, “Eylemler biraz dengeli bir şekilde pazartesi, salı, çarşamba bir noktaya oturmaya başlayınca, o yükümlülükler sağlıklı şekilde yerine oturmaya başlayınca piyasanın normalleştiğini düşünüyorum. Nitekim diyorlar ya verildi verilmedi filan bir açıklama yapıldı, TL’ye ihtiyacı olanlar buyursunlar gelsinler burada swap piyasamız var, TL piyasamız var Borsa İstanbul’da. Türkiye Londra’yı dün, bugün, yarın kullanmaya devam edecek. Biz sadece Londra piyasası olarak söylemedik, şu anda 40 milyar dolarlık işlem hacmini geçti burası. Borsa İstanbul’da bir swap piyasamız var artık. Merkez Bankamız da bu noktada adımları atıyor.

Haberin Devamı

YURTDIŞI LİMİTİ AĞUSTOSTA BELİRLENMİŞTİ

BAKAN Albayrak, Londra swap piyasalarında TL bulunamadığına yönelik iddialara ilişkin de şunları söyledi: “Farklı medya organlarında, uluslararası medya organlarında farklı mesajlar da çıktı. Mesela daha sabah yine Merkez Bankası’yla ilgili spekülatif bir haber çıkıyor. Merkez Bankası hemen açıklamasıyla bunu ekarte edecek, doğru olmadığını ortaya koyacak bir çerçevede süreç var. İşin içine seçim girince biraz daha şüpheci ve dikkatli olmak lazım. Niye bugünler, niye bir hafta kala? Mesela ‘Türk bankaları TL vermiyormuş’ diye bir haber çıktı. Bankalar Birliği bir açıklama yaptı bununla ilgili. BDDK raporlarında ciddi rakamlarda yurtdışına TL tedariki söz konusu. Çok basit ifade etmemiz gerekirse swap piyasasında bir nevi açığa bir satış eylemini gerçekleştirip, sonra bu eylemi gerçekleştirdikten sonra yükümlülüğünü yerine getirmemenin doğurduğu bir sıkışma yaşadığını görüyoruz. Yoksa Merkez Bankası ve diğer kurumların buna yönelik bir tedbir hususu söz konusu değil. Swap kararı Merkez Bankası’nın pazartesi günü aldığı Türk bankalarının Merkez Bankası ile işlem hacimlerinde limitin arttırılmasına yönelikti. Yurtdışı değildi. Yurtdışı limiti ağustosta belirlendi ve o limit devam etti. Aramızda kalsın koca koca ekonomistlerin filan böyle sorularla karşımıza çıktıklarını veya sağda solda konuştuklarını biliyorum. Sanki birileri Türkiye swap piyasasında ilişkili kurumlar bu noktada böyle bir eylem içine girmiş gibi, sanki yabancı yatırımcıyı mağdur ediyormuş noktasında bir adım atmış gibi, hayır yüzde 25 aynı şekilde devam etti. Yüzde 10’dan 20’ye çıkarma hamlesi iç piyasaya, dışarıyla ilgili böyle bir süreç yok. Ama ortada bir süreç varsa bunu aydınlatmamız gerekiyorsa bir işleme giriyorsanız ama bu işlemin arkasında siz açığa işlem yapıyorsunuz, arkasında bir varlık yok. Bu varlık olmadığı için maliyetlerin büyüdüğünü görüyoruz. Tabii bu pazartesi, salı bu süreç dün itibariyle belli bir noktaya gelmeye başladı, bugün itibariyle de normalize oldu.”

Haberin Devamı

Türk Lirası’na dönüş başladı

HAZİNE ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Kapalıçarşı’da esnafı ziyaret etti. Ziyarete Albayrak’ın yanı sıra AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Fatma Betül Sayan Kaya da katıldı. Esnafın yoğun ilgisi ve alkışlarıyla karşılanan Albayrak, vatandaşlarla selfie çekildi. Albayrak,


Kuyumcular Caddesi ve Karamanlı Sokak’ta kendisini bekleyen esnafla da bir süre oturup sohbet etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!