Güncelleme Tarihi:
Hadim Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü İsmail Dayandı, yaptığı açıklamada, Hadim ilçe merkeziyle bağlı beldelerde toplam 25 bin dekar alanda Napolyon (uzun saplı Napolyon-Ziraat 900) cinsi kiraz üretimi yapıldığını belirtti.
Yüksek rakım nedeniyle Türkiye'de en geç kiraz hasadının Hadim'de gerçekleştirildiğini ifade eden Dayandı, diğer bölgelerde hasadın bitmesine karşın ilçede yeni başladığını dile getirdi. İsmail Dayandı, Orta Toroslar'ın yüksek kesimlerinde kurulu Hadim ilçesinde kiraz hasadının ağustos ayının yarısına kadar sürmesinin beklendiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Hadim'de yaz aylarında gece ve gündüz arasındaki sıcaklık farkının çok olması nedeniyle, üretilen kirazlar daha sert, parlak görünümlü ve aroması daha farklı oluyor. Bu nedenle de ihracata en uygun kirazların yetiştiği bölgelerden biri de Hadim. Bu ürün yurt dışında 'Türk kirazı' olarak da biliniyor. Çiçeklenme döneminde hava koşullarının açık ve güneşli seyretmesi sayesinde rekoltede bu yıl, geçen yıla oranla yüzde 25 artış bekliyoruz. Geçen yıl rekolte 8 bin ton civarında gerçekleşmişti, bu yıl rekoltenin 10 bin ton civarında olacağını öngörüyoruz."
Üretilen kirazın yaklaşık yüzde 80'inin ihraç edildiğini anlatan Dayandı, Türk kirazının İngiltere, Hollanda, Rusya, Çeçenistan ve Azerbeycan başta olmak üzere dünyanın birçok ülkesine gönderildiğini aktardı. İsmail Dayandı, ihracatçılara kirazı, kilogramı 3 ile 5 lira arasında fiyattan satan üreticinin, bu yıl rekolteden ve fiyattan memnun olduğunu sözlerine ekledi.