Güncelleme Tarihi:
İPOP Satış ve Pazarlama Direktörü Cevat Kabataş, “2 el otomotiv alımında erkekler araştırıcı güç, kadınlar ise karar verici güç konumunda" dedi. İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük metropollerde çocuklu aileler için araç bir konfordan öte bir ihtiyaç haline geldiğini vurgulayan Kabataş, "Ailesi ile araç almaya misafirlerimizde karar merci her zaman kadınlar oluyor. Kadınların tercihlerini ise büyük oranda çocuklar belirliyor. Araştırmamızda araç alan ailelerin ilk beş tercihlerine baktığımızda en dikkat çeken özellik aracın geniş olmasıydı. Bu beş tercih arasında hanımefendiye ve beyefendiye sıralama yaptırdığımızda sonuç çok farklı çıktı. Erkeklerin sıralamasında motor gücü, dış görünüşü gibi faktörler ön plana çıkarken, kadınların tercihinde ise yakıt tasarrufu, bagaj hacmi, koltuk arası mesafeler belirleyici oluyor. Sonuç olarak hanımefendi araca karar veriyor" dedi.
Bekar bayanların tercihi
Yıllardır yaratılmaya çalışılan “kadın şoför kötü şoför” algısının artık bir şehir efsanesine döndüğünü vurgulayan Kabataş, "Bekâr kadınların araç tercihlerinde en belirleyici unsurun küçük kasalı araçlar olduğunu söyleyebiliriz. Bekar kadınların ilk beş tercihlerinde baktığımızda küçük kasa, otomatik vites, park sensörü, dizel yakıtlı olması ve renk gibi faktörler belirleyici oluyor. Bu ilk dört faktörü bir arada barındıran araçlar arasında seçme konusunda ise renk faktörü devreye giriyor. Bekar kadınlar ailelere ve erkeklere göre renkli araçları tercih ediyor” dedi.
Renk tercihleri
Son yıllarda trafikte renkli araçların arttığına değinen Kabataş, "Trafikte on yıl öncesine kadar siyah, beyaz ve gri renkli araçlar çoğunluktaydı. Kadınların araç alımında karar verici konumuna gelmesi ile özellikle gökkuşağı renklerinde bir artış oldu. Araç alan misafirlerimizin renk konusunda ilk beş tercihlerine baktığımızda kadınların ve erkeklerin tercihlerinde farklılıklar olduğunu tespit edebiliyoruz. Aradığı özelliklerden feragat etmek istemeyen kadınlar en son renk konusunda seçici davranıyor ancak erkekler renk konusunda daha klasik olabiliyor. Örneğin siyah renkte 2010 model otomatik vites dizel bir araç arayan bir erkek misafirimiz aynı özelliklere sahip ancak sadece renki farklı diye başka özelliklerde bir aracı tercih ederken kadınlarda ise teknik detaylar daha ön planda olabiliyor” dedi.
Kadınlara özel araba üretiliyor
Otomotiv üreticilerin de kadınların gücünü farkında olduğunu vurgulayan Kabataş, “ Yıllardır erkeklerin egemenliğinde olan otomotiv pazarında kadınlarında etkinliği her geçen gün artıyor. Otomotiv üreticileri 2000'li yılların başında unisex olarak tasarladığı araçlara artık tamamen kadınlara özel tasarımları da ekledi. Bu değişim trafikte, otomobil pazarlarında tamamen kadınlara yönelik otomotiv tasarımlarını görmemiz tek sebebidir. Kadınların otomotiv pazarında ki bu etkinliğini artırması pazarda olumlu yönde ve reele dayalı bir gelişim yaratıyor” dedi.