Güncelleme Tarihi:
Türkiye'nin yanı sıra 9 ülkede yatırımları bulunan Rönesans Holding Üst Yöneticisi (CEO) Hüseyin Esenergül, şirketlerin halen Türkiye'nin en hızlı büyüyen gruplarından biri olduğunu savundu.
Esenergül, inşaat müteahhitliği, gayrimenkul geliştirme ve enerji üretiminde faaliyet gösterdiklerini vurguladı. İnşaat konularında 9 ülkede, gayrimenkul geliştirmede de Rusya ve Türkiye'de yatırımlarının bulunduğunu anlatan Esenergül, 8 Nisan'da Adana Optimum Outlet'den sonra Rusya'da da bir otel açtıklarını belirtti.
St. Petersburg'da kentin merkezinde, çok prestijli bir noktada kurulan otelin iyi bir başlangıç yaptığını anlatan Esenergül, “Ayrıca Sibirya'da büyük bir alışveriş merkezi açtık. Sibirya'nın ilk alışveriş merkezi oldu. Orada alışkanlıkların değişmesi için biraz daha süre var. İlk olması nedeniyle daha istenilen düzeyde gelişme sağlamadı” dedi.
Esenergül, Libya ve Türkmenistan'da da çok ciddi faaliyetlerinin bulunduğunu vurguladı.
Holding yatırımlarında inşaat müteahhitliği anlamında Rusya'nın hala birinci sırayı koruduğunu ifade eden Esenergül, şöyle devam etti:
“Libya yatırımlarımız arasında ikinci sıraya gelmişti. Yaklaşık 2 milyar dolarlık proje almıştık. 9 projemiz vardı. 7 tanesi fiilen başlamıştı, devam ediyordu. 2 tanesi de imzalanmıştı, başlamak üzereydik. Libya karışınca orayı terk ettik. Bütün umudumuz orada çözümün bir an önce gelmesi, yeni hükümet kim olursa olsun faaliyetlerin tekrar başlayacağına inanıyoruz. Çünkü, biz Türk müteahhitlerinin yaptığı tüm hizmetler tamamen halka yönelik. Kimimiz nehir yapıp şehre su getiriyoruz, kimimiz otel yapıyoruz, kimimiz konut yapıyoruz, kimimiz üniversite, okul, alışveriş merkezi yapıyoruz. Yönetime kim gelirse gelsin, Libya'da halkın bu yönde ciddi ihtiyaçları var. Bu ihtiyaçları yerine getireceklerdir.”
LİBYA'DAKİ İSTİHDAM
Esenergül, Libya'daki iç karışıklığın sadece kendilerine maddi anlamda kayıp getirmediğini, aynı zamanda oradaki halkın da ekonomik gelirini etkilediğini vurguladı.
İç karışıklık öncesi Libya'daki yatırımlarında önemli bir istihdam oluşturmaya başladıklarını anlatan Esenergül, şunları söyledi:
“Libya'yı terk ettiğimiz zaman 2 bin 400 kişiye istihdam sağlıyorduk. Bu sayı yıl içinde 4 bin 500'e çıkacaktı. Gelecek yıl daha da artacaktı. Orada çalışan personelin de dışında, Türkiye'ye de önemli katkılar sağlıyordu. Libya'nın iç pazarı olmadığı için hemen hemen tüm malzemeleri Türkiye'den gönderiyorduk. Bu anlamda yan sanayi de Libya'daki olaylardan çok etkilendi.
Tahminimiz, 3-4 ay sonra orada taşlar yerine oturur, faaliyetler yeniden başlar. Tabii ki parasal kaybımız var. Ancak, henüz bunun hesabını yapmadık. Tekrar başladığı takdirde projeleri yakalayacağız. Arada geçtiğimiz boşluk süresindeki maliyetleri kaybettik. Eğer projeler başlayamazsa asıl kayıp o zaman çok büyük olur. Çünkü orada cirolar ve karlar kaybolur.”
TÜRKMENİSTAN'DAKİ TAHSİLAT SIKINTILARI
Esenergül, Türkmenistan'da bazı Türk firmalarının onaylanan hak edişlerin ödenmesiyle ilgili sıkıntılar yaşamasına karşın, kendilerinin henüz bir sorunla karşılaşmadığını vurguladı.
Türkmenistan'ın şirket yatırımları içinde önemli bir yere sahip olduğunu anlatan Esenergül, “Türkmenistan bizim ciro ve proje büyüklüğü bakımından üçüncü büyük pazarımızdır. Pazara yeni girdik ama çok iş aldık. Almaya devam ediyoruz. Peşpeşe sözleşmeler imzalıyoruz. Ödemeler konusunda da bir sorunumuz yok. Avanslarını aldık. Projeler devam ediyor” diye konuştu.
Esenergül, her ülkenin kendine özgü bir takım bürokrasisi, kuralları, gelenekleri bulunduğunu, bunları öğrenip onlara göre hareket etmek gerektiğini belirtti.
Türkiye ile Türkmenistan'daki işleyişin birbirinden farklı olduğuna değinen Esenergül, şunları kaydetti:
“Örneğin Türkiye konseptinde, idare size avansı verir, avansın sözleşmeye oranı neyse, her ayki istihkakınızdan o oran düşülür, bakiyesi ödenir. Türkmenistan'da ise 'biz size para verdik ya, daha paranız bitmedi' gözüyle bakılıyor. Yani 'avansı verdik, siz onu bitirin de ondan sonra para veririz' gözüyle bakıyorlar. Böyle bir kültür var. Buna adapte olabiliyorsanız, karşı tarafa da hizmet verdiğiniz sürece ödemelerin aksamayacağına inanıyoruz. Şu anda Türkmenistan'da bir problemimiz yok.”
Esenergül, Türkmenistan'da 3 yeni bakanlık binası ihalesi aldıklarını, geçen ay imzaların atıldığını fakat henüz başlanmadığını vurguladı.
Katar'da da faaliyetlerinin yoğunlaştığını anlatan Esenergül, “Rönesans 9 ülkede aktif. Her an her yerden bir iş alabiliriz. Rusya'da da 2 tane iş almak üzereyiz” dedi.