Güncelleme Tarihi:
GEÇEN yıl 9 işlemle Türkiye’nin en fazla birleşme ve satın almasına (B&S) danışmanlık hizmeti veren 3 Seas Capital Partners CEO’su Şevket Başev, krizi fırsata çevirmek isteyen şirketlerin, kendisinden küçük rakibini satın alarak büyümeye başladığına dikkat çekerek, “Şu anda Türk şirketleri de benzer bir strateji izliyor. Özellikle Doğu Avrupa’da satın alacak şirket bakıyorlar” dedi. Başev, krizde Avrupa’daki şirketlerin değerlerinin düştüğünü belirterek, “Eskiden alınamayacak olan şirketler, şimdi alınabilir hale geldi. Türk yatırımcılar da riski dağıtmak için Türkiye dışındaki fırsatlara bakıyor. İngiltere, Fransa ve İspanya’da şirket arayan Türkler var” diye konuştu.
Şirket çarpanı düştü
Bir şirketin değeri hesaplanırken, sonsuza kadar yaratacağı nakit akımlarının toplamını belirli bir iskonto oranıyla bugüne indirgendiğini anlatan Başev, şöyle konuştu: “Ama ‘çarpan’ dediğimiz bir başka yöntem daha var. O güne kadar alınan şirketlerin cirosu ve kârının kaç katına satıldığından hareketle dünyada bir barem belirleniyor. Krizle birlikte bu çarpanlarda çok ciddi düşüşler var. Tabi sektörlere göre bu değişiyor. ”
Krizle durmuştu
Satın almalar genelde finansmanla yapıldığını dile getiren Başev, şunları söyledi: “Küresel finans krizin patlak vermesiyle borç bulmak imkansız olunca hem Türkiye’de hem de dünyada büyük satın alma işlemlerinin hemen hemen tümü durdu. Ayrıca, eskiden satın alma işleminin yüzde 80’ine kadar finansman bulunabiliyordu. Şimdi yüzde 50’sine kadar bile finansman bulmak çok zor hale geldi. Krize kadarki son 5 yılda özel yatırım fonları ve hedge fonlar, B&S’de çok hakimlerdi ve çok yüksek fiyatlar veriyorlardı.”
2 milyar dolarlık işlem
Son iki yılda 2 milyar dolarlık işleme aracılık ettiklerini söyleyen Şevket Başev, şunları dile getirdi: “Geçen yıl 9 işlemle işlem sayısı açısından Türkiye’nin en fazla birleşme ve satın almasına danışmanlık. Bu işlemlerin toplamı ise 900 milyon doları buldu. Genelde 20 milyon dolarla 500 milyon dolar arasındaki orta boy B&S işlemlerine odaklanıyoruz. Bu yıl Harvey Nichols, Tommy Hilfiger ve Fleet Corp olmak üzere üç işlem gerçekleştirdik. Küresel krizin etkisiyle Türkiye’de yılın ilk yarısında B&S işlemlerinin sayısı ve hacminde önemli bir azalma görülüyor. Ancak, 2009’un son çeyreği ile 2010’un ilk çeyreği B&S açısından çok hareketli olacak.”
Yabancılar Türkiye’de ilaç gıda, telekom ve enerjiyle ilgileniyor
İLAÇ, enerji, telekom ve gıda sektörlerinin krizden çok etkilenmediğini belirten Şevket Başev, şöyle konuştu: “Yabancılar da Türkiye’de bu sektörlerle ilgileniyor. Ayrıca, bu sektörlere hizmet veren lojistik de revaçta. Türkiye’ye ilgi gösteren yatırımcı profiline baktığımızda hâlâ ABD’den bir yatırımcı yok. ABD, henüz kafasını kaldırıp buraya dönemedi. Genelde Avrupa ve Ortadoğu hakim. Türkiye’de şu anda şirket satın almak isteyen yatırımcıların yüzde 40-45 Avrupa ve yine yüzde 40-45 Ortadoğu merkezli. ABD ve Rusya’nın kriz ortamında pek ilgisi bulunmuyor.”
100’den fazla yatırımcı İstanbul’a gelecek
ŞİRKET satın alma ve birleşmeleri konusunda uzman dünyanın önde gelen kurumsal finans firmalarının oluşturduğu bir network olan The International Network of M&A Partners’in (IMAP) Başkanı Marks Esbeck, partneri 3 Seas Capital ile birlikte Türkiye’de büyüme planları yaptıklarını anlattı. ABD’de merkezli IMAP Başkanı Mark Esbeck, İki yılda bir IMAP üyeleri ve müşterilerin katıldığı bir sempozyum düzenlendiklerini belirten Esbec, “Bu yılki sempozyum İstanbul’da 6-Ekim’deki IMF toplantılarından bir hafta sonra yapılacak. 38 ülkeden tüm IMAP üyeleriyle birlikte 100’ü aşkın yatırımcı Türkiye’ye gelecek.”