Güncelleme Tarihi:
"Bildiğiniz üzere, bugün tüm dünyada gelişmiş ekonomilerin gözünü çevirdiği Sahra Altı Afrika’da Türk yatırımcılarını ve Türk ihracatçılarını bekleyen büyük fırsatlar var. Bu üç ülkede yatırımlarımız ve belirli düzeyde ticari hacmimiz olsa da ihracatçılarımızın, iş adamlarımızın henüz keşfetmedikleri, yatırımcılarımızın ekonomik koşullarını henüz yeterince tanımadığı çok büyük bir ekonomik pazar mevcut."
NİJERYA, FİLDİŞİ SAHİLİ VE GANA'NIN ÖNEMİ
Nijerya'nın 200 milyona yaklaşan nüfusuyla Türk ihraç ürünlerine büyük ihtiyaç duyduğunu aktaran Vardan, Fildişi Sahili'nin 2016 yılında yüzde 10’a yakın bir ekonomik büyüme hedeflerken, Gana'nın enerji sektöründe yabancı yatırımcıları beklediğini anlattı. Vardan, Afrika Kalkınma Bankasının da yatırımcılara bu ülkelerde yatırım yapabilmeleri için oldukça cazip fırsatlar sunduğunu belirterek, şöyle devam etti: "Bizim artık bu fırsatları iyi değerlendirme zorunluluğumuz var. Halen Çin, ABD ve Avrupa ülkeleri, bu ülkelerde çok yol aldılar; bizim bu saatten sonra çok daha hızlı hareket etmemiz gerekiyor. Bu çerçevede hükümetimizin Afrika açılımında, ticari açıdan büyük bir adım daha atabilmek adına bu üç ülkeye gerçekleştireceğimiz ziyaretleri çok önemsiyoruz." - "Yatırımcılar sabırlı olmalı" DEİK Türkiye- Nijerya İş Konseyi Başkanı Hakan Özel ise Nijerya'nın kalabalık genç nüfusu ile büyük bir potansiyele sahip olduğuna ve Batı Afrika bölgesinin merkezinde yer almasıyla ülkenin bütün kıtaya kolay ulaşım sağladığına dikkati çekti. Uluslararası ekonomi dergilerinin Nijerya'nın 2050 yılında en büyük ilk 10 ekonomiden birisi olacağını belirttiğini aktaran Özel, "Nüfusunun ise o yıllarda 400 milyona yaklaşacağı tahmin edilmektedir. Uzun vadeli bir bakış açısıyla değerlendirildiğinde, gün geçtikçe olumlu gelişmelerin yaşanmasının kaçınılmaz olduğu düşünülen Nijerya’da, bugünden itibaren iş adamlarımızın ihracatçı bakış açısının yanı sıra yatırımcı bakış açısıyla da fırsatları değerlendirmesinde yarar var" ifadelerini kullandı.
ÖZEL, ÜLKEDE SANAYİNİN GELİŞMESİ İÇİN
öncelikle elektrik arz güvenliğinin temin edilmesi gerektiğini vurgulayarak, Nijerya'nın enerji ve lojistik altyapısına öncelik vermesinin beklendiğini söyledi. Nijerya'nın 2016'da yaklaşık 4 bin megavat gücünde ilave elektrik santralinin inşa edilmesinin planladığını belirten Özel, şunları kaydetti: "Mevcut durumda 6 bin 500 megavat kurulu güce sahip olan Nijerya’da, iletim ve dağıtım altyapısının güçlendirilmesi, yeni santrallerin devreye alınması gibi altyapı yatırımları tamamlandıktan sonra sanayi üretiminin gelişmesi beklenebilir. Öngörülen yatırımların hayata geçirilmesi halinde dahi toplam kurulu kapasite 10 bin megavat seviyelerine yükselecek olup, 200 milyonluk bir ülkenin temel ihtiyaçlarını karşılamaktan yoksun olacak."
Özel, görüşmede, Nijerya'nın katı mineraller, tarım ve küçük ölçekli yenilenebilir enerji alanlarında yatırımcılara ihtiyaç duyduklarının belirtildiğini vurgulayarak, 17 milyon civarında konut açığı olan ülkede hem konut alanında hem de yol ve enerji yatırımlarında müteahhitlik projelerinin de
üstlenilebileceğini anlattı. Türk yatırımcılarının en az 3 yıl sabırlı bir şekilde beklemeleri gerektiğine dikkati çeken Özel, "(Nijerya'nın) Lagos bölgesinde, limana yakınlığı sebebiyle, Türk KOBİ’lerinden oluşan bir küçük sanayi bölgesi kurulması için devletin ön ayak olması büyük bir adım olacaktır" dedi.
- 'YATIRIM İÇİN DAHA FAZLA GEÇ KALINMAMALI'
DEİK Türkiye-Fildişi Sahili İş Konseyi Başkanı Halit İnci de birçok ülkenin yatırım için yüzünü Sahraaltı Afrika'ya döndüğünü ve Türkiye'nin de buraya yatırımda daha erken davranması gerektiğini söyledi. Bu bölgedeki ülkelerin, geleceğin sürekli büyüyen ülkeleri olacağının altını çizen İnci, şöyle konuştu: "Fildişi Sahili de 2016-2017'de yüzde 10 seviyesinde ekonomik büyüme hedefliyor. Yeraltı zenginlikleri açısından oldukça zengin bir ülke, çalışmalar yapıldıkça kaynaklar ortaya çıkıyor. Hiç el değmemiş birçok maden alanı var. Maden, enerji ve inşaat alanında 46 milyar dolarlık yatırım hacmi hedefliyor. Gelişmekte olan ülkelerde karlılık oranları daha yüksek. Ülkenin sanayileşmesi için özellikle elektrik yatırımlarına ihtiyaç var. Elektrik üretimi sağlayacak yatırımlara ihtiyaç var. Bu doğrultuda rüzgar ve güneş gibi yenilenebilir enerji yatırımlarına teşvikler var. Türk firmaları bu bölgelere şimdi yatırım yapmazsa sonrasında girmek daha zor olacak."
- GANA VE NİJERYA'DAN KAKAO
Türkiye geçen yıl Gana'dan 168 milyon 907 bin dolarlık ithalat gerçekleştirdi. Kakao ve kakao ürünleri ile altın en önemli ithalat kalemleri arasında bulunuyor. Bu iki ürün Gana’dan olan ithalatımızın yüzde 95’inden fazlasını oluşturmaktadır.
Türkiye'nin Gana'ya ihracatı ise aynı dönemde 230 milyon 603 bin dolar seviyesinde olup, buğday unu, izole tel ve kablolar, petrol yağları, dondurulmuş
balıklar, çimento, makarna ve kireç Gana’ya ihraç edilen önemli ürünler
arasında yer alıyor.
Türkiye'den Nijerya'ya yapılan ihracat ise geçen yıl ocak-ekim ayları arasında 260 milyon 87 bin dola seviyesinde gerçekleşti. Bu rakamın içinde demir
çelik ürünleri, petrol yağları, hijyenik havlu, bebek bezleri, elektrik transformatörleri, alçı taşı anhidrit ve alçılar ile izole tel ve kablo ihracatı önemli yer aldı.
Nijerya'dan yapılan 166 milyon 71 bin dolarlık ithalatta ise yağlı tohumlar, petrol gazları ve diğer gazlı hidrokarbonlar, koyun ve kuzuların
derileri, işlenmemiş aluminyum, kakao yağı, odun kömürü ve kauçuk başlıca kalemleri oluşturdu.
Fildişi Sahili'ne ihracat son 10 yılda önemli artış gösterdi. Geçen yıl bu ülkeye yapılan 115 milyon 739 bin dolarlık ihracatı demir çelik profil, inşaat aksamı, kaplar, hijyenik ürünler, demir çelik yassı ürünler, elektrik transformatörler konvertörler, bisküvi, çimento ve ayçiçeği yağından oluşuyor.
Türkiye'nin Fildişi Sahilli'nden 2015'te yaptığı 274 milyon 350 bin dolarlık ithalatı ise büyük ölçüde kakao ürünleri oluştururken, kauçuk, pamuk ve ağaç ürünleri de bu ülkeden yapılan ithalat ürünleri arasında bulunuyor.