Türk-İş ilanla isyan etti

Güncelleme Tarihi:

Türk-İş ilanla isyan etti
Oluşturulma Tarihi: Ekim 11, 2012 16:27

Türk-İş itirazını gazete sayfalarına taşıdı. Türk-İş bugün Hürriyet Gazetesi'ne verdiği ilanla Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne seslendi: "Grev yapan işçilerin iş yerinin önüne kuracakları çadır dahi yasaklanmaktadır."

Başta 600 bin sendikalı işçi olmak üzere, sendikal yaşamı yakından ilgilendiren Toplu İş İlişkileri Kanun Tasarısı'na Türk-İş'in itirazı devam ediyor. Bugün TBMM Genel Kurulu'nda tamamlanıncaya kadar görüşmeleri sürecek olan tasarıya 5 noktada itiraz eden Türk-İş sesini milletvekillerine duyurmak için gazete ilanı verdi.
 
İlanda kuruluşundan bugüne 60 yıllık dönemde ülke menfaatlerini her şeyin üzerinde tutan bir misyon üstlendiğini vurgulayan Türk-İş, çalışma hayatının sorunlarına hep bu perspektiften baktığının altını çizdi. 21.yüzyılın uzlaşma çağı olduğu belirtilirken, sorunları öncelikle sosyal taraflarla çözmeye çalıştığı anımsatıldı. TBMM Genel Kurulu'nda görüşülmekte olan tasarıyı bütünüyle benimsememelerine rağmen, sosyal taraflarla asgari müştereklerde buluştukları bir tasarı olduğu belirtildi.
 
Şubat ayından beri Çalışma Bakanlığının sendikalara toplu iş sözleşmesi yapma yetkisi vermemesi nedeniyle 'ağırlaştırılan bir ortamda müzakere' yürütüldüğü ifade edilerek, tasarıda önergelerle yapılacak değişikliklerin Türk-İş'te endişe ve huzursuzluğu artırdığı vurgulandı. Ardından da 5 konuda itarazlar ve gerekçeler sıralandı:
 
SENDİKA GÖRÜNTÜLÜ KURULUŞLAR
 
 
1- Sendikanın kurulacağı iş kolunda çalışmayan, işçi olmayan insanların sendika kurabilmesinin Türk çalışma hayatına kazandıracağı hiçbir şey olamaz. Böyle bir durumda ortaya, sendika görüntüsü altında yüzlerce kuruluş çıkacak, çalışma hayatı kendini daha büyük bir kaosun içinde bulacak.
 
İŞÇİ TAZMİNAT ALAMAYACAK!
 
2- 30 ve daha az işçi çalıştıran işyerlerinde işçilerin sendikal nedenle işten atılmaları halinde işe iade davası açma haklarını düzenleyen fıkra, tasarıdan çıkarılarak işçilerin sendikal tazminat alma hakları ortadan kaldırılmaktadır. Böylelikle 30'dan az işçi çalıştıran işyerlerinde örgütlenmenin önü kesilmekte, milyonlarca işçinin temel insan hakkı olan örgütlenme özgürlüğü ellerinden alınmaktadır.
 
İLKELER ÇİĞNENİYOR
 
3- Tasarının yayımı tarihinden itibaren bir süre sendikal barajlarla ilgili düzenleme askıya alınmakta, bu yolla da bazı sendikaların yetkili kılınması sağlanmaya çalışılırken, sistem bozulmakta, ilkeler çiğnenmektedir.
 
"ÇADIRI BİLE YASAKLIYOR"
 
4- Grev yapan işçilerin, iş yerinin önüne kuracakları çadır dahi yasaklanmaktadır.
 
TOPLU SÖZLEŞMENİN ÖNÜ KESİLİYOR
 
5- Sendikaların yetki müraacatına işverenlerce yapılacak itirazlarla toplu sözleşme sürecinin önü kesilmektedir.
 
TBMM'ye sesleniş, "Türk-iş yaptığ ıbu uyarıları çalışma hayatının barış içinde devam etmesi için bir ön koşul olarak görmektedir. Türk-İş, sendikal örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılmasının demokratikleşme çabalarına katkı sağlayacağına inanmaktadır. Türk-İş, bu haklı isteklerini TBMM'nin dikkate almasını talep etmektedir."
 
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!