A.A
Oluşturulma Tarihi: Aralık 01, 2011 13:22
Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun ilk toplantısı sona erdi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığındaki toplantıda komisyon üyeleri, ikinci toplantının 15 Aralık Perşembe günü TİSK Genel Merkezinde yapılmasını kararlaştırdı. Görüşmeler ile ilgili bir açıklama yapan TÜRK-İŞ Genel Eğitim Sekreteri İsa Gök, “Günde bir simit parası asgari ücret artışını bu komisyonda görev alan hiç kimsenin savunacağına ihtimal vermiyoruz” dedi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik başkanlığında, Bakanlığın Reşat Moralı Salonunda düzenlenen toplantıya Çalışma Genel Müdürü Ali Kemal Sayın, TÜRK-İŞ Genel Eğitim Sekreteri İsa Gök ve TİSK Yönetim Kurulu Üyesi Ali Nafiz Konuk ile konfederasyonların temsilcileri katılıyor.
Çelik, toplantının açılışında yaptığı konuşmada asgari ücretin “bir sosyal koruma ücreti, güvence altına alınan bir ücret” olduğunu belirterek, asgari ücret tespitinde bugüne kadar yapılan çalışmaları anlattı.
Asgari ücretin bugün itibarıyla brüt 837, net 659 lira olduğunu anımsatan Çelik, “Hükümetimiz döneminde asgari ücretteki artış oranı daima enflasyon oranının üzerinde olmuştur” dedi.
"UMUYORUM Kİ AYNI ANLAYIŞ YİNE ORTAYA KONACAKTIR"
Asgari ücretin 2002-2011 yılları arasında brüt yüzde 233, net yüzde 64 arttığına, bunun işverene maliyetinin yüzde 40'lar düzeyinde olduğuna işaret eden Çelik, “Asgari ücretle çalışan işçilerimiz enflasyon karşısında korunduğu gibi, maliyeti işverene de daha az yansıtılma çabası içinde olunmuştur” diye konuştu.
Komisyonun, başta işçilerin geçim şartları olmak üzere, etkilediği tüm unsurları dikkate alarak çalışma barışına olumlu katkıda bulunacak, Türkiye'nin koşullarına uygun bir asgari ücreti tespit etmesini dileyen Çelik, “4 yıl önce yaptığımız çalışmada yıllar sonra uzlaşı ile komisyon karara varmıştı, inanıyorum ki aynı anlayışı burada yine işçi, işveren, kamu kesimi de ortaya koyacaktır” dedi.
TÜRK-İŞ: GÜNDE BİR SİMİT PARASI ZAMMI KABUL ETMİYORUZ
TÜRK-İŞ Genel Eğitim Sekreteri İsa Gök, asgari ücretin milyonlarca işçiyi ve ailesini doğrudan ilgilendirdiğini ifade ederek, bugün geçerli olan günlük net asgari ücretin 22 lira olduğunu, bu tutar ile temel ve zorunlu ihtiyaçların karşılanması bir yana sağlıklı ve dengeli beslenebilmenin dahi mümkün olmadığını savundu.
Gök, 2012 yılı hükümet programında asgari ücret için öngörülen yüzde 3 3'lük zam oranının kabul edilemez olduğunu belirterek, “Günde bir simit parası asgari ücret artışını bu komisyonda görev alan hiç kimsenin savunacağına ihtimal vermiyoruz” dedi.
Asgari ücret belirlemelerinde en düşük devlet memuru maaşının dikkate alınmasını isteyen Gök, “Artışın asgari ücretin belirlenmesi çalışmalarında dikkate alınmamasının hükümet açısından ciddi bir çelişki ve ayrımcı bir yaklaşım olacağını” kaydetti.
TİSK Yönetim Kurulu Üyesi Ali Nafiz Konuk, Avrupa'yı da etkisi altına alan ekonomik ve siyasi istikrarsızlıkların Türkiye'ye de etkilerinin olduğunu söyledi.
Bu etkilerin gelecek dönemde ülke ekonomisini zora sokacak boyutlara ulaşmamasını dileyen Konuk, asgari ücrette yapılacak artışların, ücretlerin genel seviyesini, üretim maliyetlerini ve işsizlik başta olmak üzere ekonomik dengelerin tamamını etkilediğinin altını çizdi.
Konuk, “Bu bağlamda ekonominin hassas dengelerini meydana getiren uluslararası rekabet gücünü zayıflatacak, işsizliği ve kayıtdışını büyütecek, mevcut ücret dengelerini bozacak artışlardan titizlikle kaçınılmalıdır” diye konuştu.
"MEMUR MAAŞ ZAMLARI İLE İLGİLİ TARİH VERMEDİM "
Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, yeni yılda memur maaşlarına yapılacak zam oranıyla ilgili, “Dün bir açıklamanız vardı, ancak bir kafa karışıklığı oldu. Zannediyorum bir tarih verdiniz” denilmesi üzerine, şunları söyledi:
“Ben tarih vermedim, yanlışlık var. Soru öyle olunca 'Yeni yıl ve memur maaşları ne olacak, zamlar nasıl yansıyacak diye...' Toplu sözleşme düzenine geçtik, onun için toplu görüşme yapmadık, toplu sözleşme yeni yıla yetişirse zaten kanun niteliğinde olduğu için sorun yok yürürlüğe girecektir, ama yetişmeyince Bütçe Kanunu'nda ilgili madde burada aksamaya izin vermeyecektir. Yine öngörüler çerçevesinde memur maaşlarına gerekli ücret zamları yapılacaktır.
Dün akşam görüşmelerimizi yaptık hızlı şekilde toplu sözleşmenin gerçekleşeceği inancındayız. Yasa Meclis'e gidecek, çok kısa sürede kamu çalışanlarının beklediği bu yasayı inşallah Meclis'te gerçekleştiririz.”
“Toplu sözleşmenin 15 Ocak'a yetişmemesi, sonrasında toplu sözleşme yapılmayacağı anlamına mı geliyor?” sorusuna da Çelik, “Bu, toplu sözleşme yapılmayacağı anlamına gelmez. Yine yaparsınız kanun niteliğinde olduğu için o geçerli olur” yanıtını verdi.
Toplantı, basına kapalı devam ediyor.