Güncelleme Tarihi:
Türkiye Petrol Kimya Lastik İşçileri Sendikası (Petrol-İş) Genel Merkezinde düzenlenen "Türkiye’de vergi adaletsizliği ve ücretler" konferansında Atalay, Asgari Ücret, Kıdem Tazminatı ve taşeron işçilerin durumuna ilişkin açıklama yaptı.
15 Temmuz darbe girişiminde TÜRK-İŞ üyesi 6 işçinin şehit olduğunu anımsatan Atalay, "Başta cumhurbaşkanımız, Meclisin tamamı ve bizlerin bu ülke toplumuna can borcu var. Bu toplum o akşam meydanlara çıkıp karşı durmasaydı biz şu anda bu toplantıyı yapamazdık. Şu anda bir iç savaş yaşıyor olurduk ve insanlar birbirini vurmaya devam ederdi." diye konuştu.
Vergi oranlarının işçi ve çalışanlar üzerinde haksız yük olduğunu dile getiren Atalay, "Ocak ayında 2 bin 500 lira alan bir işçimizin maaşı kasım ayında 2 bin 140 liraya düşüyor. Bizim 360 liramızı alıyorsunuz. Asgari ücrette geçen ay yasal düzenlemeyi yaptırmasak o da 70 lira vergi kaybına uğrayacaktı." dedi.
Asgari Ücretle ilgili bin 600 liranın makul olduğunu ifade eden Atalay, geçtiğimiz haftalarda basına Asgari Ücret beklentisini açıkladığını, Türkiye İstatistik Kurumunun açıkladığı rakamın da geçen sene 1.600 lira olduğunu anlattı.
"ÜLKEYİ YÖNETENLER 1600 LİRAYA EVET DESİN"
"Ülkeyi yönetenler geçen sene devletin açıkladığı 1.600 liraya evet desin, TÜRK-İŞ olarak biz de bu rakama evet deriz" dediklerini aktaran Atalay, bu açıklamasının ardından 1 aydır şahsı ve temsil ettiği kurumun hedef alındığını dile getirdi.
"BU PARAYLA GEÇİNMEK CAMBAZLIKTIR"
TÜRK-İŞ Genel Başkanı Atalay, şöyle devam etti:
"Sanki ben 6 bin 600 lira dedim. 'Ülke battı, ülke yandı, sıfır zam olsun' diyorlar. Asgari Ücretle ilgili 'Çok zor durumdayız, batıyoruz' diyen patronlara TİSK’in kongresinde de ifade ettim. '1.600 lirayı size verelim, bir ay geçinin. Batıyorsanız da Allah nasıl biliyorsa öyle yapsın.' Asgari Ücret için talep etiğimiz 1.600 lira fazla bir rakam değil. Bu para ile geçinmek bir cambazlıktır. Ekonomi bakanı çıkıp diyor ki 'Zeytinin dallarını kırmayın, bu zeytin size lazım, istemenin sınırı yok.' Ölçüsüz bir cevap.
"ÇALIŞMA BAKANI 'UTANIYORUM' DEDİ"
Çalışma Bakanı ise 'Ben bu rakamdan utanıyorum ama şartlar böyle.' Birisi ölçülü söylüyor, diğeri ölçüsüz. Dün Asgari Ücret toplantısından önce DİSK’in değerli yönetimi beni ziyarete geldi. Onlar da 2 bin lira olsun istiyor. Kendilerinden TÜRK-İŞ’in söylediği rakamı desteklemelerini istedim. Müspet bir cevap vereceklerini ifade ettiler. 14 milyon çalışanın olduğu bir ülkede, TÜRK-İŞ, DİSK, HAK-İŞ, 1,5 milyon kişiyiz. Beraber olmak durumundayız."
"CUMHURBAŞKANI VE BAŞBAKAN SÖZ VERDİ"
Kıdem Tazminatı tartışmalarına ilişkin de asla haklarından vazgeçmeyeceklerini vurgulayan Atalay, şunları söyledi:
"2 bin lira ücret alan bir işçimizin hesabına Kıdem Tazminatı ile ilgili her ay 164 lira ücret yatıyor. Biz 100 sene de çalışsak ortalama ücretimiz 2 bin 500 lira. Ayda 25 lira para biriktiremeyiz. Bu para bizim kızlarımızın çeyiz parası, çocuklarımızın düğün parası. Bundan başka dayanacağımız yer yok. Bununla ilgili birçok platformda cumhurbaşkanı söz verdi, giden ve yeni gelen başbakan söz verdi. Taraflar anlaşmadan bununla ilgili olumsuz bir şey yapmayacaklarını söylediler. Bununla ilgili bu ülkeyi yönetenler bir şey yapamazlar, yaptırmayız.
"KİMSE EMEKLİ OLMASIN"
'Mevcut sistemin içerisinde olanlara dokunmayalım' diyorlar. Almayanlarla ilgili yapılacak bir düzenlemeye katkı sağlayabiliriz. Bizim 30 günümüzü korusunlar, bir gün çalışanın da bir ay çalışanın da kıdem tazminatını versinler. Bununla ilgili bir sistem kurup Hazine garantisi versinler. Bu sistemin içerisinde taraflar olarak biz ve işveren olsun. Hazine garantisi olsun, ne çıkarsa çıksın mahsuru yok. Bunun dışında bir şeye müsaade etmeyiz. İşçi kardeşlerimiz Kıdem Tazminatlarıyla ilgili rahat olsun, kimse de emekli olmasın. Kıdem Tazminatıyla ilgili olumsuz bir şey olduğu zaman başta ben olmak üzere burada oturan hiçbir sendikacı koltuğunda oturamaz, herkes ceketini alır gider."
TAŞERON İŞÇİLERLE İLGİLİ GELİŞMELER
Taşeron işçilerin durumuyla ilgili yeni yılda olumlu gelişmeler olabileceğini belirten Atalay, taşeron sistemini "Ucube" olarak niteledi. Atalay, "Bununla ilgili önümüzdeki dönemde önemli gelişmeler olabilir. Çalışma bakanının bize verdiği bilgi; 5 ay 29 günle, taşeronla ilgili bir hazırlık yapılıyor. 2017 başında bununla ilgili olumlu bir gelişme olacağını umut ediyorum." dedi.
Gazi Üniversitesi Maliye Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Duran Bülbül'ün, "Türk vergi sisteminin yapısı ve ücretlerin vergilendirilmesi", Ankara Üniversitesi Maliye Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakkı Hakan Yılmaz'ın ise "Gelir grupları itibarıyla Türkiye’de vergi yükü ve ücretlilerin durumu" başlıklı sunum gerçekleştirdiği konferansa TÜRK-İŞ'e bağlı sendikaların başkanları, Petrol-İş Sendikası Genel Başkanı Ali Ufuk Yaşar ve işçiler katıldı.