Güncelleme Tarihi:
Özilhan, not artırımı kararını çok iyi bulmakla birlikte, geç alınmış bir karar olarak yorumladığını belirtti.
Kararın Türkiye'nin önünü açacağını, yeni yabancı sermayenin gelmesinihızlandıracağını dile getiren Özilhan, “Diğer problemli ülkeleri göz önünealdığınızda, Türkiye bunu çoktan hak ediyordu. Türkiye, bu kararla yatırım yapılabilir bir ülke sınıfına geçecektir” diye konuştu.
“BİZİM İÇİN ÇOK DAHA ÖNEMLİ”
Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu, S&P'nin not artırımı kararının Türkiye ve iş dünyası açısından çokolumlu olduğunu vurgulayarak, “Avrupa ülkeleri bu kadar zor bir durumdangeçerken, bizim notumuzun yükselmesi Türkiye için çok daha önemli...” dedi.
Türkiye'nin notunun yükselmesi sayesinde daha ucuz kredi kullanabilecek duruma geleceğini Zorlu, Avrupa ülkelerinin içinde bulunduğu duruma dikkati çekti.
Zorlu, “Avrupa ülkeleri bu kadar zor bir durumdan geçerken, bizim notumuzun yükselmesi Türkiye için çok daha önemli. Önceden Avrupa'da hafif bir şeyler olduğunda bizde yer yerinden oynuyordu. Şimdi ise Avrupa bu haldeyken,Türkiye'nin notunun yükselmesi gerçekten ülke için çok olumlu” yorumunu yaptı.
"GECİKEN BİR ONAY"
Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Boyner, bugün gerçekleşen bu not artırımının, elde edilen başarıların uzun süre geciken bir tasdiki niteliğinde olduğunu belirtti.
Boyner, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poor's'un (S&P), Türkiye'nin “BB “ olan yerel para cinsinden kredi notunu “BBB-“ye yükseltmesiyle ilgili AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin 2000-2001 krizi sonrasında doğru ve yerinde reform adımları attığını ifade etti.
Bugün gerçekleşen bu not artırımının, elde edilen başarıların uzun süre geciken bir tasdiki niteliğinde olduğunu söyleyen Boyner, “Bu tasdik aynı zamanda, doğru politikalar ve adımlar sürdürüldüğü takdirde ülkemizin 10 yıl içinde gelebileceği yere de işaret etmektedir” dedi.
Türkiye ekonomisi açısından ulaşılan bu tarihi noktanın, Türkiye ekonomisinin gücünü, küresel geçerliliği olan bir ifadeyle ortaya koyduğuna işaret eden Boyner, şunları kaydetti:
“Önemli bir bölümü hükümetimize ve ekonomi yönetimine atfedilmesi gereken bu başarının diğer temel aktörleri ise, ülkemiz ekonomisinin itici gücü yatırımcılarımız, girişimcilerimiz ve her krizden sonra gücünü ve inancını kaybetmeden geleceğe yönelen fertlerimizdir. TÜSİAD olarak inanıyoruz ki, ekonomimize olan güvenin korunması, yapısal reform çabalarının devam ettirilmesi, makroekonomik ve finansal istikrarın daha da güçlendirilerek sürdürülmesi, bugün ulaştığımız noktayı ülkemiz ekonomisi için büyük bir sıçrama basamağına dönüştürebilir.”
“KARAR GECİKMİŞ BİR KARARDIR”
Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği(TÜSİAD) Yönetim Kurulu Üyesi ve Sanayi, Hizmetler ve Tarım Komisyonu Başkanı Ali Kibar, “Esasında verilmiş olan bu karar, gecikmiş bir karardır. İş dünyası olarak Türkiye'nin yatırım yapılabilir bir seviyeye kısa sürede gelmesini bekliyoruz” dedi.
Kibar Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Ali Kibar, not artırım kararıyla ilgili AA muhabirine şunları söyledi:
“Esasında verilmiş olan bu karar gecikmiş bir karardır. İş dünyası olarak Türkiye'nin yatırım yapılabilir bir seviyeye kısa sürede gelmesini bekliyoruz. Diğer ülke notlarıyla mukayese ettiğimizde, Türkiye'nin bunu çoktan hak ettiğini söylemek gerekir. Bölge coğrafyasına baktığımızda, bizden çok daha iyi kredi notları alan ülkelerin mevcut durumlarıyla kendi ülkemizin durumunu ve notunu karşılaştırdığımızda bu fark gayet iyi anlaşılıyor.”
Kibar, Türkiye'nin sağlam, sürdürülebilir bir ekonomik yapıya sahip olmasının ülkeye gelecek yabancı yatırımcılar için de “güvenilir bir liman”olma özelliği yaratacağını ifade etti.
İSABETLİ BİR KARAR
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vedat Akgiray, S&P'nin not artırımıyla ilgili olarak, “İsabetli bir karar. Benim şahsi görüşüm daha da çok artırılabilirdi” dedi.
Akgiray, Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poor's'un (S&P), Türkiye'nin “BB “ olan yerel para cinsinden kredi notunu “BBB-“ye yükseltmesiyle ilgili AA muhabirine yaptığı açıklamada, S&P'nin bu kararını olumlu değerlendirdiklerini, sermaye piyasaları ve finans piyasaları açısından olumlu bir haber olduğunu söyledi.
Akgiray, “İsabetli bir karar. Benim şahsi görüşüm daha da çok artırılabilirdi. Benim için sürpriz olmadı. Gecikmiş ama yerinde bir hareket. İleri yöne doğru daha da iyi olabileceğini düşünüyorum” dedi.
Türkiye'nin ayrışacağını düşündüklerini, bunun da o yönde bir hareket olduğunu ifade eden Akgiray, “Not artışı demek, TL cinsinden Türkiye yatırım yapılabilir ülke grubuna girdi. Bu şekilde girecek olan para yatırım parasıdır. Cari açığı geçici olarak değil kalıcı olarak azaltıcı bir etkisi olacaktır” diye konuştu.
TUSKON; “S&P’nin notu Türkiye açısından umut verici”
TUSKON Başkanı Rızanur Meral, Standard&Poor’s tarafından Türkiye’nin notunun iki kademe birden artırılarak yatırım yapılabilir düzeye çıkarılmasının umut verici olduğunu söyledi.
S&P tarafından Türkiye’nin yerel para cinsinden notunun BB+’dan BBB-‘ye yükseltilmesi ve görünümün pozitif belirlenmesini değerlendiren Rızanur Meral, uluslar arası piyasalardaki durgunluğa rağmen Türkiye’nin cazibesi günden güne artan bir merkez haline geldiğini ifade etti. Türk finans sisteminin güçlenmesinin özel sektör açısından pozitif bir gelişme olduğunu aktaran Meral, bir süredir TUSKON üyelerinin yabancı heyetler ile kurduğu temaslarda da olumlu sinyaller aldıklarını belirtti.
S&P’nin Türkiye’yi verdiği notun önümüzdeki dönemde artacağına inandığına dikkat çeken Rızanur Meral, “Tüm dünyada ikinci bir dip konuşulurken ve birçok ülkenin notu düşürülürken, Türkiye’nin notunun yükseltilmesi krizin ne kadar iyi yönetildiğini ve piyasalar açısından doğru kararlar alındığını gösteriyor. Siyasi istikrarın devam etmesi finansal yapıya da olumlu yansıdı. Bunun yanı sıra cari açıktaki iyileşme de global piyasalar açısından dikkat çekici bir gelişme. Cari açığın düzelmesiyle birlikte döviz cinsinden not artırılmasını bekliyorum. Doğru adımlar ile yatırım yapılabilirlik düzeyinde daha iyi bir noktaya geleceğimize inanıyorum” dedi.
S&P NİHAYET TÜRKİYE’NİN AVRUPA’DAN AYRIŞTIĞINI GÖRDÜ
Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, S&P’nin Türkiye’nin kredi derecelendirme notunu artırması ile ilgili bir açıklama yaptı. TİM Başkanı Büyükekşi yaptığı açıklama şunları belirtti:
“Türkiye ekonomisinin hem büyümede hem de ihracat artışında rekorlar kırması nihayet uluslar arası derecelendirme kuruluşları tarafından görüldü. Türkiye’nin borç ve bütçe dinamikleri son derece sağlam olduğu halde bugüne kadar notunun artırılmamış olmasını da ayrımcılık olarak görüyorduk. En sonunda S&P’nin Türkiye’nin kredi notunu iki kademe birden daha artırmasını son derece olumlu buluyoruz.
Not artışının, Avrupa Birliği’nin kurucu ülkesi İtalya’nın notunun düştüğü gün açıklanmasını da ayrıca anlamlı buluyoruz. Türkiye’nin en büyük dış ticaret partneri olan Avrupa’da belirsizlik rüzgarlarının esmesi, tüm parasal genişlemelere rağmen büyümenin sürdürülebilir bir rotaya konulamaması ciddi endişeler doğuruyordu. Biz TİM olarak, Türkiye’nin sorunlar yaşayan Avrupa’dan ayrıştığını ve kendi başarı hikayesini yazdığını ifade ediyorduk. S&P’nin not artımı Türkiye’nin bu başarı hikayesinin tescillendiğini göstermektedir.
Not artımının arkasından Türkiye’ye yönelik doğrudan yabancı sermaye girişinde artış bekliyoruz. Bunun yanı sıra, büyük projelerin finansmanı için de daha uygun şartlarda kaynak bulmak mümkün olacaktır.
Not artımının, Türkiye’nin 2023 yılında dünyanın 10. büyük ekonomisi olması ve 500 milyar dolar ihracat hedefini yakalaması için de önemli bir adım olduğuna inanıyoruz.
Türkiye, son yapısal sorunu olan cari açığı da ihracat odaklı rekabetçi bir yapı ile aştığı takdirde A+ ve yukarı notları da alacaktır.”