Türk-İş: Asgari ücret yeterli değil

Güncelleme Tarihi:

Türk-İş: Asgari ücret yeterli değil
Oluşturulma Tarihi: Aralık 26, 2005 11:11

Açlık sınırının bu ay 542.95 YTL, yoksulluk sınırının da 1650.31 YTL olduğunu açıklayan Türk-İş, 2006 yılı için 30.31 YTL’lik artışla 380.46 YTL’ye çıkan net asgari ücretin, insan onuruna yaraşır asgari yaşam düzeyini bir hafta bile karşılayamadığını açıkladı.

Türk-İş Araştırma Merkezi’nin yaptığı hesaplamaya göre, dört kişilik bir ailenin dengeli beslenebilmesi için yapması gereken ve açlık sınırı olarak nitelendirilen aylık harcama tutarı aralık ayında bir önceki aya göre yüzde 2.48 oranında artarak 542.95 YTL oldu. Açlık sınırı geçen ay 529.79 YTL düzeyinde hesaplandı. 2005 yılında 29.06 YTL artan açlık sınırı geçen yılın sonunda 513.93 YTL düzeyinde bulunuyordu. Gıda harcaması tutarında son oniki ay itibriyle artış oranı yüzde 5.65, yıllık ortalama artış ise yüzde 9.13 olarak hesaplandı.

YOKSULLUK SINIRI

Dört kişilik ailenin gıdanın yanı sıra, kira, ulaşım, yakacak, aydınlatma, su, giyim, eğitim, telefon, kültür gibi temel gereksinimleri için yapması gereken ve yoksulluk sınırı olarak nitelendirilen harcama tutarı ise aralık ayında 1650.31 YTL olarak gerçekleşti. Geçen ay 1610.30 YTL düzeyinde bulununan yoksulluk sınırında 2005 yılının tümünde 88.21 YTL arttış kaydedildi. Yoksulluk sınırı geçen yılın sonunda 1562.10 YTL olarak hesaplanmıştı.

"DAR VE SABİT GELİRLİLERİN ELDE ETTİKLERİ GELİR AZALIYOR"

Türk-İş açıklamasında, Türkiye’de iktisaden dar ve sabit gelirli kesimlerin geçim koşullarıyla elde ettikleri gelir arasındaki farkın giderek açıldığı kaydedildi. Açıklamada, sosyal açıdan taşıdığı anlam ve önem göz önünde bulundurularak, belirlenmesi salt piyasa kurallarına bırakılamayacak değerde olan asgari ücretin işçinin "gıda, konut, giyim, sağlık, ulaşım ve kültür gibi zorunlu ihtiyaçlarını günün fiyatları üzerinden asgari düzeyde karşılamaya yetecek ücret" biçiminde tanımlandığı anımsatılırken, asgari ücretin belirlenmesinde, Anayasa’da da ifadesini bulan geçim koşullarını esas almak yerine, tek taraflı dayatmalarla çalışanların açlık ve yoksulluğa mahkum edildiği savunuldu.

"ASGARİ YAŞAMI BİR HAFTA BİLE KARŞILAMIYOR"

İnsan onuruna yaraşır bir yaşam sürdürebilmek için yapılması gereken asgari aylık harcama tutarının 1560.31 YTL, sağlıklı ve dengeli beslenebilmek için sadece gıda için yapılması gereken harcama tutarının da 542.95 YTL olduğu yinelenerek, şu görüşlere yer verildi: "Aralık 2005 itibariyle son bir yılda açlık sınırı 29.06 YTL ve yoksulluk sınırı ise 88.21 YTL artmıştır. Oysa bu yılın başında 350.15 YTL olarak yürürlükte olan net asgari ücret aradan geçen bir yılın sonunda sadece 30.31 YTL tutarında artmıştır. Bir diğer ifadeyle, asgari ücret, insan onuruna yaraşır asgari yaşam düzeyini ’bir hafta’ bile karşılamamaktadır."

2005 itibariyle oniki aylık fiyat artışının yüzde 5.65 ve yıllık ortalama fiyat artışının da yüzde 9.13 olduğu dikkate alındığında, fiyat artışlarında geçmiş yıllara göre istikrar sağlandığı kaydedildi. Açıklamada, aile bütçesi harcamasının yaklaşık üçte birini oluşturan gıda fiyatlarındaki artışın Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre bu yılın ilk 11 ayında yüzde 5.20 oranında, aynı dönemde tüketici fiyatlarındaki artışın ise yüzde 7.27 oranında olduğu ifade edildi.

FİYAT GELİŞMELERİ

Türk-İş’in verilerine göre, gıda harcaması çalışmalarına temel alınan beslenme kalıbında yer alan kıyma etin kilogram fiyatı 50 Ykr, yüzde 4.3 oranında arttı. Kıyma etin kilogram fiyatında yıllık artış yüzde 9.1’e olarak gerçekleşti. Kuş gribi hastalığı ile fiyatı biraz gerileyen tavuğun fiyatı bu ay yüzde 22.2 oranında arttı. Sakatat fiyatlarındaki artış yine kilogramda 50 Ykr olurken, balık da bu ay fiyatı artan ürünler arasında yer aldı. Bakliyat ürünlerinin fiyatı ise bu ay da değişmezken, yıllık bazda barbunya, kırmızı mercimek ve kuru fasulyede fiyat gerilemesi, nohut ve yeşil mercimekte ise fiyat artışı tespit edildi. Yumurta fiyatı ise bu ay gerileme gösterdi. Yıllık bazda yumurta fiyatındaki gerileme yüzde 40 olarak hesaplandı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!