TÜRK-İŞ 3 parça genel kurul kapıda

Güncelleme Tarihi:

TÜRK-İŞ 3 parça genel kurul kapıda
Oluşturulma Tarihi: Kasım 30, 2012 02:14

Türkiye’nin en büyük işçi konfederasyonunda ‘yönetim krizi’ yaşanıyor. Türk-İş Yönetim Kurulu Salı günü toplanacak, Başkan Kumlu’ya ‘istifa et’ diyecek. Başkan istifa etmezse ‘olağanüstü genel kurul’ kararı alacak. Genel kurul sonucunu, geçen seçimde Kumlu’ya rakip çıkaran Sendikal Güç Birliği’nin tavrı belirleyecek.

Haberin Devamı

Birinci yılını doldurmayan Türk-iş yönetiminde ayrılık rüzgarları esiyor. Kasım ayında yasalaşan 6356 sayılı Sendikalar Kanunu, Türk-İş yönetimini böldü. Başkan dahil 5 kişilik yönetim kurulunda 3 üye başkanın istifasını isterken, 1 üye buna karşı çıkıyor. Salı günü yapılacak yönetim kurulu toplantısında Başkan Kumlu’nun istifası istenecek. Başkanın istifa etmemesi durumunda ‘olağanüstü genel kurul’ kararı alınacak. 11 Aralık 2011’de yapılan genel kurulda 4 yıllığına bu göreve seçilen yönetimin, en geç 45 gün içinde olağanüstü genel kurulu toplaması gerekecek.

NEDEN İSTİFASINI İSTİYORLAR?

Sendikalar Kanunu’na eklenen bir hükümle 30’un altında çalışanı olan iş yerlerindeki 6.5 milyon işçiye sendikal tazminatın yolu kapanmıştı. İşte Türk-iş yönetim kurulu üyeleri, “Başkan Kumlu’yu TOBB, TİSK ve Hak-İş ile birlikte gizli bir protokol imzalayıp, bu madde başta olmak üzere çalışan haklarını geriye götüren düzenlemeleri imzalamakla” suçladı.

Haberin Devamı

Türk-İş Genel Sekreteri Pevrul Kavlak, “Biz başkana ilk başta böyle bir protokole imza atıp atmadığını sorduk. Bize atmadığı yanıtını verdi. Ancak sonradan attığını öğrendik. Bu da yönetimde güven kaybı yarattı. Araya soğukluk girdi” dedi. Kavlak, “Oysa bize gerekçesini söyleseydi, bunu yaparsak bunu elde edeceğiz, deseydi. Belki biz de desteklerdik. Neyin karşılığı verildi bu taviz” diye sordu.

HER YOL, ‘GENEL KURULA’ ÇIKIYOR

5 kişiden oluşan Türk-İş Yönetiminde Genel Sekreter Kavlak, Genel Mali Sekreter Ergün Atalay ve Genel Teşkilatlanma Sekreteri Nazmi Irgat, Başkan Kumlu’nun istifa etmesini istiyor.

Türk-İş’in en güçlü sendikası Yol-İş’in Başkanı ve Genel Eğitim Sekreteri Ramazan Ağar ise, “İstifa kişisel bir karardır. Tek taraflı alınır. Ne Kumlu’ya ne de bir başkasına ‘istifa et’ demem” dedi.

Bu durumda Salı günü yapılacak yönetim kurulu toplantısında Ramazan Ağar destek vermese de 3 üye başkandan istifa etmesini isteyecek. Başkan istifa etmese bile yönetim kurulu, 3’e 2 oyla olağanüstü genel kurul kararı alabilecek. Kaldı ki, Kumlu’nun da istifa etmek yerine genel kurula gitmek istediği biliniyor. Kumlu, “Aşamadığımız sorunlar olursa çözüm belli, olağanüstü genel kurulun yolu her zaman açık.  Bizler seçimle geliyoruz, seçimle gideriz” sözleriyle açıkça genel kurulu işaret etmişti.

Haberin Devamı

Yol-İş Başkanı Ağar, Kumlu’dan istifa etmesini istemeyeceği gibi Türk-İş’in olağanüstü genel kurula gidilmesini de istemiyor. “60 yıllık Türk-iş tarihinde olağanüstü genel kurul olmamış. Ben buna imza atan olmam” diyen Ağar, olağanüstü genel kurul oylamasına da ‘hayır’ diyecek.

TÜRK-İŞ YÖNETİMİNDE KİMLERDEN OLUŞUYOR?

Genel Başkan Mustafa Kumlu (TES-İŞ Sendikası Genel Başkanı), Genel Sekreter Pevrul Kavlak (Türk Metal Sendikası Genel Başkanı), Genel Mali Sekreter Ergün Atalay (Demiryol-İş Sendikası Genel Başkanı), Genel Eğitim Sekreteri Ramazan Ağar (Yol-İş Sendikası Genel Başkanı), Genel Teşkilatlandırma Sekreteri Nazmi Irgat (TEKSİF Sendikası Genel Başkanı)"

Haberin Devamı

SENDİKAL GÜÇ BİRLİĞİ: “BAŞKANA İSTİFA ET, DEMEYİZ”

Türk-İş’in ‘olağanüstü genel kurula’ gitmesi durumunda dengeleri geçen seçimde Kumlu’ya karşı aday çıkaran Sendikal Güç Birliği belirleyecek. 10 sendikadan oluşan birliğin adayı Petrol-İş Sendikası’nın Başkanı Mustafa Öztaşkın idi. Kumlu’nun 223 delegenin oyuyla başkan seçildiği genel kurulda 127 oy almıştı.

Peki ama Türk-İş Olağanüstü Genel Kurul’a giderse sendikal güç birliği ne yapacak? Petrol-İş Başkanı Mustafa Öztaşkın, yönetimdeki sorunun ne olduğunu bilmediklerini, bunun için öncelikle Türk-İş Başkanlar Kurulu’nun olağanüstü toplantıya çağrılarak, kendilerine bir açıklama yapılması gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

Başkanın ‘gizli bir protokol’ imzalayıp imzalamadığını bilmediğini belirten Öztaşkın, “Gerçekten böyle bir protokol var mı? Bu protokolden gerçekten yönetimin haberi var mı yok mu? Biz bilmiyoruz. Kim haklı kim değil, anlayabilmemiz için başkanlar kurulu toplanmalı” dedi.

Sorunların bir iki kişinin istifasıyla çözülmeyeceğini vurgulayan Öztaşkın, yönetimin sorumluluğunun bütünsel olduğunu vurguladı. “Ortada bir sorun varsa tüm yönetim kurulu sorumludur” dedi.

BİRLİK KUMLU’YU MU DESTEKLEYECEK?

Salı günü olağanüstü genel kurul kararı alınırsa aday olup olmayacağı sorumuza ise Öztaşkın, “Sendikal güç birliği aday çıkaracak, diyemeyiz. Biz tüm örgütü kucaklayacak bir Türk-İş yönetimi isteriz. Öncelikle buna bakarız. Stratejimiz farklı yerde durmak olmaz. Birlik, beraberlik, bütünlüğü sağlayan, farklı sendikal politikaları içeren bir yönetim isteriz” yanıtını verdi. Öztaşkın’ın bu sözleri Kumlu’ya destek verdikleri, şeklinde yorumlandı.

Haberin Devamı

Yani siz aday çıkarmayacak mısınız, sorumuza ise Öztaşkın “Güçbirliği olarak herhangi bir kimseden yana değiliz. Ne başkana istifa et, diyoruz. Ne de genel kurula git! Bu yönetimi iş başına getiren biz değiliz, kendi içlerindeki bir ayrışmada taraf olmayız. Biz tüm tabanı kucaklayan, tüm anlayışları içine alan bir yönetim istiyoruz. Tavır koymayan, suya sabuna dokunmayan yönetim istemiyoruz” dedi.

FATURA KUMLU’YA ÇIKARILAMAZ!

Geçen yılki seçim öncesi yönetimden istifa eden ve Sendikal Güç Birliği içinde yer alan Belediye-İş Sendikası Başkanı Nihat Yurdakul, Türk-İş’teki yönetim sorununu çözmenin en demokratik yolunun, ‘başkana istifa et’ demek yerine genel kurula gitmek olduğunu söyledi. Bu tür dayatmalarla, kapalı kapılar ardında sorunun çözülemeyeceğini belirten Yurdakul şöyle konuştu:

“25 milyon çalışanın 15 milyonu sanayi ve hizmet sektöründe. Ama sendikalı işçi sayısı 600 bin. 1980’de 40 milyon nüfusta 3.5 milyon sendikalı varken, bugün 75 milyon nüfusta 600 bin sendikalı var. Türk-İş’in asıl ilgilenmesi gereken konu bu” dedi.

Sendikal Güç Birliği olarak bu tablonun değişmesi, ülkenin gerçek sorunlarıyla ilgilenilmesi konusunda çalışacak herkese hiçbir şart ileri sürmeksizin destek olacaklarını vurguladı. “Biz ilkelere bakıyoruz, kişilere değil” diyen Yurdakul, “Bu sorunlar Kumlu’ya fatura edilmek isteniyor. Bunu doğru bulmuyoruz. Tüm kararlarda yönetimin imzası olur. Bahaneye gerek yok. Başkan istifa etsin, demekle par-ü pak olunmuyor. Hepsinin birlikte karar alıp, genel kurula götürmesi lazım” dedi.

ayalp@hurriyet.com.tr

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!