Türk girişimcilerinin gözdesi Malta, Avrupa’nın bilgi işlem merkezi olacak

Güncelleme Tarihi:

Türk girişimcilerinin gözdesi Malta, Avrupa’nın bilgi işlem merkezi olacak
Oluşturulma Tarihi: Eylül 27, 2009 00:00

İngilizce öğreniminin en önemli ülkelerinden biri haline gelen Malta’ya yılda 200 bin öğrencinin gittiğini söyleyen DEİK Türkiye-Malta İş Konseyi Başkanı Halis Çakmak, “Malta’da Avrupa Birliği’ne girdikten sonra çok hızlı bir değişim yaşandı. Bu ülke kısa süre sonra Avrupa’nın bilgi işlem merkezi konumuna gelecek. Malta’ya İngilizce öğrenmek için yılda 200 bin öğrenci geliyor. İngilizce öğrenim ücretleri Amerika ve İngiltere’ye göre yüzde 30 daha ucuz. Türkiye ile ilişkiler gelişiyor. Denizcilik ve hizmet sektöründe Türk girişimciler için büyük fırsatlar var” dedi.

Türkiye’den 4 bin öğrenci
Son yıllarda İngilizce öğreniminde Malta’nın öne çıkan ülkelerden biri olduğunu söyleyen Halis Çakmak, ülkedeki eğitim fırsatlarını şöyle anlattı: “Adalıların hepsi İngilizce biliyor. Malta’da resmi dil İngilizce ve Maltaca. Resmi dairelerde sokakta herkes İngilizce konuşuluyor. Dil eğitimi ise ülkede sektör haline geldi. Yılda 200 bine yakın öğrenci burada eğitim alıyor. Malta’yı tercih eden öğrencilerin çoğu da Akdeniz ülkelerinden geliyor. Fiyatları Amerika ve İngiltere’ye göre yüzde 30 daha ucuz. Ayrıca aile konaklamaları daha sıcak, daha güvenli geliyor. Türkiye’den ise yılda 4 bine yakın öğrenci gidiyor. Öğrenciden vize parası alınmıyor. Yaz kursları için 8 hafta kalınıyor. Kış dönemlerinde en az 6 ay kalınması gerekiyor.”
Bilgi işlem merkezi
Kısa süre önce kurulan Malta-Türkiye İş Konseyi’yle ticaretin de önemli ölçüde arttığını ifade eden Halis Çakmak, şöyle konuştu: “Ticaretin gelişiminde iş konseyinin büyük etkisi oldu. En büyük hedefimiz Malta ile Türkiye arasındaki denizcilik sektöründe gelişmeleri takip edip iki ülke arasındaki iş potansiyelini artırmak. Malta’yı Avrupa’nın bilgi işlem merkezi yapıyorlar. Avrupa’nın en büyük yazılım firmaları bu ülkeye geliyor. Türk şirketleri de bu ülkede önemli işler yapabilir.”
İhracatımız düştü
Malta’nın gözde sektörlerini yatırımcılar için değerlendiren Halis çakmak, şöyle konuştu: “Hizmet sektörü, turizm, finans ve denizcilik alanında önemli iş fırsatları bulunuyor. Bölgeye yıllık ihracatımız 956 milyon 354 bin dolar. 2009’un ilk 6 ayında ise biraz düşüş gözleniyor. Türk firmaları için önemli bir cazibe merkezi konumunda bulunuyor. Denizcilik sektörü bölgede çok gelişti. Malta bayraklı çok gemi var. Uluslararası şirketler Malta’da şirket kurup gemilerine bu ülkenin bayrağını takıyorlar.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!