Güncelleme Tarihi:
Malatya'nın vergi rekortmenleri arasında ilk 10'da yer alan Fırat Un ve Yem Fabrikası'nın hikayesi, Gündüzbey beldesinde bir su değirmeninde başladı. Torunları, Abdullah Baştürk'ün su değirmeniyle başlattığı yatırımı daha da büyüttü ve önce ihracat yapmaya başladı ardından da yurt dışında yatırım gerçekleştirdi.
Şirketin yönetim kurulu üyesi Faruk Baştürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dedesi Abdullah Baştürk'ün Gündüzbey'de bir su değirmeni işlettiğini söyledi. Daha sonra 1975'te Malatya'nın ilk un fabrikasına iştirakçi olarak giren dedesinin başlattığı yatırımı büyüttüklerini kaydeden Baştürk, Malatya 1. Organize Sanayi Bölgesi'nde “Fırat Un” ve “Berat Un” markalarını üretmeye başlatıklarını aktardı.
Ardından un ihracatı yapar duruma geldiklerini anlatan Baştürk, ayrıca ihracat yaptıkları Senegal'de un fabrikası kurduklarını ve “Senegal Un”u üretmeye başladıklarını belirterek, şöyle konuştu:
“2011 yılı bizim için hayırlı bir yıldı. O yıl ciddi manada ihracat yaptık. Yaklaşık 55 milyon liralık ihracatımız oldu. Başta Afrika, Avrupa ve Irak'a ihracatımız var. Asya'nın çeşitli ülkelerine de un ihracatımız, buğday ticaretimiz oluyor. Un, çuval ve buğday ihracatı yapıyoruz. 2012 yılında da 45 milyon 930 bin 406 lira ihracat yaptık. İnşallah her geçen gün ihracat rakamlarımız daha yükseliyor. Bu da bizi onurlandırıyor ve gururlandırıyor.”
“Rakiplerimiz Afrika'daki varlığımızdan mutsuz”
Senegal'deki fabrikayı 2007 yılında kurduklarını dile getiren Baştürk, “Üretime girdiğimiz tarihten beri ülkede 50 yıldır un sanayinde hizmet veren rakiplerimizle kıyaslarsak, ilk günde kalite bayrağını aldık. O günden beri yaklaşık 4 yıldır en kaliteli unları biz üretiyoruz. Rakiplerimizin çok iyi teknolojileri de olsa bizim Türk makinelerimizin teknolojisi onlardan geri değil. Bu manada baktığımızda Senegal pazarında birinci sırada talep edilen un bizim markamızdır. Bizden sonra Fransız, İtalyan firmaların unu talep ediliyor. Orada bir numaralı markayız. Türk sanayicisi olarak her sektörde rekabete, kaliteye alışmışız. O yüzden Avrupalı firmalar bizi korkutmuyor. Biz onları korkutuyoruz. Rakiplerimiz de bizim orada olmamızdan mutsuz” ifadelerini kullandı.
Faruk Baştürk, Senegal'deki un pazarının yüzde 25'ini ellerinde tuttuklarını belirterek, “Çevresindeki Afrika ülkelerine, Mali, Gambiya ve Moritanya'ya un ihracatımız oldu. 2011 yılında da burada yem fabrikasını kurduk. Bu da ülkenin ihtiyacının yüzde 50'sini karşılıyor. Un fabrikamız Afrika'da sektöründeki tek Türk yatırımı” dedi.