Türk fındığına kontrol engeli

Güncelleme Tarihi:

Türk fındığına kontrol engeli
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 12, 2010 00:00

AVRUPA Birliği’nin Türkiye’den gelen kabuklu yemişler için koyduğu aflatoksin kontrolü şartı Almanya sınırında eziyete dönüşüyor. Fındık, fıstık, badem gibi kabuklu yemişler getiren Türk TIR’ları Almanya sınırında haftalarca aflatoksin kontrolünün sonucunu bekliyor. Trabzon’dan fındık getiren bir TIR’ın sürücüsü Fatih Öksüz, 20 gündür Freilassing’te aflatoksin kontrol sonucunu bekliyor. Fatih Öksüz, “bugün 20 gün oldu, halen burdayım. Türkiye’den kuru yemiş getiren çok sayıda TIR var. Onlar da 13, 14 gündür bekliyor” dedi. AB uygulamasına göre Türkiye’den gelen kabuklu kuruyemişlerden numuneler alınarak Münih yakınlarındaki Oberschleissheim’da Eyalet Gıda Güvenliği’ne gönderiliyor. Alman yetkililer kabuklu kuru yemiş getiren TIR’lar için bir liste tuttuklarını ve her 10 TIR’dan birinde aflatoksin kontrolü yaptıklarını açıkladı.Bunun AB uygulaması olduğunu söyleyen yetkililer, uygulamanın aflatoksin kontrolünü 15 işgünü içinde bitirilmesini öngördüğünü, araya tatil günleri girmesi durumunda bu sürenin uzayabileceğini kaydetti. Kanserojen olarak bilinen aflatoksin miktarının kiloda 8 mikrogramı aşmaması gerektiğine işaret eden yetkililer, bu miktarı aşan kuru yemişlerin ya Almanya’da yakılarak bertaraf edildiğini kaydetti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!